Філософ і колишній військовий капелан Майкл А. Мільтон написав статтю, у якій реагує на виступ путіна про анексію українських територій. Він пише про кілька важливих речей, на які варто Заходу звернути увагу. Вважаємо, що ці істини будуть корисними і для українського суспільства.

Надаємо повний текст статті у перекладі.


Якщо ви прочитали промову путіна про анексію Луганська і Донецька, Херсона і Запоріжжя і відчули, що ми, на Заході, повинні мати новий рівень занепокоєння, то ви маєте рацію. Хоча у промові було багато рівнів провокацій, з постійними погрозами застосування ядерної зброї на вершині, була проголошена одна точка зору путіна, яка повинна змусити нас замислитися: його атака на західну мораль.

Пройшли часи холодної війни, коли безладні комуністичні діатриби були зосереджені на жадібності Заходу, відносно невинному звинуваченні. У цій промові володимир путін навів принизливі тенденції огидної сексуальності, в тому числі операції зі зміни статі дітям, і західну культурну індоктринацію своїх громадян, яка змушує їх прийняти нормалізацію гомосексуалізму і трансгендерності, як приклади західної слабкості й деградації. З цього приводу коментарі путіна щодо західної культури викликають глибоке занепокоєння через щонайменше три тривожні істини.

1.По-перше, коли справжній диктатор і колишній радянський оперативник КДБ вказує на чужі гріхи, це в кращому випадку лицемірно, а в гіршому – диявольськи. пан путін оплакує розпад режиму, радянського союзу. Однак ця комуністична держава відповідальна за вбивство мільйонів людей у ХХ столітті, багато з яких були християнами та євреями. путін вихваляв чесноти російського православного християнського богослов’я. Проте, існує мало доказів такої християнської чесноти в безжальній війні путіна проти своїх сусідів або погрозах ядерної війни. Таким чином, його здатність переконливо викривати культурні гріхи Заходу свідчить про неабияку риторичну майстерність. З усім тим, його коментарі занепокоїли християнських читачів на Заході, тому що ми знаємо, що зараз він розгортає смертоносну зброю війни: деморалізацію свого супротивника. Цей факт веде до другої тривожної істини.

2. Моральна перевага є життєво важливою стратегічною змінною як у «холодних», так і в «гарячих» війнах. Той боєць, хто може закликати (в першу чергу) молодих людей воювати й віддати своє життя на захист Бога і Батьківщини (тобто справи, більшої за них самих), займає на полі бою безперечно кращу позицію. путін хитро зіграв на моральній перевазі. російський диктатор використав наше все більш нерозумне заперечення реальності щодо людської сексуальності (наприклад, Римлянам 1:18-32) як нову зброю проти нас. Це знущання найвищого порядку, коли деспот нещадно нападає на жінок, дітей та людей похилого віку, критикуючи при цьому соціальні негаразди інших країн. Але не менше занепокоєння викликає і те, що деспот з невиправданою точністю вказав на культурну і моральну кризу Заходу. путін визнає, що фіксація Заходу на постмодерністській деконструкції юдео-християнських цінностей у сфері сім’ї та сексуальності (і внутрішній національний розкол, який провокує такий абсурд) є слабкістю, яку можна використати. Ми не повинні допустити помилки. путінська ставка на моральний занепад Заходу розрахована на максимальний стратегічний ефект. Ті з нас, хто усвідомлює висхідну людську деградацію, яка супроводжує і врешті-решт знищує тих, хто нехтує Богом і Його законом, «написаним на наших серцях» (Римлянам 2:14-15), мають підстави для серйозного занепокоєння.

3. Бог довготерпеливий. Його природа − любов і милосердя. Але Його Слово неподільне. Ми не слухаємося Його на свою погибель. Ми можемо звернутися до Бога в покаянні та вірі. Зараз настав час молитися за злиття Духа відродження в християнських громадах усього Заходу. Сьогодні день, коли віруючі, і пастори зокрема, повинні говорити правду нашому поколінню: якщо ви заперечуєте реальність Бога, ви незабаром заперечите реальність. Ваше нелогічне заперечення підживлює ниці бажання, які в підсумку призводять до самозакоханості в Бозі та Його Слові. Така низхідна спіраль завжди закінчується самознищенням. Найсильніша і найблагородніша цивілізація не витримає впливу масової невіри й морального занепаду, який її супроводжує. Наші вороги не пошкодують сил, щоб виявити й використати цю слабкість. Наскільки ж краще почути й піти за голосом Святого Письма і повернути собі моральну висоту:

«Тільки дуже пильнуйте виконувати заповідь та Закона, що наказав був вам Мойсей, раб Господній: любити Господа, Бога вашого, і ходити всіма Його дорогами, і додержувати Його заповіді, і линути до Нього, і служити Йому всім вашим серцем та всією вашою душею» (Ісус Навин 22:5).


Джерело