Особливістю нової редакції Класифікатора професій є те, що у назвах професій у галузі релігії враховано традиції як християнських, так і іудейських та мусульманських релігійних організацій.

Ці пропозиції, підготовлені Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, були враховані у Зміні № 10 до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженій наказом Міністерства економіки України від 25 жовтня 2021 року № 810-21.

Відтепер до класифікаційного угруповання 1144 Керівники релігійних організацій відносяться:

  • 1144.1 Голова об’єднання (предстоятель, патріарх, верховний архієпископ, митрополит, головний рабин, верховний муфтій, старший єпископ, старший пресвітер і т. ін.);
  • 1144.2 Керівник територіального об’єднання (архієпископ, митрополит, рабин, муфтій, єпископ, шейх і т. ін.);
  • 1144.3 Голова релігійної громади (настоятель, намісник, ігумен, парох, адміністратор, пастор, пресвітер, рабин, імам і т. ін.).

До класифікаційного угруповання 2460 Професіонали в галузі релігії відносяться:

  • 2460 Капелан (військовий капелан, капелан в охороні здоров’я, пенітенціарний капелан і т. ін.);
  • 2460 Священнослужитель (священик, пастор, пресвітер, диякон, рабин, машгіах кашрут, моель, софер, імам, мулла і т. ін.);
  • 2460 Місіонер.

До класифікаційного угруповання 3480 Допоміжний персонал релігійних організацій, який не має духовного сану, відносяться:

  • 3480 Служитель (паламар, дяк, помічник капелана і т. ін.);
  • 3480 Регент;
  • 3480 Релігійний проповідник (катехит, євангеліст, благовісник, меламед, муедзин та ін.).

Таким чином, тепер нова редакція Класифікатора професій містить підклас “Керівники релігійних організацій” (якого раніше не було), окремо виділену професію “Капелан” (що стосується не лише військової галузі, а також пенітенціарної галузі та охорони здоров’я), розширений перелік професійної назви “Священнослужитель”, уточнені переліки професійних назв “Служитель” та “Релігійний проповідник”. Крім того, професійна назва “Диякон” була перенесена до професійної назви “Священнослужитель”.

Зазначені зміни є важливим кроком у напрямку визнання суспільно значущої ролі релігійних організацій в Україні. Розширення Класифікатора професій також було необхідним у зв’язку зі зміною законодавства та розвитком релігійних організацій протягом останніх років. 

Нагадаємо, що у 2014 році наказом Мінекономрозвитку від 18.11.2014 р. № 1361 було внесено низку змін до Класифікатора професій, зокрема, в частині включення професійної назви роботи “Військовий священик (капелан)”.

Джерело