Нове дослідження передбачає, що до 2070 року релігійна ідентичність у США впаде нижче 50 відсотків. Pew Research Center не виключає майбутнього релігійного відродження в Америці.
Але враховуючи стійкі тенденції країни до відмови від релігійної приналежності, експерти не знають, як би виглядало це відродження.

Аналізуючи опитування щодо релігійної ідентичності та релігійного «переході», починаючи з 1972 року та намагаючись спроєктувати американський релігійний ландшафт до 2070 року, вони не можуть сказати, які демографічні ознаки можуть вказувати на прийдешнє зростання навернень.

«Ми ніколи цього не бачили, і ми не маємо даних, щоб змоделювати релігійну зміну, − сказала CT старший дослідник Pew Стефані Крамер. − Дехто каже, що відродження ніколи не відбувається в розвиненій економіці. Після секуляризації зубну пасту не можна повертати в тюбик. Але ми цього не знаємо. У нас просто немає даних».

Дані, які вони мають на основі 50-річного дослідження General Social Survey та власного опитування Pew 15 000 дорослих у 2019 році, вказують на те, що поточна тенденція невблаганна. Люди відмовляються від християнства. Вони продовжуватимуть це робити. І якщо намагатись передбачити майбутній релігійний ландшафт в Америці, то, за словами П’ю, питання не в тому, чи занепаде християнство, а в тому, як швидко і як сильно це станеться.

У новому дослідженні, проведеному зараз, Pew прогнозує, що у 2070 році християни, ймовірно, становитимуть менше половини населення США.

Наразі 64 відсотки людей кажуть, що вони християни, але майже третина тих, хто виріс християнином, зрештою або не вважають себе такими, або вагаються із відповіддю, тоді як лише близько 20 відсотків тих, хто виріс без релігії, стають християнами. Якщо таке співвідношення переходів продовжуватиметься, то приблизно через півстоліття лише близько 46 відсотків американців ідентифікуватимуть себе як християни.

51% респондентів старше 60 років підтримують ідею держави загального добробуту.

Якщо швидкість переходу продовжить прискорюватися, як це було з 1990-х років, відсоток тих, хто називає себе християнами, впаде до 35 відсотків.

Швидкість змін також може сповільнитися. «Тенденції, як правило, не тривають вічно, — сказав Крамер, — і, ймовірно, є ядро ​​християн, які віддані справі й ніколи нікуди не дінуться». Якщо майбутнє піде таким шляхом, за прогнозами Pew, у 2070 році трохи менш як 40 відсотків населення визнають себе християнами.

«Хоча сценарії в цьому звіті різняться за ступенем релігійної неприналежності, яку вони прогнозують, — йдеться в дослідженні, — усі вони показують, що частка християн продовжує зменшуватися в американському населенні».

Здається, небагато людей, які залишають християнство, приєднуються до інших релігій. Сьогодні євреї, мусульмани, індуїсти та всі нехристиянські конфесії в Америці складають близько 6 відсотків населення. У дослідників недостатньо інформації, щоб виділити відмінності між цими групами. За їхніми прогнозами, до 2070 року кількість нехристиянських релігій в Америці подвоїться, головним чином завдяки народженню дітей і вихованню їх у релігії.

Драматична зміна, за словами Pew, прийде разом із «Нонами». «Нони» — це люди, які стверджують, що не мають релігійної приналежності, хоча й досі можуть прийняти певні християнські переконання та брати участь у певних духовних практиках. За прогнозами їхня кількість, зросте з приблизно 30 відсотків сьогодні до 52 відсотків через 50 років.

«Моделювання майбутнього релігії в Америці» — це новий проєкт для Pew, який раніше був зосереджений на доброустрої релігії в Америці, але не намагався передбачити подальший розвиток. Однак картина, яку малює дослідження, не дуже відрізняється від того, про що говорили Pew та інші дослідники релігії в останні роки.

Засновник Інституту дослідження громадської релігії Роберт П. Джонс у 2019 році написав некролог для «білої християнської Америки» на основі зміни расової демографії та тенденцій у релігійній неприналежності.

У 2008 році регулярною відповіддю в опитуваннях Gallup була «нон» на запитання щодо релігійних уподобань. Кількість людей, які давали таку відповідь, одразу почала зростати.

Раян Бердж, професор політології в Університеті Східного Іллінойсу, написав у своїй книзі The Nones 2021 року, що був час, коли релігійна неприналежність здавалася «не більш ніж помилкою округлення». Але потім вони «перевищили 10 відсотків населення до 1996 року, перетнули 15-відсотковий поріг через десять років і зуміли досягти 20 відсотків до 2014 року». Коли він завантажив необроблені дані з Загального соціального огляду у 2018 році, кількість неприєднаних приблизно дорівнювала католикам і євангелістам.

Проте нова доповідь Pew чітко визначає механізм, що спонукав зміни. Виокремлюючи різні демографічні фактори, це показує, що зниження християнської народжуваності та нехристиянські іммігранти не є суттєвими причинами змін в Америці.

Основна причина полягає в тому, що християни вирішують, що вони більше не християни. Відповідно до звіту, це переважно трапляється з людьми у віці від 15 до 29 років, а ще 7 відсотків християн відходять від віри після 30 років.

«Перехід відбувається стабільно, чого раніше не траплялося, — сказав Крамер CT. − Раніше вважалося, що якщо у людини батько та мати християни, то вони теж християни. Це вже не завжди так. Приблизно для третини людей це вже не так».

Pew не має теорії про те, чому все більше людей відходять від християнства. Дослідницький центр зосереджується на даних, залишаючи пояснення іншим.

Дехто, спираючись на роботу покійного соціолога Родні Старка, стверджував, що це спричинено деномінаціями, які стають ліберальнішими. Вони вказують на скорочення основних церков. Об’єднана Церква Христа, перша основна деномінація, яка прийняла одностатеві шлюби, втратила понад 40 відсотків своїх членів за 17 років після цього рішення. Відповідно до цього аргументу, якщо церква наголошує на тих самих проблемах і турботах, що й ліві політичні активісти, тоді немає причин виконувати додаткову роботу, належачи до церкви.

Інші пов’язують цю тенденцію з консервативною політикою, стверджуючи, що асоціація євангелістів із республіканцями відштовхує молодь від церкви. Підвищення євангельського моменту та зростання кількості ніхто в деякі роки виборів посилається на підтримку цього аргументу.

Цілком можливо, що і ліві, і праві мають такий вплив, але Крамер застерігає, що ця тенденція в США виглядає схожою на те, що спостерігали дослідники в інших країнах, де політичний ландшафт виглядає зовсім інакше. Можливо, не рішення церков спричинили зміни, а ширші соціальні події.

Багато соціологів, повертаючись до Макса Вебера, стверджували, що секуляризація неминуча в міру розвитку суспільства. Через глобалізацію, індустріалізацію та технології людям все важче й важче вірити. Проте велика зміна, яку ми спостерігаємо сьогодні, насправді не є швидкою зміною того, у що вірять люди. Чисельність атеїстів у США залишається однозначною. Але в той час, як багато «нонів» вірять в існування Бога і навіть моляться, вони не хочуть бути пов’язаними з релігійною групою.

«Ми не знаємо, чим це спричинено», — сказав Крамер.

Поки дослідники намічали можливі шляхи на майбутнє, вони намагалися не забувати про дані, яких вони не мали. Екстраполяція тенденцій не враховує драматичних подій, що формують покоління.

«Цілком можливо, — йдеться у звіті, — що події поза моделлю, такі як війна, економічна депресія, кліматична криза, зміна моделей імміграції чи релігійні інновації, можуть змінити поточні тенденції зміни релігії».

Відродження може статися. Проте у поточних даних немає нічого, що вказує на це.


Джерело