Незабаром святкуватимуть Хелловін, і вулиці українських міст знову наповняться перевдягненими у різну нечисть дітлахами. Як би Церкви не боролися проти цього явища, мода на наслідування темних сил набирає все більшої популярності серед підростаючого покоління. Адже на екранах телебачення та друзі у соцмережах постійно демонструють свої «поганські» прикиди, та як це було весело. Тим паче, що чим сильніше забороняєш, тим більше кортить це спробувати. Проте ми, католики, маємо чудову альтернативу, як провести Надвечір’я Всіх Святих по-християнськи, ще й цікаво і корисно для дітей. Це карнавал святих. Пропонуємо вам декілька практичних порад.

1. Запропонуйте самим вибрати собі святого

Нехай діти самі виберуть собі святого, у якого вони б хотіли перевдягнутися і бажали наслідувати його поведінку. Не позбавляйте їх права вибору, щоб це не було під примусом. Можливо запропонуйте почитати про їхнього святого покровителя або день спомину святого, який припадає на день народження малюка. Хоча це насправді не обов’язково. Важливіше вибрати святого, який відповідав захопленням та інтересам малечі. Якщо їм подобаються рицарські подвиги чи пригоди, можете розповісти про Святого Ігнатія Лойолу чи Мартіна Турського. Якщо люблять турбуватися про природу та тварин, то згадати про Святого Франциска чи Св. Губерта. Для дівчат можете запропонувати якусь святу королеву чи принцесу: наприклад св. Єлизавета Угорська чи Ядвіга Сілезька. Чи нашу княгиню Ольгу. Допомогою тут може бути літанія до Всіх Святих або популярні небесні заступники у вашій місцевості. Варіантом може бути і покровитель їхньої майбутньої професії чи заняття. Цей конкурс може бути і для цілих родин, адже знаємо приклади святих сімей Мартенів, чи батьків святого Василія, святого Володимира та його бабусю Ольгу, Людмилу та її онука Вацлава. Головне, щоб святий був близький дитячому серцю та надихав творити добро. Сенс цього завдання довести, що святість – це круто і сучасно і насправді є вічним трендом, незалежно від епохи.

2. Зробіть костюм святого

Батьки можуть виготовити простий костюм святого. Не треба йти у магазини та купляти дорогі речі. Головне, щоб це було зроблено з любов’ю та разом з дітьми. При цьому варто обов’язково прислуховуватися до їхніх побажань, адже Всіх святих – це передусім сімейне свято. Бо віримо у сопричастя, де на небі вже є одна родина. Вірність історичному образові чи відтворення деталей одягу може бути корисним, проте є другорядним. Важливим тут є дух, а не літера. Можете звичайно додати атрибут цього святого: щоденник у Святої Фаустини, лілія у Святого Антонія чи навіть взяти з собою собаку, якщо будете грати св. Домініка Гузмана. Оригінальним виходом може бути сучасний блаженний у джинсах Карло Акутіс чи Чіара Луче Бадано у звичайній футболці та одягові.
Нарешті разом з іншими батьками варто також організувати бал святих, коли у діти будуть демонструвати одяг та розповідати про своїх небесних персонажів. Рекомендовано це зробити якраз у вечір гелловіну, щоб у малечі не було спокуси у образах нечисті у піти з друзями у пошуках пригод. Це може бути свято у парафіяльній спільноті чи у колі родичів, які поділяють ваші християнські переконання. Залу можна прикрасити кульками, історіями з життя святих, обладнати місця для ігор. Для цього не потрібно великих витрат, головне зробити все з любов’ю. І обов’язково не забудьте, потім нагородити акторів солодощами!

3. Наслідувати святого у повсякденному житті

Духовним приготуванням до свята можуть бути різноманітні конкурси та завдання, які можуть тривати, наприклад, протягом тижня, що передуватиме Урочистості Всіх Святих. Можете запропонувати вибрати і практикувати якусь чесноту святого, наприклад, покору, милосердя, працьовитість, привітливість… Або втілити у життя якусь подію зі життя св. Франциска (прибрати коло храму, на спомин як колись бідак з Асиззі хотів відбувати церкву), чи подбати про квіти на згадку про св. Терезу від Дитятка Ісуса. Чи дати таємну милостиню, як св. Миколай. Тут величезний простір для дій, головне, щоб вистачило уяви. І дійсно це не лише буде цікаво, але й принесе духовну користь для ваших дітей, та й думаю вам також.
Досвідом організації свята та його плодами поділилася Ольга Мединська з Рівного:

Щороку «Бал святих» в центрі «Традиція» при парафії Петра і Павла в Рівному проводиться у формі катехетично-розважального дійства. Основна ідея: показати красу і солодкість життя вічного, яке осягли конкретні святі люди. Дітям пропонуємо пограти в ігри, такі як Меморі із зображеннями святих, Атрибути святих (знайди, вгадай, з‘єднай святого з атрибутом), створи букет святої Рити, Книга життя (розташовуємо ікони та зображення святих у великій книзі). Солодкість можна відчути тільки посмакувавши, тому граємо в італійську народну гру «Скільки цукерок в банці для тебе приготував святий?» Діти вгадують кількість цукерок, а ведучий коментує від кого це такий небесний подарунок та віддає виграш дитині під оплески інших учасників. На окремій локації діти і дорослі зі зав‘язаними очима відрізають заздалегідь заготовлені листи та маленькі подаруночки від свого небесного покровителя. Грає весела музика, влаштовуємо чаювання для того, щоб підкреслити радісний аспект Дня всіх святих. У парафії Йоана Павла ІІ Місія до народів в Рівному проводить справжній бал святих. Батьки підготовляють з дітьми костюми святого. Діти розповідають про життя даної особи, говорячи, наприклад: « Я -свята Моніка. Одного разу я побачила здалеку Ісуса»… «Я святий Франциск, вмію говорити з тваринами…»
Такі заходи допомагають передавати віру дітям, і малесеньким, і підліткам, які можуть допомагати в організації парафіяльного свята. Це зміцнює родинні зв‘язки, сприяє дружній атмосфері в парафії, ознайомлює учасників з життям святих. Для багатьох знайомих наших парафіян таке свято було чимось новим у католицькій церкві.

Джерело