Найправильніша молитва в будь-який час – це щира й істинна молитва. Така молитва враховує два аспекти: реальність фізичного світу та істину духовного світу.
Наприклад, ми молимося: «Господи, мені страшно. Я боюсь смерті, боюсь, що ворог захопить будинок…» – це реальність фізичного світу. І продовжуємо: «Але, Господи, Ти говориш у слові Твоєму, що не дав мені духа страху, але дух синівства. Я твій син/твоя дочка. І знаю, що жодне волосся з моєї голови не впаде без Твоєї волі. Знаю, що я живу чи вмираю, я – Твій/Твоя. І навіть якщо й помру, то в Тобі я житиму. Тому я вибираю життя у Тобі. Твоїй правді упокорюю свій страх – бо це правда вічна, правда віри». Таким чином, ми, визнаючи свою обмеженість, будуємо віру, підкоряємо видиме Невидимому.

Одна з найважливіших заповідей – «Над усе, що лише стережеться, серце своє стережи, бо з нього походить життя» (Пр. 4:23). Дотримуватися цієї заповіді, мабуть, найскладніше під час війни. Стаючи свідками зла, вбивства та насильства, ми починаємо ненавидіти «повною ненавистю» своїх ворогів. Особисто я молюся, щоб моє серце не стало запеклим, не закам’яніло і не затверділо. Дуже часто плачу словами Давида: «Випробуй, Боже, мене, і пізнай моє серце, досліди Ти мене, і пізнай мої задуми, і побач, чи не йду я дорогою злою, і на вічну дорогу мене попровадь!» (Пс. 139, 23-24). І далі говорю: «Господи, в руки Твої віддаю всі суди над нашими ворогами. Нехай вони не заволодіють ні нашою землею, ні нашими серцями».

За наш народ і за воїнів молюся так:
«Господи, збережи серця нашого народу та нашої армії від запеклості, від бажання помсти; щоб ми захищалися, але не мстили; щоб ми звільняли нашу землю, але не брали суд у свої руки. Нехай прямий буде шлях наших воїнів, щоб пізнали Тебе на всіх шляхах своїх. Збережи їхнє життя та серце, щоб вони повернулися додому здатними любити, відновлювати, піднімати, створювати сім’ї, народжувати дітей. Господи, огорни наших захисників Своєю силою для боротьби. Дай легкість їхнім ногам, всю необхідну військову спритність і кмітливість, зміцни руки в бою! Будь їхнім щитом та правдою. Своєю правицею підтримай їх, Своєю милістю спаси. Розчистити перед ними дорогу, “нехай відступлять і попадають усі, хто задумав зло проти них і проти нас”».

Щодня молюся за президента і тих, хто при владі:
«Господи, відкривайся президенту Зеленському, всели в його серце страх Божий. Нехай на основі страху Твого він ухвалює рішення. А коли залишається на самоті, говори Духом Своїм до глибини його душі, щоб він чув і відгукувався. Втішай його та зміцнюй його. Покажи йому шлях життя. Як раніше Єлисею, відкривай йому і всім, хто приймає військові рішення, плани ворога, щоб вони могли працювати на випередження. Виводь на світло Своє усіх корупціонерів, усіх, хто використовує горе свого народу собі на користь, та всіх, хто працює на плани диявола в нашій країні. Нехай стають відомі імена всіх хабарників, мародерів, колаборантів перед усією країною, може, хоч через сором хтось із них покається».

Особливо важко молитися за тих, хто пережив насильство…
Важко, бо не знаєш, як це правильно робити. Я молюся так: «Господи, вилий свій лікувальний бальзам на серце кожної дитини, юнака, дівчини, жінки, чоловіка, які пережили сексуальне насильство, воскреси у них бажання жити, любити, радіти. Відкрий їм радість спасіння та Твого Батьківства. Приведи їх на шлях правди та життя» (якщо знаєте таких людей особисто, моліться, називаючи їхні імена).

Ще я молюся так:
«Господи, зруйнуй усі задуми, плани та дії диявола проти України, які він творить через Путіна та його слуг. Зв’яжи цього кровожерливого кремлівського духа комунізму, антихриста, диктатора, який керує Путіним, його військовою та інформаційною армією та звільни нашу землю від їхньої присутності. Пішли дух страху, посій паніку та безлад у лавах армії агресора, щоб вони тікали по полях і лісах з української землі. Розплющ очі росіян на правду, дай їм покаяння, зупини війну і дай Україні перемогу».

«Господи, бережи й давай сили пасторам, капеланам, волонтерам, рятувальникам, лікарям, комунальникам, водіям, саперам, електрикам, залізничникам, пожежникам… Нехай кожна людина та кожен бізнес, який служить інтересам миру на нашій землі, будуть успішні на всіх своїх дорогах і процвітають у всьому, як процвітає їхня душа» (моліться поіменно за людей, яких знаєте особисто чи імена яких вам відомі).

Раджу також молитися за кожний обласний центр та кожну область залежно від ситуації.
Наприклад: «Господи, благаю Тебе за Херсон та Херсонську область. Зруйнуй усі плани диявола на цю область та збережи життя кожного мешканця цієї області, дай свободу та відновлення. В ім’я Ісуса Христа благословляю Херсон та Херсонську область на визволення, свободу та життя!».

Також варто молитися за всі гарячі точки, за міста, які найбільше постраждали:
«Господи, виливай від Духа твого на Бучу, Бородянку, Ірпінь, Ворзель, Гостомель, Макарів, Ізюм, Маріуполь, Сєверодонецьк тощо».

І просимо Господа зберегти наші кордони, не дозволити ворогові зайти ні з півночі, ні з півдня, ні зі сходу, ні із заходу. «Нехай відступить і кинеться тікати, хто замишляє лихо проти нас» (Псалом 35:4).

Просимо оточити Україну Духом Своїм, поставити Своїх ангелів на кожному вході та виході України, засяяти на нас Своїм обличчям.

Джерело