6279 християн Білорусі підписали звернення з вимогою до влади зупинити насильство

Рік тому християни Білорусі опублікували Відкрите звернення до влади, яке зібрало рекордну кількість підписів.
Джерело: invictory
Наприкінці 2021 року 6279 християн Білорусі підписали звернення з вимогою до влади зупинити насильство, відновити законність та провести нові президентські вибори. Відкритий лист підписали віряни всіх конфесій із різних регіонів країни. Серед них понад 120 священників, ксьондзів, пасторів та інших служителів, включаючи протоієреїв, доцента Мінської духовної академії, рабина юдейської месіанської громади, іконописців та ченців.

Серед тих, хто підписався – протоієрей Георгій Рой з Гродно, вітебський католицький священник Віктор Жук, доцент Мінської духовної академії Сергій Шатровський, пастори протестантських церков Леонід Вороненко, Антоній Бокун, Тарас Тельковський та інші.

Відкритий лист підписали також громадський діяч Змітер Дашкевич, співголова оргкомітету з питань створення партії «Білоруська християнська демократія» Георгій Дмитрук, засновниця сайту Kroplia.by Ольга Северинець, музикант Олександр Патліс та актриса Ганна Харланчук-Южакова.

Християни висловили співчуття постраждалим і зажадали від влади зупинити насильство, відновити законність та провести нові президентські вибори за міжнародними демократичними стандартами.

Автори звернення зазначили: «Свідоме спотворення інформації про результати голосування на президентських виборах 9 серпня 2020 року, лжесвідчення в судах, дезінформація у ЗМІ, свідомо неправосудні рішення – це не лише порушення законів Республіки Білорусь, а й тяжкий гріх. Не бреши, не вимовляй помилкового свідчення − це Божа заповідь».

«Підвищувати голос за правду і справедливість − це внутрішня потреба християн, які живуть відповідно до євангельського морального закону і згідно з совістю, яка є голосом Божим», − заявили християни.

Автори листа зазначають, що вимоги, опубліковані у Відкритому листі християн Білорусі, не втратили актуальності й у 2021 році.

Джерело


952 ЛЮДИНИ В БІЛОРУСІ ВИЗНАНІ В’ЯЗНЯМИ СОВІСТІ

Майже тисяча людей в Білорусі отримали реальні терміни ув’язнення та визнані політичними в’язнями. Опозиційна діяльність (активна політична чи будь-яке висловлення незгоди з діями влади) стала реальним фактором кримінального переслідування тисяч людей, частина з яких вже перебуває за ґратами.  Все це вказує на той факт, що наш північний сусід невпинно перетворюється на тоталітарну диктатуру з масовими репресіями і реальними термінами ув’язнення за незгоду з діями уряду. Сотні судових процесів більше схожі на фарс і формальність, ніж на реальне правосуддя.

Серед в’язнів совісті чимало християн, засуджених на тривалі терміни. Вже понад півтора року білоруський режим утримує в неволі Павла Северинця, якого в травні засудили до 7 років за ґратами. 4 роки колонії — такий вирок виніс Мінський суд для католички і матері 5 дітей Ольги Золотарь. Жінку звинувачують в «активній протестній діяльності» та навіть «створенні екстремістського угруповання» (вона була адміністратором дворового чату в Telegram).

17 грудня оголошено вирок журналісту та активісту-п’ятидесятнику Едуарду Пальчису, якого засуджено на 13 (!) років колонії за нібито заклики до «заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі». Він став відомий в Білорусі як ініціатор кампанії відзначення 100-річчя Білоруської Народної Республіки, а після торішніх протестів був затриманий як адміністратор кількох Telegram-каналів.

Після опозиційних протестів 2020 року білоруська влада пішла на віроломний крок «зачистки» опозиційного поля та розгорнула репресивну кампанію проти тисяч людей. Зазначені вище політв’язні — лише частина загальної кількості. Білоруський режим не цурається застосовувати найжорсткіші покарання щодо блогерів, авторів телеграм-каналів,

Висловлення критичної думки щодо Лукашенка та дій режиму стає причиною винесення вироків із термінами ув’язнення, рівними (чи навіть більшими), ніж покарання за тяжкі кримінальні злочини. Наприклад, опозиційного блогера Сергія Тихановського засудили до 18 років позбавлення волі у колонії посиленого режиму. Ще низка журналістів та медіаконсультантів отримали від 14 до 16 років за ґратами.

Було б дуже оптимістично сподіватися, що така жорсткість народжена із агонії нелегітимної влади. Попри невизнані більшістю країн вибори та участь сотень тисяч білорусів у акціях протесту, Лукашенко і його прибічники не поспішають відмовлятися від влади. Наразі спостерігається активна співпраця Мінська і Москви з формуванням військового (вочевидь і політичного) симбіозу РФ і РБ. Це найгірший сценарій як для білоруського, так і для українського народу

В ці святкові дні закликаємо вас згадати в молитві незаконно засуджених білорусів, адже наші брати і сестри потребують, найперше, молитовної підтримки.

Джерело


«Влада Сатани у Білорусі сьогодні є очевидною…Влада темряви та зла» – католицький священник про режим Лукашенка

Отець В’ячеслав Борок до липня цього року служив настоятелем римо-католицької парафії в прикордонному з Росією містечку Россони, що у Вітебській області. Зараз же ксьондз вимушений переховуватись у Польщі. В інтерв’ю ЗМІ він розповів про політичні переслідування у Білорусі та абсолютно ірраціональну жорстокість, яку режим самопроголошеного президента Лукашенка виявляє стосовно власних громадян.

Як повідомляє espreso.tv про це священнослужитель розповів журналістам забороненого у Білорусі телеканалу Belsat. Це єдиний незалежний телеканал з мовленням білоруською мовою, який наразі базується у Варшаві.

  • З минулого року сайт телеканалу заблоковано на території Білорусі, а в лютому 2021-го двоє журналісток Belsat отримали два роки позбавлення волі. Це був вирок за трансляцію акції пам’яті художника Романа Бондаренка, якого забили до смерті в центральному райвідділку білоруської столиці. 

Каятися не може лише Сатана

Під час інтерв’ю отець В’ячеслав заявив, що як і кожна людина, Лукашенко має шанс покаятися і отримати прощення за свої гріхи. Однак шанси побачити таке каяття наразі відверто сумнівні. 

Знаєте, кожна людина – лише людина. Я не кажу, що потрібно демонізувати людську особистість. Жодна людина, як би огидно вона себе поводила, не може у своєму злі прирівнюватися до рівня Сатани. То чи може він покаятися? Теоретично – так. Хай кається. Але тут немає такого, що якщо покається цей – буде йому таке епітимія, а якщо той – така. Так воно не буває. Покаяння – це, перш за все, дар Божий, а не лише вільна воля людини“, – говорить ксьондз Борок.

Власне, з огляду на відсутність цієї волі священник порівняв авторитарний режим Лукашенка, відомий показовою жорстокістю і боротьбі з незгодними, з владою Сатани. 

Люцифер, янгол світла – чи може він покаятися? Ні, Сатана не може покаятися…..   Влада Сатани у Білорусі сьогодні є очевидною. Влада темряви та зла“, – закцентував отець.

  • Нагадаємо, як писав “Вголос“, у Раді безпеки Білорусі звинуватили Україну у «недружніх відносинах» через нібито зосередження військ на українсько-білоруському кордоні та пригрозили Києву можливим «локальним конфліктом».

«Перегорнути сторінку» не вдасться 


В’ячеслав Борок відповідаючи на питання про можливий діалог з режимом Лукашенко, висловив сумніви як у його можливості, так власне і в доцільності. Як підкреслив священник, суспільство та влада у Білорусі наразі говорять різними мовами. 

«Якщо хтось думає, що сьогоднішній режим зрозуміє іншу мову, а не ту, якою він користується, це помиляється. А режим, розмовляючи з народом, використовує мову насилля і насильства», – мовить отець В’ячеслав.

Він додав, що не закликає до насильства, проте слід розуміти, що говорити з самопроголошеним президентом можна лише з позиції сили, яка полягає у принциповості та незламності протесту. Адже так чи інакше, після всього, що відбулось, просто перегорнути сторінку та жити далі більше неможливо. 

А пропозиція «перегорнемо сторінку» – це буде шлях у нікуди. Бо скільки сторінок уже перегорнуто в Білорусі? І після кожного перевороту певних висновків не робилося – тому повторювалися. Оскільки ми не заплатили за репресії 1930-х років, то репресії 20-го століття повторюються і сьогодні”, – підкреслив священник. 

Довідка: Цікавий факт – храм, настоятелем якого до початку переслідувань був отець В’ячеслав Барок, названо на честь українського святого. Костел святого Йосафата Кунцевича в Россонах було збудовано у 2010-у році, в рамках відновлення структур католицької церкви у Білорусі. 

18 вересня 2010-го року його освятив римо-католицький єпископ Вітебська на честь Йосафата Кунцевича – українського греко-католицького митрополита XVII сторіччя, який прийняв мученицьку смерть за віру у місті Полоцьк, на території сучасної Білорусі. 


Костел святого Йосафата Кунцевича в Россонах

Джерело