У Європейському Союзі хочуть обмежити користування Telegram

Представники нового коаліційного уряду ФРН заговорили про необхідність обмежити доступ до популярного сервісу обміну повідомленнями Telegram мешканцям не тільки Німеччини, але й усього Євроcоюзу.

Причиною таких намірів є те, що в Telegram ще досі відсутня жорстка ідеологічна цензура, і цим користуються дисиденти.

Зокрема, зі спрямованою проти Telegram ініціативою виступив новий федеральний міністр юстиції Марко Бушман, повідомляють Remix News.

Бушман звинувачує користувачів сервісу у поширенні «екстремістського контенту» та «дезінформації»«Те, що розповсюджується в Telegram, є огидним, непристойним і злочинним», – заявив чиновник у грудні. Варто наголосити, що в Telegram немає цілковитої вседозволеності. З-поміж іншого, модератори видаляють повідомлення, що несуть заклики до насильства. Тож репліки Бушмана відображають передусім незадоволення тим, що платформа стала засобом висловлення думок, відмінних від панівного порядку денного (наприклад, слугує критиці мультикультуралізму, ЛГБТ та санітарної політики).

Урядовець зазначив, що не хоче, аби користування Telegram було обмежено лише в Німеччині. «Я хочу, щоб ми не йшли особливим німецьким шляхом, а створили спільну європейську правову базу, яка дозволить нам вживати заходи проти ненависті та агітації в інтернеті», – сказав Бушман.

Тим не менше, німецький уряд уже розпочав заходи щодо регулювання роботи Telegram у країні. Наразі в Німеччині жорстко регламентується діяльність соцмереж. Telegram не підпадає під визначення соцмережі. Проте міністерство юстиції хоче обійти цю прогалину у законодавстві. Водночас заклики Бушмана діяти на рівні всього ЄС є доволі реалістичними, адже відповідають вектору діяльності Єврокомісії, яка виразно підтримує політику цензурування інтернету.

Джерело

Twitter продовжує блокувати акаунти відомих персон через їхню позицію

Соціальна мережа Twitter в перші дні 2022 року заблокувала акаунти кількох знакових персон, які висловлювалися критично щодо вакцинації від Covid-19. Зокрема, йдеться про сторінку американського імунолога та вірусолога Роберта Мелоуна та республіканку у Конгресі США від штату Джорджія Марджорі Тейлор Грін. Лікар виступав проти примусової вакцинації дітей від коронавірусу, а політик відкрито підтримувала Трампа та критикувала нинішній уряд. Втім, її заблокували нібито через поширення фейків про ковід. У соцмережах здійнялася хвиля рекцій на таку цензуру. Користувачі запитують: “Якщо у нас такі вже соціально відповідальні соцмережі, тоді чому блокування акаунтів здійснюється вибірково через певну позицію?” 

Роберт Мелоун має в Твітері понад півмільйона підписників. Лікар неодноразово говорив про шкоду популярних вакцин Pfizer і Moderna. Мелоун вважає, що на даний момент недостатньо кваліфікованих тестів, щоб оправдати масову вакцинацію, особливо дітей. Більше того, раніше лікар заявляв, що ці дві вакцини можуть посилити інфекцію, а не протистояти їй. Хоча сам цей лікар кілька десятків років тому брав участь в розробці технології мРНК, на основі якої ці вакцини Pfizer і Moderna створені.  Акаунт Роберта Мелоуна заблокували відразу після того, які він поділився на ньому відео про ймовірні негативні побічні ефекти від вакцини Pfizer.

Лікар Роберт Мелоун – автор дев’яти оригінальних патентів на мРНК-вакцини, його цитували понад 12 тисяч разів. Він є медичним директором The Unity Project, групи з 300 організацій у США, які виступають проти обов’язкової вакцини проти Covid-19 для дітей, і очолює Global Covid Summit, організацію, куди входять понад 16 тисяч лікарів та вчених, які виступають за діалог із владою про дослідження та лікування пандемії Covid-19.

Марджорі Тейлор Грін назавжди заброкували через критику дій политика від Демократичної партії Александрії Окасіо-Кортес та через відкриту підтримку Дональда Трампа. Хоча сам Twitter пояснив блокування тим, що Тейлор Грін нібито поширювала фейкові публікації про Covid-19.

Голова руху “Всі разом!” Руслан Кухарчук сказав: “Ми наближаємося до часів, коли не влада, а самі ж медіа генерують концепцію придушення свободи слова. Якщо раніше влада блокувала сайти, то тепер сайти блокують владу і встановлюють правила. І ми неочікувано опиняємося в культурі, де свобода слова стає маргіналізованою”.

Нагадаємо, рік тому, на початку 2021 року, Facebook, Instagram і Twitter закрили президенту США Дональду Трампу доступ до його власних акаунтів. Тоді це стало  абсолютно безпрецедентним кроком, який вкотре продемонстрував: корпорації все більше визначають політику і можуть закрити рота навіть чинному главі держави.

Все це призводить до того, що мільйони користувачів йдуть з Facebook та Twitter через політику цензури у цих соціальних мережах. Світ з домінуванням лівацької ліберальної цензури перестає влаштовувати все більше людей. Тому альтернативні майданчики соціальних медіа та соціальних мереж швидко збільшують кількість своїх користувачів. Передусім йдеться про Telegram, Parler та GAB (аналог Twitter), Rumble (аналог YouTube), MeWe (аналог Facebook). Рух “Всі разом!” раніше робив огляд альтернативних майданчиків. 

У програмі Кабінет експертів був випуск про деформацію медіа – журналіст Дмитро Гнап у розмові з Русланом Кухарчуком розповів як змінилися роль та функції журналістики і чому самі медіа придушують свободу слова.

Джерело


FACEBOOK ПІДДАВ ЦЕНЗУРІ КАМПАНІЮ, ЩО МАЛА Б ЗАХИЩАТИ ВІД НАСИЛЬСТВА ХРИСТИЯНОК В МУСУЛЬМАНСЬКИХ КРАЇНАХ

Facebook піддав цензурі кампанію британського відділу папського товариства «Допомога Церкві у потребі». Акція мала на меті посилити захист християнок, які наражаються на насильство в мусульманських країнах. Американський концерн радикально обмежив можливість публікації дописів та заблокував їхній доступ до Інстаграму і комунікатора WhatsApp.

Кампанія була скерована до керівництва ООН та уряду Великобританії, у ній вказувалось на необхідність посилення діяльності на користь боротьби із сексуальним насильством щодо християнських жінок в країнах, де переважає іслам. Обмеження Facebook-у серед іншого відібрали можливість розміщення дописів, що підтримують цю кампанію.

Акція організації «Допомога Церкві у потребі» стартувала в листопаді 2021 р. Одним із її головних елементів була петиція і звіт «Почуйте її плач», скеровані до керівництва ООН та уряду Великобританії. В документі детально описано акти сексуального насильства з боку ісламських екстремістів в Нігерії, Мозамбіку, Іраку, Сирії, Єгипті та Пакистані, що стають все більш поширеними, однак їх загально ігнорують.

На жаль, американський гігант заблокував можливість поширення петиції, а також обмежив можливість публікувати дописи про цю справу. У своїй заяві Facebook пояснює, що приводом для цензури стали скарги від користувачів соцмережі. «Люди приховують і скаржаться на рекламу, оскільки вважають, що вона є образливою, вводить в оману, є сексуально невідповідною, містить насильство, стосується делікатної тематики чи з інших причин», – йдеться в поясненні.

Наразі обмеження продовжують діяти, а Facebook послідовно відмовляється надати конкретне тлумачення в який спосіб реклами порушили правила публікації.

Це вже не вперше Facebook стає найбільшим цензором інтернету. У 2020 році він заблокував рекламу потужної акції в США під назвою #SavetheChildren, що була частиною руху проти торгівлі дітьми з метою

Джерело