Отець д-р Роман Лаба OSPPE: Синодальна спокуса Церкви

Диявол сьогодні спокушає Церкву підпорядкувати її місію очікуванням людей; щоб вчення Церкви відповідало сучасній моді, ментальності та духу часу. Тоді таку Церкву зустрінуть оплесками.

На сторінках Святого Письма ми часто зустрічаємо ситуацію, в якій людина… спокушає Бога, інакше кажучи – піддає Його випробуванню. Таке ставлення можна побачити в Старому Завіті, де ізраїльтяни нарікали на Бога (наприклад, Вих. 17: 1-2; 32, 1-10; Числа 11: 4-15 та інші), а також у Новому Завіті, де релігійна еліта Ізраїлю, фарисеї та книжники неодноразово випробовували Ісуса (пор. Мт. 22, 15–21; Мк. 8, 11–13; Ів. 8, 1–11). Що означає спокушати Бога? Випробовувати Бога означає запитувати Його про те, що Він давно відкрив у Своєму Слові. Таким чином, людина шукає для себе якийсь особливий виняток із правил. Наприклад, у Євангелії від Марка ми читаємо такий уривок:

«Фарисеї підійшли до Нього і, бажаючи випробувати Його, запитали Його, чи дозволено чоловікові розлучитися з дружиною. У відповідь він запитав їх: Що заповів вам Мойсей? . Вони сказали: Мойсей дозволив написати листа про розлучення та відкласти його . Тоді Ісус сказав їм: Через ваше жорстоке серце він написав вам цю заповідь. Але на початку творіння Бог створив їх чоловіком і жінкою: тому покине чоловік свого батька та матір і пристане до своєї жінки, і стануть обоє одним тілом. І тому вони вже не двоє, але одне тіло. Отже, що Бог з’єднав, людина не повинна розлучати! Удома учні знову запитали його про це. Він сказав їм:Хто відпускає свою жінку й одружується з іншою, той чинить перелюб проти неї. І якщо жінка розлучиться з чоловіком своїм і вийде заміж за іншого, вона чинить перелюб » (Мф. 19, 3-9).

Бог прояснив питання про єдність і нерозривність шлюбу в книзі Буття (Буття 2: 18-24). Кажучи «на початку творіння » , Ісус натякає на Книгу Буття, яка в єврейському каноні читається « БереШіт» — «на початку». У чому полягала спокуса фарисеїв? Про те, що вони запитали Господа Ісуса про те, що Бог уже відкрив… Випробовувати Його, спокушати Його, означає шукати якоїсь згоди на гріх. Яка мета такої дії? Гуго з абатства св. Віктор: «Спробувати Бога означає через певну невіру вимагати чогось від Бога заради досвіду, чи любить Він людину» ( Annotationes elucid. In Pentat.17, PL 175, 66). В основі такої спокуси лежить людське переконання, що якщо Бог чогось не дозволяє, це означає, що Він не любить. Ось як змій в райському саду зобразив ситуацію:

«Тоді змій сказав жінці: Ти точно не помреш! Але Бог знає, що коли ви з’їсте плід цього дерева, у вас відкриються очі, і ви, як Бог, пізнаєте добро і зло » (Бут. 3, 5).

Іншими словами, якби Бог вас любив, Він би нічого не забороняв. І якщо він заборонив їсти плід з дерева пізнання добра і зла, то це тому, що він боїться конкуренції …

Що говорить Бог? Давайте відкриємо Книгу мудрості:

«Любіть справедливість, судді землі! Думайте про Господа правильно і шукайте Його в простоті серця! Бо Його знаходять ті, хто не випробовує Його, Він відкривається тим, хто не має браку віри в Нього. Бо збочені думки відділяють людей від Бога, а Сила, піддана випробуванню, докоряє нерозумним. Мудрість не ввійде в розбещену душу, не оселиться в тілі, проданому гріху. Святий Дух дисципліни втече від лицемірства, віддаляється від безглуздих думок і відлякається приходом беззаконня (Мудр. 1:1-5)».

Бог не дозволяє бути знайденим тим, хто піддає Його випробуванню… Що тоді залишається? І тоді людина сама починає відповідати на свої запитання, приписуючи такі відповіді Богові. Приписувати Богові те, про що він не говорив, навіть гірше, ніж піддавати Його випробуванню, бо це було б гріхом проти Святого Духа. У Євангелії від Матвія про таку поведінку Господь Ісус сказав:

«Тому кажу вам, що всякий гріх і хула проститься людям, але хула на Духа не проститься. Якщо хто скаже слово проти Сина Людського, йому проститься, а коли скаже проти Духа Святого, не проститься йому ні в цьому віці, ні в майбутньому» (Мт 12, 31-32). ) …

Яка процедура, описана вище, стосується гріха проти Святого Духа? Тут варто побачити контекст Ісусової відповіді. І контекст полягає в тому, що фарисеї приписують Йому те, що Він діє через Вельзевула:

«Тоді до нього привели одержимого чоловіка, який був сліпим і німим. Він зцілив його, щоб німий міг говорити і бачити. Усі натовпи були сповнені захоплення і говорили: Чи це не Син Давидів? Фарисеї ж, почувши це, сказали: « Тільки силою Вельзевула, князя бісівського, Він виганяє бісів » (Мф. 12, 22–24) .

Фарисеї приписують Богові роботу Лукавого. Йому приписують те, чого він не допускає і теж не допускає.

Після цього біблійного вступу ми коротко розглянемо синодальні дискусії. Які теми в цих дискусіях викликають найбільше занепокоєння? Це питання статевої моралі, гомосексуалізму, сакраментальної дисципліни (питання прийняття Святого Причастя), священства жінки. Хіба ці питання не визначаються божественним одкровенням і вченням Церкви? Досить звернутися до Святого Письма та Катехизму Католицької Церкви, щоб відповісти на це питання ствердно…

Тож чи не спокушає Бог піднімати такі теми з припущенням, що Церква ось-ось змінить свою думку? Давайте розглянемо кілька прикладів:

  • Майже 80 відсотків делегатів німецького синодального шляху проголосували за постулат про те, що Церква має змінити свою позицію щодо сексуальної моралі та розробити обряд благословення гомосексуальних пар [1] .
  • Кардинал Жан-Клод Холлеріх високо оцінив «мужність» Церкви в Німеччині, а також зазначив, що вона відкрита для священства жінок [2] .
  • За німецькими новинками слідують ієрархи з Австрії (кардинал Шенборн) [3] та єпископи зі Швейцарії (Базель, Кур, Санкт-Галлен) [4] .
  • У Брістолі відбулася одна з церковних синодальних ініціатив Церкви Англії та Уельсу Root and Branche Кардинал Вінсент Ніколс підтримав цю ініціативу та запевнив учасників у молитві. Одна зі спікерів на цьому заході, Мері Патриція МакАліз, була президентом Ірландії, прихильницею абортів і трансгендерності [6]. Ось результати зустрічі: 1) Церква має бути демократичною на кожному рівні; 2) Учительська служба Церкви належить усім вірним, а влада має ґрунтуватися на спільній згоді; 3) канонічне право потребує трансформації відповідно до Загальної декларації прав людини та документів ООН; 4) усі літургійні служіння мають бути доступними для всіх охрещених. 5) відправа Євхаристії не потребує священицького рукоположення; 6) вчення Церкви про гендер застаріло; 7) вірних слід бачити у всьому розмаїтті віку, статі, статі тощо [7] . Проте в остаточному синтезі синодального процесу Англії та Уельсу ми можемо прочитати про неправильну мову, використану ККЦ для визначення гомосексуальних стосунків.
  • У заключному синодальному синтезі вірні Церкви в Бельгії вимагають, щоб був розроблений відповідний обряд благословення для гомосексуальних і співжилих пар [8] .
  • У синодальному синтезі Церкви у Франції вірні бажають менш ієрархічних відносин між мирянами та духовенством, а також вимагають дияконського рукоположення жінок, свободи целібату, гомосексуалістів, розлучених, повторно одружених тощо. усунення таких людей від літургії, на думку учасників синодального процесу, є прикладом антисвідоцтва [9] .

Вищезазначені теми були давно визначені об’явленим Словом Божим і авторитетно встановлені Церквою. Намагатися змінити позицію Церкви – це все одно, що говорити, що Святий Дух не діє в ній, що він був неправий, що Святе Передання має бути замінено «святим прогресом»… Хіба це не спокушає Бога. ?

Згадаймо опис спокуси нашого Господа. Одна з диявольських спокус полягала в наступному:

« Якщо Ти Син Божий, то кинься додолу, бо написано: Він накаже Своїм Анголам про Тебе, і вони понесуть Тебе на руках, щоб Ти випадково не вдарив ногу об камінь» (Мф. 4, 6). “…

У чому ж суть цієї спокуси? Ну, ми не говоримо про довіру Ісуса до Отця. Справа в іншому – диявол пропонує кинутися з рогу храму, щоб натовпи людей, які перебували на храмовій площі, могли яскраво відчути месіанську місію Ісуса. У чому хитрість цієї спокуси? Щоб підпорядкувати Божу місію людським очікуванням. Подібно й сьогодні диявол спокушає Церкву: він мав би підпорядкувати свою місію очікуванням людей, щоб вчення Церкви відповідало сучасній моді, менталітету та духу часу. Тоді таку Церкву зустрінуть оплесками. Згадаймо, що Христос відповів на цю спокусу:

«Не випробовуй Господа, Бога твого» (Мт 4, 7).

Нарешті, випробовувати Бога є гріхом проти першої заповіді (ККЦ 2118). Не приймаючи об’явлених істин, людина починає творити свої власні істини, тобто ставить себе на місце Бога!

Джерело

[1] https://www.pillarcatholic.com/p/what-happened-in-frankfurt

[2] https://www.vaticannews.va/pl/kosciol/news/2020-09/hollerich-o-drodze-synodalnej-niemcy.html , https://www.katholisch.de/artikel/26914-kardinal -hollerich-bin-offen-fuer-frauen-als-priesterinnen

[3] Кардинал Шенборн über den Zölibat: «Ehelosigkeit bleibt die priesterliche Grundform» | Померти ФУРШЕ

[4] https://www.kirche-heute.ch/blog/der-bischof-freut-sich-auf-den-synodalen-prozess/ , Drei Bischöfe ziehen am gleichen Strick – Katholische Kirche im Kanton Zürich (zhkath.ch) )

[5] https://www.thetablet.co.uk/news/14427/first-lay-led-catholic-synod-to-open-in-uk-

[6] https://www.rootandbranchsynod.org/synod-programme

[7] https://www.rootandbranchsynod.org/synod-programme

[8] https://www.cathobel.be/wp-content/uploads/2022/07/20220706-Synthesis-Belgica-F.pdf

[9] https://eglise.catholique.fr/le-synode-2023/synode-des-eveques-sur-la-synodalite-2021-2023/527445-collecte-nationale-des-syntheses-locales-sur-le -synode-2023-sur-la-synodalite /

Be the first to comment on "Отець д-р Роман Лаба OSPPE: Синодальна спокуса Церкви"

Напишіть відгук