Днями корпус миротворців у Тиврові поповнився новими служителями. Ними стали чотири особи, що пройшли тримісячний формаційний курс.

Про це та про служіння у Християнській службі порятунку розповів військовий капелан о. Вадим Дорош OMI. Діяльність корпусу миротворців тепер полягає у наданні допомоги військовим, ветеранам та внутрішньо переміщеним особам. «Для цього ми їздимо у фронтові зони і вони разом зі мною у команді», – ділиться капелан.

Ще у березні місяці цього року, коли постала така потреба, шість осіб на базі тиврівської парафії стали миротворцями Християнської служби порятунку, засновником якої є Андрій Оленчик. Різні люди, які мали подібні погляди та співпрацювали з о. Вадимом, приєдналися до цього служіння на різних етапах. «Зараз доєдналися до нас чотири особи – Світлана Панчеко, Олег Баня, Сергій Михальчук та Андрій Козаченко, які мали випробувальний термін та пройшли формацію», – розповідає отець.

Служителем ХСП може стати будь-який християнин, бо це міжконфесійне служіння. До тиврівського підрозділу належать римо-католики, греко-католики і православні, але в інших місцях, наприклад, у Вінниці і в Гнівані є також протестанти. На тепер по усій Україні налічується 170 служителів ХСП і левова частка з них римо-католики. У зв’язку з ескалацією російсько-української війни понад півроку тому підрозділ постав у Тиврові та входить до структури Християнського Миротворчого Корпусу, капеланом якого є отець Вадим Дорош OMI.

Християнська Служба Порятунку виникла у 2016 році, тоді ж повстав корпус капеланів, а потім вже долучилась велика кількість людей, які хотіли допомагати. Це були світські особи і «ми почали думати як зробити, щоб вони у цьому взяли участь; а ціль їхня така сама – допомагати у надзвичайних ситуаціях. Якщо у протестантів це легше, то у римо-католиків, греко-католиків і православних капеланом може бути тільки священник, – каже отець Вадим. – Тому вирішили створити такий корпус для світських і назвали їх миротворцями».

У структурі перед вступом є формація. Кожний підрозділ може самостійно вирішувати який потрібно витримати термін для кандидата чи це якось в інший спосіб відбувається. У цьому часі відбувається вивчення обов’язкової тактичної медицини, обов’язково чотири модулі як надавати першу допомогу при посттравматичному синдромі, три вікендові модулі з орієнтування на місцевості. Також систематично відбувається духовна формація та організаційні зустрічі. 

Миротворці ХСП – це вже щось більше, ніж просто волонтери, бо раз на два місяці проводяться зустрічі духовного характеру і тоді священник готує для них конференцію. 

«Наша робота – багатогранна! Команда добре справлялася і три місяці тому, по розпізнанню з Андрієм Оленчиком, ми прийняли рішення, що робимо певну реформу у Статуті. На підставі цього тиврівська команда спробує реформувати весь корпус – дати йому нове життя. Цим питанням ми зараз займаємося, – зауважив отець Вадим Дорош ОМІ. – Відповідно до цього на базі тиврівської парафії щомісяця будуть проводитися такі формаційні зустрічі для всіх миротворців».

Нагадаємо, що у Тиврові отці облати, до яких належить капелан о. Вадим Дорош ОМІ, опікуються Санктуарієм Матері Божої Тиврівської та мучеників за віру в Україні.

Нагадаємо, що Християнський Миротворчий Корпус (ХМК) створений, як структурний підрозділ Християнської Служби Порятунку з метою об’єднання християн у корпус служителів, покликаний діяти в екстремальних умовах безпосередньо у місцях подій або місцях тимчасового перебування осіб, постраждалих внаслідок таких подій: зона війни, окупації, а також епідемії, стихійного лиха, техногенної катастрофи, екологічного катаклізму, гуманітарної кризи, релігійного переслідування, етнічної чистки, іншої надзвичайної ситуації, тимчасові табори біженців, польові госпіталі, тактичні оперативні бази тощо. До складу ХМК, зокрема, можуть належати фронтові волонтери, рятувальники, військові психологи, тактичні медики, інструктори з виживання, антикризові медіатори, координатори цивільної оборони, спеціалісти з міжнародного гуманітарного права, інші категорії служителів.

Джерело