Українські релігійні діячі звертають увагу членів Всесвітньої Ради Церков на те, що Росія як держава-терорист не зупиняється

У зверненні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій спрямованому до ВРЦ 20 жовтня наголошується, що протягом останніх днів російська армія брутально порушила право на життя цивільних громадян України, вчинивши злочинні збройні дії проти цивільного населення. Через це ВРЦіРО просить Всесвітню Раду Церков звернутися до офіційних осіб Російської Федерації з закликом про необхідність дотримання вимог міжнародного гуманітарного права стосовно громадян України.

Про це йдеться на vrciro.org.ua.

“Впродовж останніх днів Російська Федерація значно активізувала здійснення актів терору та геноциду стосовно мирного населення України, застосувавши у великій кількості широкий арсенал ракетного озброєння. Понад дві сотні крилатих ракет та дронів-камікадзе іранського виробництва уразили мирні українські міста та села, що неможливо виправдати військовою необхідністю”, – наголошується у зверненні ВРЦіРО.

При цьому російські офіційні особи не приховують свого злочинного прагнення напередодні холодів та зимового періоду знищити життєважливу інфраструктуру українських міст. 

Українські релігійні діячі зауважили, що на сьогодні у полоні російських загарбників у жахливих нелюдських умовах перебувають тисячі наших захисників та цивільних людей, які піддаються жорстоким тортурам, катуванню, фізичному та психологічному тиску. Про долі більшості з них Росія не надає жодної інформації, не допускаючи до них навіть представників Міжнародного комітету Червоного Хреста та ігноруючи усі норми міжнародного гуманітарного права. 

З огляду на це, ВРЦіРО також закликала Всесвітню Раду Церков надати сприяння в поверненні додому всіх постраждалих від російської агресії українців. 

ЗВЕРНЕННЯ

до Всесвітньої Ради Церков

щодо нападів російських терористів на українське

цивільне населення та критичну інфраструктуру

Шановні члени Всесвітньої Ради Церков!

Росія як держава-терорист не зупиняється!

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звертається до Всесвітньої Ради Церков з проханням сприяти Україні у виконанні Російською Федерацією вимог міжнародного гуманітарного права, особливо в частині дотримання положень III і IV Женевських конвенцій.

Протягом останніх днів російська армія брутально порушила право на життя цивільних громадян України, вчинивши злочинні збройні дії проти цивільного населення. Впродовж останніх днів Російська Федерація значно активізувала здійснення актів терору та геноциду стосовно мирного населення України, застосувавши у великій кількості широкий арсенал ракетного озброєння. Понад дві сотні крилатих ракет та дронів-камікадзе іранського виробництва уразили мирні українські міста та села, що неможливо виправдати військовою необхідністю.

У результаті цих варварських й цинічних атак загинули десятки цивільних осіб,  ще більше дістали поранення. Вражено значну кількість об’єктів соціальної (лікувальні та освітні заклади, дитячі садочки) та критичної інфраструктури, передусім енергетичної галузі. Вказане призвело до суттєвих проблем із електро- та водопостачанням, а також забезпеченістю населення зв’язком. 

При цьому російські офіційні особи не приховують свого злочинного прагнення напередодні холодів та зимового періоду знищити життєважливу інфраструктуру українських міст з метою внести дестабілізацію у суспільно-політичну ситуацію в Україні, посіяти страх, паніку, мінімізувати здатність українців протистояти російській агресії, спонукати українське керівництво до відновлення переговорів з підступним та безпринципним ворогом на його умовах, продемонструвати нібито байдужість західних партнерів до проблем та інтересів українців і, що є найголовнішим, позбавити мирне населення його пріоритетного права – права на життя.

Поряд із зазначеним, в умовах демонстративного цинічного невиконання державою-агресором положень Женевських конвенцій стосовно поводження з військовополоненими та незаконно утримуваними цивільними людьми, а також відсутності надійного механізму взаємодії з російською стороною щодо вирішення подальшої долі зазначених категорій осіб наразі ми, члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, своєю головною місією вважаємо пошук усіх можливих шляхів для визволення наших полонених.

На сьогодні у полоні російських загарбників у жахливих нелюдських умовах перебувають тисячі наших захисників та цивільних людей, які піддаються жорстоким тортурам, катуванню, фізичному та психологічному тиску. Про долі більшості з них Росія не надає жодної інформації, не допускаючи до них навіть представників Міжнародного комітету Червоного Хреста та ігноруючи усі норми міжнародного гуманітарного права. 

З огляду на вказане звертаємось до Всесвітньої Ради Церков з проханням про сприяння в поверненні додому всіх постраждалих від російської агресії українців. Також просимо ВРЦ звернутися до офіційних осіб Російської  Федерації з закликом про необхідність дотримання вимог міжнародного гуманітарного права стосовно громадян України.

Заздалегідь вдячні за сприяння багатостраждальному народові України! Молимось за мир та скорішу перемогу добра над злом!

Київ, 20 жовтень 2022

Джерело