19 жовтня авторка The Guardian зі складу старшого персоналу Поппі Нур (Poppy Noor) опублікувала статтю «Як насправді виглядає вагітність до 10 тижнів – у фотографіях». У статті представлені зображення мережі MYA («MY Abortion»), які демонструють набір тканин, отриманих унаслідок перерваної вагітності. Коментує фото доктор Джоана Флейшман (Dr. Joan Fleischman), яка надає послуги з переривання вагітності у згаданій мережі.


Враховуючи назву та оформлення статті, читачі очікують побачити ембріони на ранніх термінах вагітності. Разом із тим, на жодній із фотографій їх не видно.
Це цікаво, тому що в інших публікаціях є численні зображення ембріонів першого триместру, які можна розпізнати неозброєним оком (наприклад, у підручниках з ембріології, записах ультразвукових досліджень та фотографіях решток викидня).
Але фотографії MYA Network демонструють невиразні (і штучно монохроматичні) шматки тканин. MYA пояснює, що перед фотографуванням вони змивають кров і менструальну оболонку з тканин. Але чомусь не розповідають, що аборти можуть знищити ембріони до невпізнання. Натомість пані Нур і доктор Флейшман наполягають, що ми не можемо побачити абортовані ембріони, тому що вони просто занадто малі.
Читачі, які мають безпосередній досвід перегляду ембріонів, як-от медичні працівники та батьки в цілому, після публікації статті засумнівалися, чи справді MYA Network включила ембріони на фотографії. Дехто навіть стверджував, що мережа видалила ембріони, а замість цього сфотографувала порожні гестаційні міхури.
Підозра була настільки великою, що пізніше, у день публікації, The Guardian оновила опис одного із зображень в статті, додавши: «Це зображення демонструє гестаційний міхур дев’ятитижневої вагітності. Це все, що було би видалено під час аборту, включаючи незрілий ембріон, який важко помітити неозброєним оком».
Але неушкоджений 9-тижневий ембріон можна було би помітити неозброєним оком. Нагадаємо, 9 тижнів вагітності (обраховується від останнього періоду менструації) – це 7 тижнів після запліднення (стадія Карнегі 18). Нижче (ліворуч) наведено фотографію MYA Network, що демонструє тканини вагітності на цій стадії, а праворуч є зображення високої роздільної здатності з Університету Нового Південного Уельсу, що демонструє ембріон того ж періоду вагітності.

У статті The Guardian «Як насправді виглядає вагітність» стерті ембріони

Фото: MYA Network, Університет Нового Південного Уельсу

У статті The Guardian «Як насправді виглядає вагітність» стерті ембріони

Наведені вище зображення не є однакового масштабу. Розмір ембріона на 18-й стадії за Карнегі буде від 13 до 17 мм, або від 1,3 до 1,7 см. У випадку з неушкодженим ембріоном у децидуальній оболонці, який зберіг власний колір, ви побачите щось такого штибу:

У статті The Guardian «Як насправді виглядає вагітність» стерті ембріони

Великодушне тлумачення статті The Guardian полягає в тому, що доктор Флейшман і пані Нур мали намір розповісти громадськості про те, як виглядають гестаційні оболонки та ембріон після аборту та за результатом видалення з них всіх кольорів (з якоїсь причини). Можливо, пані Нур і доктор Флейшман не усвідомлювали, що статтю буде інтерпретовано так, що ембріони настільки недорозвинені та мікроскопічні протягом перших 9 тижнів, що їх неможливо побачити неозброєним оком.
Однак таке тлумачення виглядає неправдоподібним, враховуючи такі цитати:
«Іноді пацієнтки хочуть побачити тканини після аборту… Вони приголомшені тим, як це насправді виглядає», — каже Флейшман, — «Саме тоді я зрозуміла, наскільки образи в Інтернеті та на плакатах, що демонструють людські якості на цій ранній стадії розвитку, дійсно проникли в культуру. Люди майже не вірять, що саме це є тим, що виходить [з утроби]».
Зображення, що демонструють «людські» якості, — це зображення ембріонів, отримані за допомогою технологій (наприклад, сканувальної електронної мікроскопії), які дозволяють нам бачити дрібні деталі дуже маленьких об’єктів. «Людські» якості, пов’язані з ембріонами, проникли в культуру тому, що людські ембріони насправді мають людські якості. Але ці якості втрачаються, коли ембріон або знищують до невпізнання, або маніпулюють таким чином, щоб його неможливо було відрізнити від навколишніх тканин.
Більше:
«Вище показано тканину, видалену на шостому тижні, коли оманливо названі за «серцебиттям плоду» закони забороняють аборт».
Цілком зрозуміло, що ті ж люди, які намагаються буквально стерти ембріони, заперечують існування ембріонального серцебиття. Ось зображення ембріонального серця на 14-й стадії Карнегі (приблизно 6,5 тижнів вагітності), отримане сканувальним електронним мікроскопом:

[Докладніше – наукові джерела пояснюють, що ембріони мають серце і серцебиття].
«Багато зображень в Інтернеті та у підручниках демонструють, що ембріон на цьому етапі вже достатньо розвинутий».
Знову ж таки, це стосується зображень неушкодженого ембріона, а не залишків абортованого ембріона, з якого видалено весь колір і контраст. Крім того, пані Нур, схоже, припускає, що згадані підручники вводять в оману, і що ми повинні покладатися на слова постачальників сервісу аборту більше, ніж на освітні ресурси. Мені було би важко знайти більш чіткий приклад того, як право на аборт залежить від неправдивої освіти.
«Вище показана тканина, отримана внаслідок переривання вагітності строком 7 тижнів. Видимого ембріона ще немає. Гестаційний міхур ще не досяг півдюйма».

У статті The Guardian «Як насправді виглядає вагітність» стерті ембріони

7 тижнів вагітності (5 тижнів після запліднення) є стадією Карнегі 15, на якій неушкоджений ембріон матиме приблизно 0,5–1 см розміру і буде видимий неозброєним оком. Але це правда, що на фотографії MYA Network немає видимого ембріона. І ми здогадуємося, чому.
«На цьому зображенні продемонстровані децидуальна оболонка (тканина для підтримки вагітності) і гестаційний міхур (який згодом перетвориться на амніотичний міхур, що підтримує життєдіяльність плоду). Якби ми придивилися ближче, під мікроскопом, чи побачили би ми більше людських якостей?».
«Якщо ви спостерігаєте у збільшеному масштабі щось, включаючи сперматозоїд і запліднення яйцеклітини, це просто неймовірні речі. Але це дуже відрізняється від повсякденного сприйняття життя. Ця перспектива для мене є найбільш актуальною, але вона чомусь відсутня в нашій свідомості», — каже Флейшман.
Отже, якщо ми збільшимо масштаб, чи зможемо ми побачити більше людських якостей? Доктор Флейшман відмовляється відповідати прямо, але ми вже знаємо відповідь. Фактично, The Guardian раніше надрукував її:

«Вище продемонстровано гестаційний міхур, видалений на восьмому тижні вагітності… [Мережа MYA хоче], щоб люди знали, що насправді видаляється на ранніх термінах вагітності».
На ранніх термінах вагітності насправді видаляється гестаційна тканина (оболонки та гестаційний міхур), а також ембріон. Якби MYA Network (або The Guardian, якщо на те пішло) хотіли, щоб люди знали, що насправді видаляється на ранніх термінах вагітності, вони, здається, включили б ненульове зображення ембріона ще до аборту.
Прихильники абортів вже намагалися стверджувати, що ембріони не мають сердець (насправді – мають) або що вони є паразитами (вони не є). Стаття Поппі Нур є ще одним прикладом того, як відчайдушно право на аборт покладається на викривлення біологічних фактів та суспільну дезінформацію.
[Докладніше – pro-choice світогляд виживає завдяки суспільному ігноруванню фактів біології].

Secular Prolife

Переклав Артур Погоріленко

Олексій Погорєлов

Джерело