Папська академія наук попереджає про «серйозну загрозу» ядерної війни

Рада Папської академії наук у своїй заяві від 8 квітня 2022 р. вказала на загрозу ядерної війни і зауважила, що запобігання їй та війні проти цивільного населення — також і завдання науки. «Людство зіткнулося з серйозною загрозою внаслідок збройних конфліктів та війни, розв’язаної Росією в Україні. Агресори [у своїй риториці] торкаються можливості ядерної війни.

Зростає небезпека того, що багато інших країн і терористичних угруповань можуть придбати ядерну зброю або розвинути потенціал для її виробництва», — сказано в заяві, опублікованій на сайті академії.

На думку науковців, ідеться зокрема про такі ризики:

—навмисне або ненавмисне руйнування атомних електростанцій;

—неконтрольований витік ядерних відходів, які можна використовувати для створення так званих брудних бомб;

потенційне використання так званої тактичної ядерної зброї на полі бою, наприклад, в Україні;

—приведення ядерної зброї у стан підвищеної бойової готовності, що потенційно підвищить імовірність запуску ядерної зброї;

— випадкового або внаслідок кіберманіпуляцій;

—використання потужної ядерної та іншої зброї на міжнародному рівні за межами України в разі подальшої ескалації війни.

«Зросли недовіра і підозрілість між націями. Відбувається зрив серйозного діалогу між державами Сходу і Заходу, Півночі й Півдня і, зокрема, між найбільшими та наймогутнішими державами: США, Китаєм, країнами ЄС і Росією. Серйозна нерівність між націями та всередині націй, недалекоглядні національні амбіції та жадоба влади

це насіння конфлікту, який може призвести до загальної та ядерної війни, — написано у заяві.

— Бідність, голод і деградація самі собою стають загрозами миру. Ядерне забруднення сільськогосподарських угідь завадило би сільському господарству на тривалий період. Вже зараз є перешкоди веденню сільського господарства в Україні й торгівлі продуктами харчування з України та Росії, що загострює світову продовольчу кризу, оскільки там виробляється велика кількість основних продуктів харчування для світу. Визнаючи природні права людей на виживання, гідне життя і прагнення до щастя, науку належить використовувати, щоб допомогти людству жити у процвітанні, повноцінним і мирним життям».

Папська академія наук звертає увагу на те, що завдяки постійному накопиченню нових знань зростає потенціал використання не тільки ядерної, а також хімічної, біологічної і навіть звичайної зброї, а це тягне за собою серйозну втрату людяності й свободи, а також підвищену вразливість не лише окремих осіб, а й людства загалом.

Члени академії закликають усі країни:

—пам’ятати, що сила або загроза силою не можуть використовуватися проти територіальної цілісності або політичної незалежності іншої держави;

—не допускати застосування сили як методу врегулювання міжнародних конфліктів, оскільки це тягне за собою ризик ескалації військового протистояння;

—надавати притулок і захист мільйонам біженців з усіх куточків світу;

—запобігати розповсюдженню ядерної зброї в інших країнах [на додачу до тих, які вже її мають];

—ніколи не застосовувати ядерну зброю першими, поновлювати і збільшувати зусилля для досягнення угод, що стримують гонку озброєнь та зменшують кількість ядерної зброї;

—шукати більш ефективні шляхи та засоби запобігання подальшому розповсюдженню ядерної зброї. Ядерні держави мають особливий обов’язок показати приклад у скороченні озброєння і створити клімат, сприятливий для її нерозповсюдження;

—запобігати перенаправленню мирного використання ядерної енергії на створення і поширення ядерної зброї;

—вжити всіх практичних заходів, що зменшують можливість ядерної війни через випадковість, прорахунок чи нераціональні дії;

—продовжувати дотримуватися чинних угод про обмеження озброєння, намагаючись домовитися про ширші та ефективніші угоди. Кінцевою метою має бути побудова системи колективної безпеки, де ядерній зброї не буде місця.

Папська академія наук просить національних лідерів виступити з ініціативою негайного припинення війни в Україні та пошуку мирного вирішення конфлікту. Її члени також просять вчених використовувати свої таланти для покращення людського життя та дослідження засобів уникнення війни і розробки практичних методів контролю над озброєнням, особливо над ядерною зброєю; релігійних діячів:

— продовжувати рішуче й наполегливо проголошувати серйозні людські проблеми, які поставлені на карту, щоб вони були повністю зрозумілі та отримали належну оцінку суспільства.

А людей усього світу:

— наполягати на тому, що уникнення війни є спільною відповідальністю і невпинно працювати, щоб забезпечити майбутнє наступних поколінь.

«Щоб уникнути воєн і досягти значущого миру, потрібні не тільки сила розуму, знання та науки, але й сила доброї волі, керована любов’ю та справедливістю, етичними чеснотами, мораллю, відповідальністю, цінностями та переконаннями», — підсумували науковці.

Джерело

Фатіма, Акіта, атомна бомба, смерть і… надія

«Світ заслуговує на потоп більше, ніж за днів Ноя», – читаємо в одному з листів сестри-визіонерки Лусії з Фатіми. Але Боже Слово запевняє нас, що Творець не пошле другий потоп і більше не буде проклинати землю через гріхи людства. «Тому ніколи більше,— каже Бог,— Я ніколи не знищу все, що живе, як я зробив». (Буття 8:21). Він, однак, не клявся, що більше не буде карати грішне людство, а в Біблії, крім потопу, ми маємо ще один вид покарання, і це … вогонь з неба.

Останніми днями справжню облогу пережив один із найстаріших сайтів nukemap.org, де можна розрахувати зони радіоактивного зараження у разі вибуху атомної бомби. У симуляторі, розміщеному на сайті, можна перевірити радіус ураження, потенційні втрати людей і наслідки вибуху ядерної ракети в заданому місці. В інтерв’ю сайту newsletters.theatlantic.com творець сайту Алекс Веллерштейн сказав, що близько 20 000 людей щодня користуються симулятором ядерної бомби. Останні десять днів – це близько 150 000 відвідувань на день, і ця кількість була пов’язана з обмеженими можливостями сервера.

Варіанти ядерного конфлікту пробудили страх у людей, забутий після закінчення холодної війни. Сучасні суспільства звикли думати про війну, як про ядерне протистояння між Заходом і Росією. Зіткнення війни більше бачили на полі бою у кіберпросторі або з використанням безпілотних дронів, які атакували енергетичну інфраструктуру, ніж суперечку з танками, артилерією, мінометами та ракетами, кінцем якої може стати атомне знищення.

Сценарій ядерної війни завжди реалістичний, поки у світі є нації з ядерною зброєю. Цей факт також може викликати занепокоєння через обіцянку Неба про праведні покарання за гріхи. У 1973 році в Акіті Марія застерігала від покарання вогню: Як я оголосила, якщо люди не навернуться і не виправляться, Отець пошле жахливу кару на все людство. Це буде покарання більше, ніж потоп, якого ще ніколи не бачили. Вогонь впаде з небес і знищить більшу частину людства, як хорошу, так і погану, не шкодуючи ні священиків, ні вірних. Ті, що виживуть, будуть відчувати себе такими порожніми, що позаздрять мертвим.

Здається, не випадково саме в Японії Богоматір виголосила апокаліптичне послання. Ця країна єдина в історії відчула наслідки вибуху ядерної бомби. Однак атомний контекст не обмежується Акітою. Показово, що третя частина Фатімської таємниці починається з бачення ангела, який отримав від Бога завдання накласти на світ кару вогню, що відразу нагадує про біблійну кару, яка впала з неба на Содом і Гоморру. Вирок був умовно припинений через Мадонну, яка своїм світлом гасить іскри, що падають на землю від вогняного меча Ангела, але відлуння апокаліптичного попередження залишилося, і це було чергове зловісне повідомлення.

Слуга Божа Марта Робін (померла в 1981 році) сказала: Я бачу жах ядерної зброї… Ця атомна бомба… Подумати, що малі нації також матимуть її, і що знадобиться лише двоє дурнів, щоб усе знищити. 

Стигматичка, блаженна сестра Олена Айелло, у свою чергу, цитує інше висловлювання Марії: зі сходу на захід прийде інша війна. Росія зі своїми таємними арміями буде битися з Америкою і покотиться по Європі. Один із небагатьох пожирателей душ мав почути також з вуст Небесної Дами:

“Серце моє сумне. У зруйнованому світі буде стільки страждань. (…) Гнів Божий близький. (…) Світ перетвориться на нову і жахливу зону бойових дій. Найсмертоносніша зброя війни вбиває людей і цілі народи. Диктатори цієї землі, сатанинські представники, будуть руйнувати церкви і оскверняти Святу Євхаристію. Вони знищать найцінніше. У цій нечестивій війні буде знищено майже все, що створено руками людини”.

Ампаро Куервос з Ескоріала в Іспанії висловився в тому ж дусі, передаючи події, оголошені Марією: великий вогняний дощ потопить землю. Не менш зловісною у своїй вимові була так звана дипломатична версія Третьої Фатімської таємниці, опублікована 15 жовтня 1963 року на сторінках католицького журналу «Neures Europa». Документ нібито містив зміст фатімської таємниці і був переданий у 1963 році столицям США, Китаю та Радянського Союзу, коли над світом нависла загроза ядерної війни – щоб застерегти протиборчі сторони від катастрофічних наслідків застосування летальної зброї. Як ми читаємо:

Вогонь і дим спадуть з неба, вода з океанів випарується, піна зашипить у небо і все, що стоїть, перевернеться. Мільйони, багато мільйонів людей будуть вмирати щогодини, а ті, хто виживе, будуть заздрити мертвим. Куди не глянь, усюди будуть страждання, нещастя по всій землі і руйнування в усіх країнах. Дивіться, цей час наближається, нещастя все більше, спасіння немає, добрі помруть з поганими, великі з малими, князі Церкви з вірними, правителі цього світу зі своїми народами, всюди буде смерть (…). Це буде час, якого не очікують ані король, ані імператор, ані кардинал, ані єпископ. Але прийде так, як захоче Бог Отець, щоб покарати тих, кого треба покарати.

Чи вогонь від видіння спалить усю землю? Італійська монахиня та стигматичка Олена Леонарді, духовна дочка святого Падре Піо, почула від Богоматері:

“Несподівано вогонь зійде з неба на всю землю і велика частина людства буде знищена. Це буде час відчаю для нечестивих: вони з криком і богохульством будуть волати, щоб гори покрили їх. Вони будуть шукати притулку в печерах і гротах, але марно. (…) Усі, хто відмовиться навернутись, зникнуть у морі вогню!”

Неможливо порівняти образи у вашій уяві, коли ви чуєте таке пророцтво. Такі сценарії можливі, про що навесні 1986 року на засіданні Американського товариства фізиків говорив учений Ренд МакНеллі у своїй теорії про «ядерне торнадо». Він говорив, що для термоядерної реакції буде достатньо лише двох ядерних супербомб. При цьому  кисень в атмосфері стане паливом і вибухне вся атмосфера, що оточує Землю, і спалить цілі народи і всю Землю.

Важко сказати, чи так виглядатиме Апокаліпсис Вогню, одне можна сказати напевно, що це буде незрівнянна катастрофа, від якої нас хотіло захистити Небо. 

У видінні Фатіми ангел закликає нас: «Покаяйтеся! Покаяння! Покаяння!» Прийняти цей заклик означає заспокоїти Божу справедливість. Невід’ємним елементом тут буде молитва вервиці, яка, як неодноразово показувала історія, може змінити долю світу.

Джерело