29 липня штаб гуманітарної допомоги фонду громад «Рідня» організував виїзний форум для волонтерів. Його програма була різнопланова та насичена. Розпочалася відвідинами господарства Омеляна Заревича, координатора програми «Добрий господар» у с. Верхнє Синьовидне.

Відтак у  с. Коростів у світлиці Андрея Шептицького після реєстрації учасники знайомилися, оглядали майстерні, пункт сушіння карпатських трав й приступили до  стратегічної сесії на тему «Мій досвід волонтерства» та представлення благодійної програми «Дари карпатських пралісів». Волонтери мали змогу поспілкуватися у неформальній обстановці. А завершився Форум екскурсією до Храму преподобної Параскевії Тарнавської у с. Коростові. 

Керівник гуманітарного штабу «Рідня», голова Наглядової ради фонду Петро Маковський зазначив, що штаб проводив щоденні засідання від часу створення 26 лютого, а із травня працює за графіком –  два засідання на тиждень  (понеділок та четвер).

«Якась частина людей є активною, якась  віддаляється у силу різних обставин. Але осередок нашої самоорганізації є твердим та діє системно. Спочатку ми займалися гуманітарною допомогою, як нагальним питання із настанням агресії. Згодом почали займатися питаннями, які відповідають нашій місії  –   збір коштів та підтримка громад у їх активностях. Головна ідея проведення Форуму волонтерів народилася із того, що наш фонд профінасував вже майже 150 проектів місцевих громад у рамках реалізації благодійної програми «Підтримка активностей місцевих громад для перемоги над московськими нацистами» на суму яка вже сягнула 1 млн. грн. Самими громадами залучено додатково фінансових ресурсів, вкладено працею не менше 5 млн. грн., долучено на менше 1000 осіб до реалізації проєктів, понад 800 внутрішньо-переміщених осіб, понад 1500 молоді, понад 150 публікацій у соціальних мережах про реалізовані проєкти. Окрім того, у самого фонду є вже понад 500 волонтерів, які служать через обслуговування благодійних скриньок та в інших питаннях згідно потреб нашого фонду. Дуже важливе спілкування між такими людьми, які ладні дарувати свій час спільноті та і всій Україні. Спочатку відбулася зустріч у м. Бібрка, де наше фінансування їх активностей сягнуло 200 000 грн, а ініціативних груп було майже 30. І вже на підставі цього унікального досвіду спілкування вирішено провести форум наших волонтерів. А те, що до форуму долучилися волонтери із інших країв та ВПО, це нам дуже сподобалося», – розповів пан Петро.

До складу  штабу фонду громад «Рідня» входять: Петро Маковський (голова), Владика Тарас (Сеньків) (заступник), Василь Дмитришин (заступник), Святослав Сурма (заступник), Олег Шмілик (секретар, координатор програми “Добрий господар” та проектний менеджер), Ігор Ковердан (координатор пожертв фонду), Павло Василевський, Ґжегош Байстер (Львівський хаб), Ірина Цехоня, Олександр Кизима (м. Долина), Вікторія Коцур, Микола Петрівський, Тарас Конколь, Юрій Мокрицький, Омелян Заревич,  Ігор Мазур, Юрій Комарницький, Софія Маковська (медик), Олександр Чубатенко, Роман Сах.

Волонтери були запрошені на форум для обміну успішними історіями та побудови планів діяльності на майбутнє. «Будьте обережні, волонтерство може змінити Ваше життя», – зазначає Петро Маковський.

На прохання організаторів учасники форуму поділилися своїми враженнями.

Ольга ЮХТА (Танцюристка), агент комерційний станції Часів Яр, Донецької залізниці, волонтерка Стрийського молодіжного центру, родом із м.Часів Яр Донецької області, ВПО проживає на Стрийщині разом із близькими: «Сьогодні був незабутній день. На форумі волонтерів панувала дружня та тепла атмосфера. Кожен ділився досвідом, презентував свої  ідеї в цікавому форматі. Ми відвідали фантастичні екскурсії, спробували смачні страви, отримали  подарунки та танцювали флешмоб. Взагалі це мій перший досвід волонтерства. Я дуже вдячна фонду громад «Рідня», за теплий прийом та неймовірні  емоції».

Оксана ОНУФРІЙЧУК (Дівка) з ІГ «КОНЮХОВСЬКІ ГАЗДИНІ»: «Познайомилася з цікавими, творчими і небайдужими до ситуації у державі людьми, зрозуміла, що активних у допомозі більше ніж пасивних, почула багато нового для себе. Усім велике спасибі за гарно з користю проведений час, а також окрема подяка отцю Андрію який радо нас зустрів  і поділився своїм ремеслом, своєю працею для продовження української культури та традицій карпатського краю. За чай з трав Карпат також велика подяка, екскурсія селом Коростів та відвідування місцевого храму і його історія та походження зачаровує. Координатору та організатору також велике спасибі, все було чітко сплановано, організовано, не набридливо і дуже в теплих відносинах. Дякую за гарний відпочинок і чудово проведений час».

Віра ДМИТРЕНКО (Бойчиха), волонтер-десятник Фонду громад «Рідня», волонтер ГО «Майдан Стрийщини»: «Зараз я на заслуженому відпочинку, але сидіти без діла – це не для мене. Я – волонтер! В мене є багато вільного часу, який  з радістю інвестую для добрих справ. Волонтерство стало для мене стилем життя, необхідністю. Сьогодні моя країна у вогні війни і моя допомога спрямована на допомогу війську та людям, які залишилися без рідного дому. Ми створили потужний та надійний тил для наших захисників і вони це відчувають. На своєму фронті ми не маємо права зупинятися. В нас єдина мета- перемога! Душа жадає цікавих проектів, нових знайомств, мандрівок. Радію, що поруч працюю з молоддю. У містах і селах зустрічаю цікавих людей, які є близькими по духу. Разом творимо добрі справи. Форум у Коростові познайомив з командою о. Андрія, які не втомлювалися показувати результати своєї праці для громади. Ці результати красномовно промовляли і з фотографій рідного села, які прикрасили світлицю Андрея Шептицького. Реалізуючи маленькі проекти стаємо частинкою чогось великого і грандіозного і цим великим стане наша ПЕРЕМОГА і сповістить про це прапор перемоги у кожному визволеному селі та місті».

Ігор КОВЕРДАН (Скринька), координатор із пожертв Фонду громад «Рідня»: «Волонтерська діяльність прокладає шлях там, де немає дороги. Вона зорганізовує там, де немає структури. Вона привносить ресурси та можливості, коли неясно, звідки вони можуть надійти. Це засіб для найбільш марґіналізованих, щоб з’єднатися з іншими в солідарності, створюючи силу, яка може змінити закони, системи та напрямок руху. Це акт громадянства, який вимагає середовища, в якому він може бути вирощений для загального блага». (Зі звіту програми «Волонтери ООН 2015) Ця думка, висловлена у звіті програми «Волонтери ООН 2015» якнайкраще знайшла відображення на Форумі волонтерів у с. Коростів, що відбувся 29 липня цього року. Бо саме фонд громад «Рідня» став тим середовищем, який консолідував  тих, хто прокладає дорогу серед бурелому незорганізованості чи безпорадності та знайшов вихід своїй невикористаній енергії задля того, щоб стати силою, яка змінює, насамперед його, як особистість, даючи духовне зростання та зміну цінностей у напрямку вершини Маслоу та оточення, громаду, якій він служить. Так, усі думки, висловлені на цьому форумі свідчать про найвище покликання людей, яких він зібрав у мальовничій місцині Карпат, а саме – служіння людині, причому неважливо, чи ти допомагаєш воїнам ЗСУ, які захищають Батьківщину, чи це внутрішньо переміщені особи, чи це діти…

І не так важить, чи ти з Слов’янська, як В’ячеслав та Володимир, чи ти з Житомира, як Анна й Анатолій, чи з Лиману, як Олеся, чи з Бахмута, як Олечка – всі вони українці, патріоти України й роблять свою справу з любов’ю не тільки до свого краю, а до всієї країни…І не є перепоною для волонтерства твоя професія – тут зібрались і директори шкіл, і підприємці, і отці, і просто творчі люди, навпаки, їхні професійні навики допомагають якнайкраще використати їх на благо інших – творчим – творити яскраві мистецькі проєкти, управлінцям – об’єднувати людей для спільної справи, отцям – створювати духовний простір, на кшталт світлиці ім. Андрея Шептицького…До речі, про світлицю. Недаремно нами було обрано це місце й це село для такої події – ми хотіли показати, що не тільки місто має інтелектуальну потугу творити середовище, яке є не просто місцем розваги чи  збору за інтересом, а простором творчості, праці, простором, що примножує ресурси громади, позаяк вироби, які виготовляються на придбаних частково коштом «Рідні» верстатах продаються на ярмарках, що дозволяє отримувати додаткові кошти для реалізації нових ідей – а їх у отця Андрія, місцевого пароха- багато. Одна з них – сушіння трав, якими багаті наші гори та виготовлення з них запашних чаїв – вилилась у програму «Дари Карпатських пралісів», що й була представлена на форумі.

Форум став місцем неформального спілкування, настрій створювала неповторна місцева природа – село Коростів знаходиться поміж величних гір на березі кришталево чистої річки, в якій ми з радістю покупались, альтанка дала нам прохолоду й можливість посмакувати смачнющу рибну юшку та смажену картоплю від неперевершених майстрів кулінарної справи – п. Омеляна та п. Ігоря, Оля з Олесею дали нам урок танців, а спільний спів патріотичної пісні зблизив нас та, сподіваємось, залишить приємний спомин у наших гостей з інших куточків України.

Після форуму стало зрозуміло, що його треба зробити традиційним та регулярним, бо є запит на такі зустрічі волонтерів, які дозволяють по-перше, взаємо збагатитись ідеями та емоціями, по-друге – відпочити та уникнути «вигорання» волонтерів. Тож дякуємо всім волонтерам за їх служіння громадам та всім причетним до організації цього форуму. Нехай він стане майданчиком для творення нових спільнот та джерелом натхнення».

Святослав СУРМА (Палкий), член фонду, адміністратор Фонду громад “Рідня”, координатор із питань розвитку, член Гуманітарного штабу “Рідня”: «Волонтери –  це спосіб мислення, а, відповідно, це діяльність у житті з думкою про інших людей. Так склалося, що, зазвичай, навчити волонтерству не можливо, але активізувати вже існуючі  внутрішні мотивації особистості можливо. Це і є надзадача фонду «Рідня». Ми, небайдужі люди, навалюємо на себе всю роботу, але виявляється, що коли навколо багато людей, внутрішньо вмотивованих людей, готових долучитися до важливих справ, стати частинкою гарної команди, спробувати себе лідером або бачити результат допомоги іншим, тоді ми можемо зробити на хвилі синергії набагато більше. Тож цей Форум народився з бажання творити майданчик для зростання людей. І він відбувся!

Форум Волонтерів – не волонтерів фонду, не волонтерів регіону, а саме волонтерів, незалежно від території та організаційної приналежності. Ми змогли поспілкуватися із волонтерами із районів бойових дій, транзитних територій та наших приймаючих громад. Всі ми різні в умовах нашого життя, але спільність діяти на користь інших нас об’єднала, зробила легким спілкування та творила задоволеність від відкритої комунікації. Мені здалося, що бракувало часу на побудову планів, спільних проектів та започаткувати спільну справу. Але це може стати можливим на наступних зустрічах».

Отець Андрій ЦИБ (ТА-тусь)парох парафії преп. Параскевії Тарнавської с. Коростів, засновник та керівник “Світлиці Андрея Шептицького” (у плебанії – громадському будинку для родини священника), один із лідерів ГО “Сузіря Коростова”: «У житті людини, яка любить свою Богом дану батьківщину, настає такий момент, коли ти розумієш, що треба щось міняти у тому світі. А ти незважаючи на труднощі і не очікуючи жодних преференцій, робиш великі справи. А згодом чуєш що це називається волонтерство.

Форум волонтерів, який організували  БФ громад «РІДНЯ» створив крутезну платформу обміном досвідом. Здається, сам митрополит Андрей у день свого народження зібрав усіх до світлиці, неначе закликаючи, ще ревніше трудитися для нашої України. Це те чого Він так ревно бажав ще за життя.

Презентація «Світлиці Андрея Шептицького»,  «Майстерні св. Йосифа»,  сушарки карпатського сухоцвіття, і ще одна локація «На чай до Климентія». Як важливо почути думку інших, для нас це стало оцінкою того, що ми зробили за цей рік. Як показав цей форум, що це справді РІДНЯ. Живе спілкування, співи українських пісень, частування, відпочинок. Такі події закарбовуються на довго і дають натхнення до ще більшої праці. Фонд «РІДНЯ» робить надзвичайно колосальні справи. Дякую Богові за можливість почуватися рідним у такій РІДНІ…».

Петро МАКОВСЬКИЙ (Гайовий) підбив підсумок Форуму: «Форум волонтерів за підтримки Фонду громад «Рідня» став надзвичайно теплим днем, який я провів із відповідними людьми у відповідному місці. Бо справді перебувати цілий день із українцями зарядженими на те, щоб творити добро – це велике щастя, а перебувати ще у такому чудовому місці як Коростів, власне у Світлиці Андрея Шептицького, той поготів. Відчувалася неймовірна енергетика любові, яка була між учасниками, яка підсилювала позитивний заряд кожного учасника. Програма була дуже різноманітна, цікава та динамічно змінювалася, а це не дозволяло нікому засумувати. Вразили всі, але особливо Омелян Заревич (Ставовий) своєю квасолею, а потім дуже майстерно приготовленою картоплею на палаючому спирті, Ігор Мазур (Повар) своєю осетриною юшкою, о. Андрій Циб (ТА-тусь) своїм служінням, як священик і як лідер громади у ГО “Сусір’я Коростова”, їмость Ліда, волонтери  пані Віра та пані Ліда чаями із карпатських трав з пампушками, Олександра Дмитрух (Мрійниця), директор школи із Сколього неймовірною активністю і високими цілями, команда «Конюхівські ґаздині» –  своєю кількістю та активністю, волонтери із Житомира Аня і Анатолій, Володимир (Чеснота) та В’ячеслав із Слов’янська, Тарас (Змієлов) із Бібрки, а також Оля (Танцюристка) із Часів Яр Донецької обл., яка зарядила нас флешмобом-танцем «Україна» під вінець зустрічі. І те, що у такому місці, у такий час фонд «Рідня» презентував нову благодійну програму «Дари карпатських пралісів» додало віру в те, що ми на правильній дорозі – надання стимулів до розвитку економічної самоорганізації Карпатських громад.

Важливо, що кожен із учасників не залишився без подарунків, а багато хто навіть із декількома. Подарунки, які викликали позитивні емоції і  понесли із собою частину великої містерії любові, що відбувалася на цьому прекрасному форумі. Таки варто подібні форуми нашому фонду проводити системно, як мінімум один раз у квартал, щоб дарувати радість спілкування один одному, радість спілкування близьких за духом людей!

Завершуючи, хочу ще раз  нагадати із своєї мотиваційної промови:

12 пунктів щоденного порядку дня кожного із нас (за ідеєю американського проповідника Джона Максвела)

1. Відношення

2. Пріоритет

3. Здоров’я

4. Сім’я

5. Мислення

6. Зобов’язання

7. Фінанси

8. Віра

9. Стосунки

10. Щедрість

11. Цінності

12. Зростання.

Ну і повісьте десь на видному місці мої поради (із Інтернету), які перегукуються із попередніми:

Як залишатися щасливим?

Вір у чудеса! Радій життю! Допомагай іншим! Роби те до чого лежить душа! Читай книги! Викинь зомбоящик! Люби свою роботу! Тренуйся фізично! Поглянь страхові в очі! Вір у себе! Частіше спілкуйтеся із сім’єю і друзями! Слухай своє серце!».

                                                                Наталія КАРПЕНКОВА

Джерело