Фонд громад “Рідня” та Християнська Служба порятунку, за підтримки Стрийської Єпархії УГКЦ, втілюють спільну програму  “Добрий господар”. Головна мета  програми – поширити знання та практичні навички ефективного господарювання на земельній ділянці. Учасник програми може отримати найбільшу користь для себе та родини у вигляді економічної вигоди, здорових продуктів харчування, започаткувати процес створення успішного, самодостатнього сімейного господарства.

Самоорганізація вимагає зрілості, відповідальності та самоусвідомлення. У цьому контексті маємо намір давати знання як працювати на землі, щоб жити у достатку. Щоб брати відповідальність за своє життя, життя своїх родин, життя своїх громад, проявляти ініціативу. Хочемо об’єднуватися та взаємодіяти заради спільного блага. Це вимагає зміни способу мислення, плекання духу свідомої солідарності у будуванні національного майбутнього.

Прагнемо залучити до участі у програмі якомога більшу кількість власників земельних ділянок; створити  демонстраційні земельні ділянки з навчанням та дослідженням умов вирощування овочевої продукції; започаткувати систему громадського агродорадництва; створити демонстраційні майданчики переробки овочів у продукти харчування довготривалого зберігання;  створити бізнес-модель переробки овочів у продукти харчування; відпрацювати ефективну маркетингову модель. 

Особливої актуальності програма набула у теперішній воєнний час, коли земельні площі частини території України на півдні, де традиційно вирощувалася овочева продукція, тимчасово знаходяться під окупацією. Виникла загроза продовольчій безпеці держави в умовах воєнного стану. Вміння отримувати кращі результати з земельних ділянок буде сприяти самозабезпеченню територіальних громад харчовими продуктами.

Сім кроків до Перемоги – залучити власників земельних ділянок до вирощування овочевої продукції борщового набору; мотивувати особисті селянські господарства збільшувати посівні площі під овочеві культури; компенсувати витрати за посадкове насіння та надати кошти на закупівлю необхідного агротехнічного обладнання для спільного використання; консультувати із технології вирощування овочевої продукції; отримати восени від учасників благодійну пожертву овочевою продукцією; переробити овочеву продукцію у продукти харчування; передати продукти харчування на передову воїнам ЗСУ та на потреби ВПО – були визначені нами як кроки для посилення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.

До участі в проєктіФондом залучено 112 особистих селянських господарств на території Львівської області. Учасникам надано 270 пакетів високоякісного посадкового насіння овочевих культур. Селяни взяли зобов’язання виростити на власних земельних ділянках буряк, моркву, капусту, цибулю, часник, картоплю і квасолю, а частину врожаю передати на переробку в продукти харчування для воїнів ЗСУ та ВПО.

Для цього була створена мережа учасників, кожна десятка котрих очолюється координатором для ефективної комунікації, а три координатори мають дорадника, який допомагає вирішувати проблеми та накопичує знання щодо ефективного землеробства.

Запорукою доброго врожаю є використання якісного насіннєвого матеріалу та забезпечення відповідних умов для життя рослин на земельній ділянці. Тому важливим елементом успіху є агродорадництво.

Експерт-агроном Олексій Лисенко провів навчання для учасників як забезпечити відповідні умови для вирощування сезонних овочів борщового набору у відкритому ґрунті та у теплицях. Виявляється, що температура, жорсткість та кислотність води для розчинів впливають на умови засвоєння рослинами хімічних та біологічних препаратів захисту та живлення. Навіть послідовність додавання препаратів під час приготування розчинів важлива для захисту рослин від шкідників та хвороб. Правильно складена сівозміна забезпечує зниження чисельності бур’янів та пригнічення їх росту, знижує ураження культур збудниками хвороб та шкідниками, оптимізує використання вологи та поживних речовин, підвищує рівень рентабельності.

Олександр Милашевський,  фахівець із підбору насіння овочевих культур компанії “Іннова Україна”, навчив як підібрати насіння в залежності від потреб та регіону висіву. Їхнім головним постачальником насіння сортів та гібридів овочевих, які вже зарекомендували себе в Україні та багатьох країнах світу є  INNOVA Seeds Co., США, Каліфорнія.

З метою організувати переробку овочів у продукти харчування (близько 7 тонн овочів) укладено Меморандум про співпрацю у проєкті “Сім кроків до Перемоги!”. Підписантами меморандуму є Фонд громад “Рідня” (місто Стрий), Державний навчальний заклад “Вище професійне училище №34 м. Стрий”, Сільськогосподарський кооператив «Стрийський Ясь» (село Підгірці на Стрийщині), Громадська організація “Євроатлантичний Вектор” (місто Київ), Благодійний фонд “Пріоритет 4.5.0.” (місто Стрий).

Сторони Меморандуму погодили між собою розподіл зобов’язань: компенсувати витрати за енергоносії для переробки овочевої продукції в продукти харчування, надати овочеву продукцію для переробки  і витратні матеріали для пакування кінцевої продукції, залучити волонтерів для підготовки овочів на переробку, за участі та за допомогою своїх працівників, студентів та волонтерів на власному обладнанні переробити овочеву продукцію в продукти харчування, забезпечити умови проведення для ВПО навчальних зустрічей та  майстер-класів з переробки овочевої продукції в продукти харчування, придбати та передати інфрачервону сушарку для переробки овочів. Вся продукція харчування, вироблена з овочів, буде безоплатно передана воїнам ЗСУ та ВПО. Фахівцем-кулінаром Сергієм Пожаром розроблено технологічні карти переробки овочів у продукти харчування.

Місяці жовтень та листопад стануть фінальними, коли овочі з грядок учасників проєкту буде перероблено в продукти харчування.

Сподіваємося, що набутий учасниками проєкту досвід дозволить в подальшому творити команди, які будуть разом будувати нову якість життя у громадах.  

Олег Шмілик, координатор програми “Добрий господар”

07 жовтня 2022    

Учасники проєкту одержали насіння овочів для висаджування на земельних ділянках

Навчання технології вирощування овочевих культур в селищі Дашава на Стрийщині
Учасники проєкту в селі Верхнє Синьовидне на Сколівщині