Верховна Рада прийняла Закон України «Про Службу військового капеланства», яким визначила порядок задоволення духовно-релігійних потреб військовослужбовців Збройних Сил України і інших військових формувань, працівників і членів їхніх сімей у мирний і воєнний час.

За результатами розгляду у другому читанні та в цілому на засіданні 30 листопада за законопроєкт № 4626 проголосували 291 парламентар, з яких 215 представляють фракцію «Слуга народу», 22 – «Європейська солідарність» та по 11 голосів дали «Батьківщина», «Голос», група «Довіра» та 10 – група «За майбутнє». Однак партія «ОПЗЖ» у повному складі не підтримала цю ініціативу, а 10 її представників голосували проти закону.

Закон передбачає створення Служби військового капеланства – це окрема структура у складі Збройних Сил України, Національної гвардії України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної прикордонної служби України. До цієї структури входитимуть посадові особи та військові капелани.

Військовим капеланом відповідно до Закону вважається особа, яка отримала мандат на право здійснення військової капеланської діяльності та уклала контракт про проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу (виключно на посадах Служби військового капеланства).

Згідно поправок, внесених до Закону, мандат на право здійснення військової капеланської діяльності – це документ державного зразка, який надає священнослужителю право здійснювати військову капеланську діяльність у Збройних Силах України, Національній гвардії України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та Державній прикордонній службі України. Цей документ буде виготовлятися Державною службою з етнополітики та свободи совісті.

Обов’язковою вимогою для зайняття посади військового капелана є наявність вищої богословської освіти. Підготовка військових капеланів передбачає проходження курсу за спеціальною програмою підготовки в кожному окремо навчальному центрі Збройних Сил, Нацгвардії, Держприкордонслужби України.

Військовим капеланом може бути громадянин України, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні релігійної організації та отримав від керівного центру (управління) відповідної релігійної організації мандат на право здійснення військової капеланської діяльності. 

Згідно змін, внесених Законом до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, видача зброї та боєприпасів військовим капеланам забороняється. Військові капелани також не можуть бути залучені до чергувань, нарядів, проведення службових розслідувань та інших дій, несумісних з їхніми посадовими обов’язками та статусом священнослужителя.

З метою забезпечення міжконфесійної злагоди та порозуміння у сфері організації заходів задоволення духовно-релігійних потреб військовослужбовців і членів їх сімей  при Міноборони та при МВС будуть створені міжконфесійні ради з питань військового капеланства, які виконуватимуть функцію консультативно-дорадчих органів.

Прийнятий Закон також вносить зміни і доповнення до Законів України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України», а також зобов’язує Кабінет Міністрів України у шестимісячний строк забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень Закону.

Джерело