Інститут модернізації освіти МОН 30 квітня 2020 року поставив крапку у тривалій історії навколо блокування курсу «Основи сім’ї», офіційно повідомивши її автора А.Буковинського, що відновлено схвалення програми (гриф) і вона може тепер знову викладатися. Про це повідомляє Всеукраїнський Собор.

Нагадаємо, що 25 листопада 2019 року Міністерство освіти України призупинило дію грифу (схвалення) освітнього комплексу «Основи сім’ї» для учнів 10-11 класів для використання у закладах загальної середньої освіти на підставі звернення групи з кількадесят батьків та висновків якихось 5 громадських експертів, замовлених ліберальними силами.

Дана ситуація сколихнула всю Україну і понад 10 тисяч людей, серед яких батьки учнів, директори шкіл, вчителі та психологи, підписали численні звернення до Міносвіти з проханням підтримати курс “Основи сім’ї” та не позбавляти його грифу. Зокрема, 76  депутатів Верховної Ради України на чолі з депутатом-християнином Віктором М’яликом підписали звернення до Міністра освіти України на захист даної програми. Завдяки цим крокам вдалося зупини спроби всупереч закону ліквідувати даний курс.

Сімейний відділ  Всеукраїнського Собору на чолі з Адріаном Буковинським та група  науковців активно працювали над тим, аби відновити дію грифу освітнього комплексу «Основи сім’ї» та так скорегувати програму, аби з одного боку не порушити її зміст, а з іншого – нівелювати спірні моменти, що могли б використовувати опоненти.

Після зміни Уряду вдалося налагодити плідний діалог, напрацювати всі поправки та подати їх до Міносвіти. 9 квітня 2020 року відбулося засідання науково-методичної комісії з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти МОН. Згідно протоколу №2 комісія ухвалила «Відновити дію схвалення для використання у закладах загальної середньої освіти освітнього комплексу «Основи сім’ї» для учнів 10-11 класів (автор Буковинський А.Й.) за умови перевидання. 30 квітня 2020 року Інститут модернізації освіти МОН поставив крапку у тривалій історії навколо блокування програми «Основи сім’ї», офіційно повідомивши її автора А.Буковинського, що відновлено схвалення програми (гриф) і вона може тепер знову  викладатися.

Адріан Буковинський зазначив наступне про плани:

«Я дякую кожному за підтримку! За правду потрібно боротися! Тепер у нас, усіх, багато роботи по впровадженню програми. Таким чином ми, одразу після завершення карантину, відновлюємо роботу щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників за програмою «Основи сім’ї».

Запрошую і заохочую педагогічних працівників, директорів закладів середньої освіти знайомитися зі змістом програми «Основи сім’ї», програмою навчального модуля підвищення кваліфікації, реєструватися та проходити навчання.

Також рекомендую включати предмет «Основи сім’ї» у варіативну частину навчального календарного плану на 2020-2021 навчальні роки. Уся необхідна інформація на вебсайті osnovy.info

Звертаю увагу, що згідно закону України «Про повну загальну середню освіту», який прийнятий Верховною Радою 16 січня поточного року деталізовано нові підходи до підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

В зв’язку з цим акцентую увагу на декількох важливих аспектах.

  1. Педагогічні працівники мають підвищувати свою кваліфікацію щорічно, а загальна кількість академічних годин для підвищення кваліфікації протягом 5 років, яка оплачується за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, не може бути меншою за 150 годин. Програму навчального модуля «Основи сім’ї 10-11 класів» для підвищення кваліфікації педагогічних працівників розраховано на 15 годин навчання за очною формою.
  2. Всі суб’єкти повинні провадити освітню діяльність у сфері підвищення кваліфікації педагогічних та/або науково-педагогічних працівників.

Програма навчального модуля «Основи сім’ї» схвалена для використання Науково-методичною комісією з проблем виховання дітей та учнівської молоді в 2019 році. Тобто вона має відповідний гриф.

  1. Кожна програма підвищення кваліфікації має бути оприлюднена на вебсайті суб’єкта підвищення кваліфікації. Таким чином програма нашого навчального модуля оприлюднена на сайті програми osnovy.info
  2. За результатами успішного підвищення кваліфікації педагогічному працівнику буде видано документ про підвищення кваліфікації згідно рекомендованого державою зразка.
  3. Для того, щоб потрапити на курс підвищення кваліфікації необхідно заповнити анкету претендента. Електронна форма анкети претендента на навчання знаходиться на вебсайті програми osnovy.info
  4. Підвищення кваліфікації педагогічних працівників буде відбуватися в обласному центрі, впродовж 2-х робочих днів. Умовою планування, та проведення навчання в обласному центрі, є факт реєстрації мінімум 70 освітян з окремо взятої області. Наприклад, по Львівській області, станом на 1 травня зареєстровано 75 претендентів. Тому, одразу після завершення карантинних заходів у м. Львові буде проведено навчання. Кожного учасника ми повідомимо індивідуально про час і місце проведення навчання. Уся необхідна інформація на вебсайті osnovy.info

Для організації викладання у школі освітнього комплексу «Основи сім’ї» додаємо необхідні зразки документів: 

–   Готові бланки заяв на ім’я директора школи

–  Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2020 — 2025 роки, що передбачає популяризацію питань сім’ї

Зразок заяви

Зразок спільної заяви

Стратегія національно-патріотичного виховання