Передача:Катехиза

Автор:Рафал Мишковський

Ведучий:Олександр Скрипченко

Покликання та місія, святість мирян розповідає в катехизі отець кармеліт Санктуарію Матері Божої Бердичівської Рафал Мишковський.

Для мене та багатьох вірян місія та святість – це вельми актуальна тема. Досліджуючи питання покликання мирян на прикладі святих я помітив, що знайти такі історії важко. 

Святий Папа Іван Павло ІІ звернувся до мирян у документі словами: “Миряни” – тобто вірні світські. Папа розпочинає документ словами з Євангелія притчею Ісуса про робітників у винограднику. Тут Святий Папа наголошує, що сам Господь запрошує в притчі до проголошення Євангелія усіх і робить це не один раз, – отець Рафал Мишковський.

Буває так, що люди відгукуються на заклик Бога у зрілому віці. Тому Святий Папа наголошує, що відгук на запрошення можливий у будь-якому періоді життя людини.

Цей образ виноградної лози Христос поєднує із Собою. Учні мають постійно бути в стані злуки з Ісусом. Кожен вірянин може долучитися до містичного тіла Христа та черпати любов і турботу Церкви. Дуже важливо, щоб кожен християнин не тільки відчував, що є в Церкві, а що він і є Церква!

Миряни живуть у світі серед буденних справ і в турботах родинного життя. Вони комунікують та будуть відносини з іншими людьми на різних рівнях, адже втілене Слово забажало бути частиною життя людей. Тобто сам світ є місцем посвячення хоч і є монаший спосіб життя коли особа полишає світ для посвяти Господу.

Миряни не повинні залишати позицію, що мають у світі. Варто залишатися в стані покликання там де Бог кличе. Отже факт буття мирян у світі має теологічний сенс. Бо вони живучи у світі чують голос Бога та керуються згідно Божого задуму.
Будьте світлом там, де ви є!Отець Рафал МишковськийСлухати катехизи отця Рафала Мишковського

Слухати запис