Війна змінила не тільки наш стиль життя, але й спосіб спілкування. Як правильно вести ділове листування, коли краще телефонувати колегам чи партнерам та як зробити комунікацію ефективною, читайте у матеріалі від Бізнес 24.


Питання “Як ти?” в особистих переписках сьогодні зустрічається так само часто, як і слово “привіт”. Нам щодня важливо отримувати інформацію від наших близьких – чи в безпеці вони, чи є в них світло та де вони перебувають під час тривоги.

Робоча комунікація зазнала не менших змін.

Як етично вести ділове спілкування з колегами та партнерами в умовах війни – зібрали 6 порад.

1. Проявляйте емпатію

Щодня в Україні лунають сирени повітряної тривоги. У деяких регіонах є прильоти, десь відсутнє світло, а хтось із колег може переживати за близьких на фронті. Тому у діловому спілкуванні зараз вкрай важливо проявляти турботу та емпатію.

  • “Сподіваюся, ви та ваші рідні у безпеці” – ця фраза більш формальна та підійде для комунікації з клієнтами чи партнерами.
  • Усередині команди можна вживати фрази, притаманні вашому колективу. Головне – поцікавитися, чи все гаразд, як людина почувається та чи має можливість працювати. Згідно з дослідженням Gradus, 71% українців відчували останнім часом стрес або сильну знервованість. Важливо, щоб робота не ставала ще однією причиною для переживань.

2. Будьте відвертими

Нещодавнє дослідження Gallup показало, що в середньому компанії втрачають 62,4 мільйона доларів на рік через погану внутрішню комунікацію. Коли співробітники поінформовані про всі актуальні питання, продуктивність підвищується на 20% – 25%.

В умовах війни працівники ще більше потребують комунікації з менеджерами і керівниками, адже їм важливо бути впевненими у майбутньому. Лише уявіть: у липні кожен десятий українець достеменно не знав, чи збереже своє робоче місце.

Тож кожному працівнику потрібно розуміти, в якому стані його компанія, чи плануються якісь масштабні зміни тощо. А менеджерам варто знати, наскільки співробітники готові виконувати свої завдання і як їм можна в цьому допомогти.

  • Пишіть прямо про свої проблеми та переживання. Наприклад, “На жаль, я не встигаю зробити цей звіт, бо в мене екстрено вимкнули світло. Якщо не горить, зроблю за декілька годин, або допоможіть мені, будь ласка”. Це краще, аніж до останнього затягувати дедлайн і не повідомляти причину.
  • Не приховуйте “неприємної” правди від співробітників. Умовно, якщо в компанії плануються скорочення, не відкидайте цієї можливості – всі мають бути в курсі.

3. Враховуйте “розмитість” робочого дня

Перебої з електропостачанням сильно впливають на робочий графік українців. Не у всіх є змога бути на зв’язку з 9:00 до 18:00, доводиться “допрацьовувати” пізніше або на вихідних. Тому не вимагайте швидких письмових відповідей від колег, якщо у вас щось термінове – краще зателефонуйте.

Проте work-life-war balance ніхто не скасовував.. Краще не турбувати людину зайвий раз у месенджерах в позаробочий час. Важливі питання адресуйте на пошту або в корпоративні чати – наприклад, у Teams.

4. Максимально чітко ставте завдання

Під час війни вкрай важлива чіткість у повідомленнях і увага до деталей. Потрібно зважати на те, що у вас з колегою можуть бути різні графіки, відтак обговорити якесь завдання телефоном не вдасться. Та й поставити кілька уточнювальних питань у листуванні теж не вийде, бо розмова може розтягнутися на кілька робочих днів.

Тому перед тим, як відправляти повідомлення, уважно перечитайте його і максимально чітко опишіть те, що вас цікавить. Якщо це завдання, то в листі має бути:

  • детальний опис завдання і, можливо, покрокова інструкція для його виконання;
  • матеріали, які допоможуть виконати завдання (якщо даєте лінки на персональні папки, то переконайтесь, що там відкриті доступи);
  • дедлайн і ваше бачення результату.

Тобто, сформулюйте повідомлення таким чином, щоб колезі не довелось повертатись до вас з уточнювальними питаннями.

5. Домовляйтеся про дзвінки із закордонними колегами

За підрахунками ООН, з початку повномасштабної війни з України виїхало понад 11 мільйонів людей. Напевно, багато ваших колег також це зробили і зараз тимчасово проживають за кордоном. Тому враховуйте різницю у часі та плануйте дзвінки заздалегідь, щоб усім було комфортно.Іноді питання потрібно вирішити терміново. Якщо ви або ваш колега за кордоном, то не потрібно в поспіху шукати точку WiFi.

Координувати роботу команди з-за кордону та спілкуватися у 30 країнах світу без переплат допомагає Роумінг як вдома, що входить до корпоративних тарифів від “Київстар”. Хвилини для розмов, обсяг мобільного інтернету та SMS доступні на тих самих умовах, як і в Україні – без додаткових оплат за роумінг.

6. Користуйтеся корпоративним зв’язком

За допомогою телефонного дзвінка практично будь-яке питання можна розв’язати швидше та ефективніше. Ось чому 90% компаній розглядають його як основний інструмент для бізнес-спілкування, йдеться у звіті RingCentral та Ipsos. А для кожної другої компанії це пріоритетний канал зв’язку.

Проте під час війни варто вдаватися до дзвінків, лише якщо питання термінове. Або ж ви домовилися про розмову з колегою заздалегідь. Принаймні це стосується дзвінків на особистий номер. Інша справа – корпоративний зв’язок.

Майже 67% співробітників американських компаній під час ділового спілкування користуються робочим мобільним телефоном. І це правильно, адже корпоративний номер має низку переваг:

  • Усі номери захищені та зареєстровані на підприємство.
  • Можна призначити довірену особу від компанії – координатора, який керуватиме підключенням послуг і тарифів Київстар.
  • Підключається необмежена кількість номерів (навіть 1).
  • Послугами можна користуватися і з нульовим або мінусовим балансом.
  • Плата за тариф знімається щодня рівними частинами впродовж календарного місяця.
  • Рахунки можна оплачувати готівкою чи безготівково.
  • Цілодобова консультація оператора щодо сервісних та технічних питань.

Джерело