У поточній дискусії про «рівність для гомосексуальних пар» із захищеним конституцією шлюбом між чоловіком і жінкою завжди нехтують одним аспектом: добробутом дитини. Дитячі психологи та психологи з розвитку погоджуються, що дітям потрібні і батько, і мати, як зразки для наслідування, підкреслює експерт Мікаела Гіреман.

Підписуйтеся на Родину в  телеграмі https://t.me/rodyna_cath
Наразі ми переживаємо два абсолютно протилежні рухи: з одного боку, через дискримінацію хлопчиків у нашій сильно фемінізованій системі освіти є заклик до збільшення кількості вихователів і вчителів-чоловіків. Тим більше, що тривожні ризики «безбатківства» — дев’ять із десяти одиноких батьків — матері — тепер добре задокументовані (наприклад, професором Маттіасом Францом у журналі PAPA-YA (2/2013) та Міхаелем Мацнером у Handbuch der Jungspädagogik). З іншого боку, гомосексуалісти вимагають права усиновлення для гомосексуального партнерства, оскільки це пропонує дітям дім, який є таким же хорошим, як і первісна сім’я з батьком і матір’ю.

Базова довіра до матері, встановлення стандартів батьком

Зазвичай тісний емоційний зв’язок з матір’ю створює базову довіру та здатність прив’язуватися – також здатність прив’язуватися до категорій добра і зла, тобто совісті. Однак нормативні стандарти, які формують зміст совісті, зазвичай базуються на прикладі батька, особливо у випадку синів. (пор. Франц, Мацнер та інші)

Але повернемося до початку. Батько і мати потрібні дітям не тільки для розвитку, але й для успішного психосоціального розвитку. Батько потрібен навіть немовляті, щоб мати можливість без страху відірватися від тісних двоособових стосунків з матір’ю (діади мати-дитина); «рух за свободу», який починається близько трьох місяців і для якого обов’язковою умовою є присутність третьої, абсолютно іншої, але такої ж надійної та люблячої людини (тріангуляція).

Що стосується психологічної структури дитини, то психіатр Ернст Абелін вважає її готовність приєднатися до батька в цьому віці настільки важливою, що він говорить про «практично інстинктивну жагу до батька». Якщо цю спрагу не вгамувати, як невролог і психіатр Горст Петрі описує у своїй книзі «Драма позбавлення батька», можуть виникнути такі ж серйозні психологічні проблеми, як і з позбавленням матері.

Бідні моделі для наслідування зазвичай займають місце зниклих батьків

Діти дізнаються від одностатевих батьків, що означає бути чоловіком чи жінкою. У турботливому, залученому батькові вони відчувають силу, приборкану любов’ю: вона захищає, підбадьорює та кидає виклик. Якщо у синів немає батька або він майже не залучений, вони часто отримують образ чоловіків із «групи однолітків», банд у шкільному дворі та на вулиці або агресивних типів переможців у бойовиках.

Саме через те, що їхня впевненість у собі слабка, а самооцінка незахищена, вони можуть прагнути мати зразки для наслідування чоловіків, приєднуватися до груп, чия жорстока, мачо поведінка їх приваблює та захищає.

Горст Петрі рішуче підкреслює, що майже всі неповнолітні правопорушники чоловічої статі виросли без батька; що, звичайно, не означає, що всі безбатченки стають злочинцями. Але відсутність батьківського авторитету є важливим показником проблеми: батьки зазвичай встановлюють жорсткіші обмеження, ніж матері, і більш наполегливо їх дотримуються. Цей досвід фіксованих, нерухомих кордонів є важливою передумовою для готовності дотримуватися правил у школі, а пізніше законів і заповідей.

Різні стилі гри батька і матері

Крім того, у матерів і батьків різні стилі гри. Перші зазвичай грають сидячи, даруючи дітям близькість і тепло на колінах, заохочуючи їх говорити за допомогою словесних імпульсів і сприяючи розвитку дрібної моторики, тоді як більшість чоловіків у всьому світі, згідно з Behavioral Biology Eibl-Eibesfeldt, граються зі своїми дітьми в більш фізичний, спортивний і складний спосіб, чим вони старші, тим більш конкурентоспроможні.

Діти, які виросли без батьків, яким бракує цих диких, більш змагальних, чоловічих манер, часто мають проблеми з адаптацією до нових і незнайомих людей. Вони, як правило, тривожні та невпевнені в собі; їхня невпевненість у собі часто призводить до тривожної клоунади та провокаційної поведінки у хлопчиків і до замкнутості, смиреності у дівчаток; обидва призводять до проблем у школі та здебільшого до нижчого рівня освіти, ніж у дітей, які виросли з різностатевими батьками. Самоушкодження через алкоголь і наркотики також є значно більш поширенішим серед підлітків без батьків.

З одного боку, діти потребують одностатевих батьків, щоб розвивати їхню психосоціальну ідентичність як чоловіка чи жінки; але їм також потрібен батько протилежної статі, щоб навчитися поводитися з цим іншим «типом людей» у сім’ї. Для дівчаток, за словами педагога Альберта Вунша, «батько — це свого роду «практикант». Перший, з яким вони займаються, де вони можуть випробувати свою власну роль, але це не буде для них емоційно «небезпечним».

Австралійське дослідження: діти з «райдужних сімей» загальмовані

Австралійське дослідження Сарантакоса щодо дітей із «райдужних сімей» показує, наскільки важливим є цей процес сімейного навчання. Вони неохоче працювали в команді з однокласниками, чия стать відрізнялася від статі їхніх «батьків», особливо діти з лесбійських домогосподарств схильні не довіряти своїм однокласникам-чоловікам.

У період статевого дозрівання ця «обережність» щодо чоловічої статі може змінитися у дівчаток: тяга до чоловічої уваги призводить до значного підвищення ризику ранньої вагітності серед дівчат, які виросли без батька. (див. Франц та ін.)

Хлопчики також вчаться від матері поводитися з протилежною статтю. Однак, якщо вони були позбавлені спілкування з батьком чи іншою особою чоловічої статі, яка відповідає за них, існує ризик страху перед близькістю та відданістю: це тягар для їхнього подальшого партнерства.

Батько і мати додають впевненості в собі і вміння вести діалог

У лонгітюдному дослідженні психологи Клаус і Карін Гроссманни також показали, наскільки важливою є взаємодія обох батьків для подальшої здатності їхніх дітей налагоджувати зв’язки: стиль взаємодії батька забезпечує відкриті, самовпевнені та довірливі стосунки; мати – до вміння вести діалог: більшість матерів словесно висловлюють любов, горе, занепокоєння чи гнів і таким чином залучають свою дитину до відкритого, ясного та добре обґрунтованого діалогу – однієї з найважливіших передумов успішного партнерства.

Одним словом: наявність тата і мами – найкраща відправна точка для щасливого життя дітей.

Bayernkurier

Олексій Погорєлов

Джерело