Європейський Союз підготував для підписання нову угоду про партнерство з Організацією африканських, карибських і тихоокеанських держав (АКТ). Дія попередньої угоди, яка функціонує вже понад 20 років, завершується. Але новий документ, як стає зрозумілим з його змісту, відтепер має намір регламентувати не лише основи для економічної взаємодії між ЄС та АКТ, а має мету нав’язати країнам цього регіону гендерну ідеологію та антисімейні регулювання. Нині формується міжнародна коаліція, яка вимагає не виносити на підписання нову угоду у запропонованій редакції.

Організація держав Африки, Карибського та Тихоокеанського регіону об’єднує на сьогодні 79 країн (48 в Африці, 16 в Карибському басейні і 15 в Тихоокеанському регіоні), більшість яких були раніше французькими та британськими колоніями. Основними цілями організації є економічний розвиток країн-учасників, інтеграція у світову економіку, а також підстава «нового, справедливого і чесного світового суспільного устрою». З самого початку головною метою Організації була координація економічних зв’язків між країнами АКТ і ЄС.

Наразі відносини між Союзом та АКТ регулюються Угодою Котону з акцентом на економічні питання (з 2000 року). Термін дії Угоди Котону, який спочатку мав закінчитися 29 лютого 2020 року, продовжено до 30 листопада 2021 року. Нова угода буде діяти протягом 20 років і зачіпатиме культурну, правову та охорону здоров’я.

Як зазначає ЄС, підписання нової Угоди допоможе наростити сили: «Ми хочемо вийти за рамки традиційної динаміки розвитку та відстоювати цінності та принципи, які зближують нас і країни АКТ. Поглиблюючи наше політичне співробітництво, ми зможемо досліджувати нові шляхи вирішення нагальних проблем і бути сильнішими на міжнародній арені, оскільки країни ЄС та АКТ разом представляють більше половини членів ООН». Основними напрямками такої Угоди зазначаються: сприяння інклюзивному зростанню, кліматичні дії та стійкість до стихійних лих, мир і безпеку, управління міграцією, демократію, верховенство права, права людини та багато іншого.

Текст такої Угоди вже розроблено та надано країнам для ознайомлення. Таким чином, у разі підписання такої угоди, країни-підписанти ухвалюватимуть ідеологічні постулати, які суперечать правовому порядку багатьох країн. Адже проблема полягає у тому, що у преамбулі чітко підкреслюється, що країни мають визнати «гендерну рівність» як необхідний фактор сталого розвитку. Угода також зобов’язує систематично просувати гендерну перспективу та запроваджувати «ґендерну рівність» на всіх рівнях політики, яку проводять держави та Європейський Союз і включати це до національних конституцій.

«Сторони будуть систематично просувати гендерну перспективу та забезпечувати впровадження принципу гендерної рівності в усі політики», – йдеться у третій статті Угоди.

Зауважимо, що термін «гендер» та похідні від нього зустрічаються лише в одному міжнародному акті – Стамбульській конвенції. Вона своєю чергою досі не була прийнята 13 державами Ради Європи, де проживає 43% її населення. Угода також передбачає прийняття наративу, який враховує наявність нібито «глибокого гендерного упередження».

Крім того, пропонована угода між ЄС та АКТ містить зобов’язання підтримувати «концепцію репродуктивних та сексуальних прав» та «планування сім’ї». Однак у документі не надано визначень цих термінів, що створює широке поле для їх тлумачення. Більше того, під терміном «репродуктивні та сексуальні права» зазвичай є постулат про сприяння аборту.

Отже, проблемні зони такого блоку:

– Угода об’єднає більшість членів Генеральної Асамблеї ООН і матиме змогу регулювати прийняття єдиних позицій з питань, що входять до сфери дії угоди;

– Створення такого блоку може дати можливість прийняти ідеологічні постулати на форумі ООН у вигляді положень, обов’язкових для держав.

Проти підписання такої угоди виступає коаліція неурядових організацій Європи та США. Ви також можете приєднатися. На stopideologicalneocolonialism.org кожен може підписати заяву про відхилення такої угоди.

Українська організація «Всі разом!» спільно з десятками організацій з США, Італії, Нідерландів та країн регіону АКТ приєднується до заяви із закликом відмовитися від підписання угоди у її нинішній редакції.

ПІДПИСАТИ ЗВЕРНЕННЯ

«Цією Угодою чітко підкреслюється, що країни-підписанти мають визнати «гендерну рівність» як необхідний фактор розвитку держав. Вони будуть зобов’язані систематично просувати суперечливі ґендерні ідеї та запроваджувати «ґендерну рівність» на всіх рівнях політики без виключення. Таким чином ЄС намагається утворити новий неоколоніальний міжнародний порядок», – коментує Елеонора Дібрівна, юрист Руху “Всі разом!”.

«Ця угода, хоча про неї мало говориться, є істотною частиною міжнародного правопорядку. Угода намагається наситити його багатьма суперечливими, радикальними термінами, такими як сексуальні та репродуктивні права, а також зобов’язання пропагувати гендерну перспективу. Ці концепції оскаржуються через протиріччя з основними біологічними концепціями не лише країнами Африки, Карибського басейну та Тихого океану, а й значною частиною Європи», – підкреслив Патрик Мєрновський, аналітик Центру міжнародного права Ordo Iuris.

Джерело