Під Тернополем упродовж 28 липня – 1 серпня пройшов музичний фестиваль «Файне Місто», склад учасників якого значною мірою розвіює образ «патріотичної консервативної Галичини».

Частина учасників фестивалю відзначається виразно антихристиянською спрямованістю. Чого лише варті назви гуртів на кшталт «Stoned Jesus».

Одним із хедлайнерів фестивалю став польський гурт «Batushka», зміст творчості якого становить профанація християнського культового життя у грецькій традиції (гурт походить із Підліського воєводства, яке історично замешкувало населення грецького обряду – українсько-білоруське в етномовному вимірі).

Також до програми фестивалю було внесено австрійський гурт «Belphegor». Назва гурту відсилає до відомого персонажа демонології. Пісні гурту прославляють Сатану, музиканти відомі епатажним паплюженням християнських символів. В оголошенні на сайті фестивалю відвідувачів заохочували стати свідками того як музиканти «освятять світ своїми демонічними ритуалами».

Фестиваль відзначився участю російських виконавців, зокрема гурту лівої, «антифашистської» спрямованості «Порнофильмы».

Антихристиянський характер мали і «розваги» пересічних відвідувачів фестивалю. Наприклад, профанація культових предметів відбувалася під час «конкурсу костюмів».

Проведення фестивалю у виразно антихристиянському форматі засудили представники релігійних середовищ. Так, одними з перших на проблему звернули увагу у Християнській службі порятунку. Одначе, коли відповідний допис у мережі Facebook набув широго обговорення, адміністрація мережі його видалила як такий, що порушує стандарти спільноти.

Власне, такст посту був такий:

“Часто можна почути, що Україна є християнською країною. Справді? У ці дні у здавалося би куди ж уже далі набожному Тернополі проходить такий собі хайповий музичний фестиваль “Файне місто”. У описі цієї події, зокрема, вказано таке: на кілька днів територія фестивалю перетворюється на місто з її мешканцями, всі відвідувачі отримують паспорти фестивалю, у цьому місті ви можете одружитися з кимось чи чимось.
Прикольно, так? А з ким чи чим є шанс одружитися нашій молоді, яка відвідає це дійство? Щоби отримати відповідь на це запитання достатньо просто подивитися на список учасників. Чого лише вартує сумнозвісна австрійська група ” Бельфегор”, названа за іменем одного з демонів і відома виконанням сатанинських ритуалів прямо під час своїх виступів. Совпаденіє? Судіть самі. Ось назви деяких інших учасників цього шабашу в перекладі на українську:
Укаменований Ісус (в іншому перекладі – Накурений Ісус), Ненависть, Серед твоїх богів, Діти-привиди, Господар загублених, Хворі рішення, Курва мать, Я ненавиджу себе… Ну як, достатньо?

Брати і сестри у Христі з благословенного Тернополя незалежно від конфесій і деномінацій, у вас там як і раніше все ок, кошерненько і на своїх місцях, а місто залишається все таким же файним?
Але власне хіба це стосується лише Тернополя? Своєю духовною інфантильністю, лінню і літеплістю ми здаємо свою землю і своїх дітей на поталу сатані, позбавляючи націю майбутнього і перетворюючи Україну в територію небожого царства.
Уже дуже скоро розпочнеться так званий прайд-місяць, протягом якого у всіх основних регіонах нашими вулицями крокуватимуть велелюдні і добре профінансовані гей-паради і проводитимуться десятки різноманітних перфоменсів та акцій. Всі ключові медіа напишуть про це. Іноземні дипломати і вітчизняні можновладці навипередки демонструватимуть свою лояльність і фіксуватимуть присутність.Чим відповімо, християни? Чи знову просто утремося, а в неділю як завжди благочинно і побожно стоятимемо в храмах?
Готуйтеся до духовної битви, друзі. Щоби очистити нашу землю від скверни. Щоби звільнити наш народ від проклятия. Щоби захистити наших синів і доньок від боговідступництва. Нам не завадить новий духовний хрестовий похід. Але на цей раз наша Свята Земля – це сама Україна.
Отож звертаємося до служителів нашого Молитовного Щита і всіх небайдужих християн: сезон полювання на нечисть офіційно відкрито. Гуртуймося і воюймо там, де стоїмо: у храмах, на площах, в домівках…

Наша битва не проти людей, бо всі ми – Діти Божі: і ті, хто за, і ті, хто проти, і ті, хто утримався. Битва наша проти ворогів безтілесних, а зброя наша – ударна молитва.
ЕФЕСЯНАМ 6:12″.

Зокрема, під час виступу учасники польського блек-метал гурту Batushka були одягненні у священичі ризи, а на сцені стояли ікона Божої Матері, труна, підсвічники. Через цей виступ низка священиків звинуватила організаторів фестивалю та гурт в образі християнства, а мер Тернополя Сергій Надал пригрозив закрити фестиваль. Водночас організатори фестивалю у коментарі ZAXID.NET пояснили, що не мали на меті ображати почуття християн, запрошуючи на «Файне місто» гурт Batushka.

Виступ гурту Batushka, який відбувся в суботу, 31 липня, викликав бурхливу реакцію серед тернополян та священиків. Хоча у соцмережах організаторів критикували і за інші події, які відбувалися протягом чотирьох днів на фестивалі. Зокрема за роботу імітованої дзвіниці, в якій щодня псевдопастор вінчав усіх бажаючих, причащав пивом з водяного пістолета та запрошував до сповіді, а також – за спалення опудала, яке багато хто сприйняв за хрест.

На фестивалі також відбувся конкурс маскарадних костюмів. На світлинах, які виклали в соціальні мережі видно, що серед учасників є чоловік, який тримає ікону Ісуса Христа запхану за шорти.

Такі перформанси викликали низку негативу в соціальних мережах. Міський голова Тернополя Сергій Надал назвав фестиваль антихристиянським і пригрозив його закриттям.

«Я категорично проти будь-яких антихристиянських заходів у Тернополі! І хоч Тернопільська міськрада не є організатором фестивалю «Файне місто», буде проведено розмову з організаторами фестивалю за участі правоохоронних органів. Або організатори зобов’язуються проводити фестиваль «Файне місто» без антихристиянських гуртів, символів, без участі гуртів з Росії, або не проводитимуть його взагалі. Вимагаю від організаторів негайно пояснити ситуацію і вибачитися перед тернополянами за антихристиянські дії. Наше місто Тернопіль славиться своїми християнськими цінностями, сімейними традиціями. Ми не дозволимо плюндрувати, паплюжити, насміхатися над нашою релігією», – написав мер Тернополя Сергій Надал.

Виступ польського гурту та події, які розгорталися на фестивалі, також засудили в Українській греко-католицькій церкві та Православній церкві України.

Джерела:

https://politteo.online/novyny/ternopilskyj-muzfestyval-projshov-za-uchasti-satanistiv-ta-rosijskyh-antyfashystiv/

https://zaxid.net/mer_ternopolya_pogrozhuye_zakriti_festival_fayne_misto_cherez_vistup_polskogo_gurtu_batushka_n1523476