Качинський: у Польщі є лише два союзники – Україна та Британія

Лідер польської правлячої партії «Право та справедливість» Ярослав Качинський заявив, що Польща може орієнтуватися лише на двох союзників – Україну та Велику Британію.

Таку заяву Качинський зробив на економічному форумі в польському місті Карпач, пише ЄП.

«Виходячи з нашого досвіду, ми бачимо, що маємо лише двох союзників. По-перше, це Україна. А наш другий союзник – це Англія», – заявив він.

«Україна виграє війну, а ми будемо поруч із Україною», – додав Качинський.

Водночас лідер ПіС розкритикував Європейський Союз, назвавши його політику «неоімперською».

«Колись у нас був вибір між Росією та ЄС. Ми зробили цей вибір, оскільки не хотіли повернення в те життя, яке мали раніше, цей вибір був очевидним. Так, ЄС справді допоміг нам, зокрема із сільським господарством, селами і безробіттям. Але тепер ми бачимо зовсім іншу політику ЄС. Нова політика ЄС базується на принципі: хто сильніший – той має рацію. І ця політика є неоімперською», – зазначив політик.

Раніше Качинський стверджував, що ЄС планує культурну революцію, аби зруйнувати сім’ю у її звичному розумінні та християнську спадщину Європи.

Нагадаємо, речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин заявив, що Кремль намагається створити ворожнечу між поляками та українцями, маніпулюючи фактами або поширюючи неправдиві наративи.

Джерело


ЄС готує культурну революцію, аби знищити інститут сім’ї – Качинський


Європейський Союз планує культурну революцію, аби зруйнувати сім’ю у її звичному розумінні та християнську спадщину Європи, вважає польський віце-прем’єр-міністр, лідер партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський.

Свою думку політик висловив у контексті підписаної минулої п’ятниці декларації про майбутнє Європи.

Як інформує Bloomberg, під час виступу на телебаченні Качинський заявив, що ЄС «готується здійснити культурну революцію, яка зруйнує соціальні структури, починаючи з сім’ї та традицій, і створить нову людину».

«Ми не хочемо цієї революції, яка, на нашу думку, принесе нещастя і різке падіння свобод як на індивідуальному рівні, так і на рівні країн», – сказав польський політик.

Нагадаємо, 16 консервативних політичних сил Євросоюзу минулої п’ятниці представили спільну декларацію, яка має стати першим кроком до формування потужного альянсу у Європарламенті. Підписанти виходять із того, що «Європейському Союзу потрібна фундаментальна реформа». Ідеться передусім про зупинення тенденцій, спрямованих на централізацію ЄС, демонтаж національних суверенітетів, етнічне заміщення європейського населення, відрив політичних еліт від власних суспільств. Автори спільної заяви стверджують, що «ЄС дедалі більше стає інструментом у руках радикальних сил, які хочуть здійснити культурну та релігійну трансформацію та врешті-решт побудувати Європу, вільну від власних народів, створити європейську супердержаву, знищити або повалити європейські традиції, трансформувати основні соціальні інститути та моральні принципи».

Між партіями, що підписали декларацію, існують численні відмінності. Одначе у декларації наголошено на значенні християнської спадщини Європи.

Джерело


Москва намагається посіяти ворожість між поляками та українцями

Кремль намагається створити ворожнечу між поляками та українцями, маніпулюючи фактами або поширюючи неправдиві наративи, заявив у розмові з Польським пресовим агентством речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин.

Він підкреслив, що російська пропаганда вже давно не змінює тактики дій, спрямованих проти Польщі у зв’язку з війною в Україні, повідомляє Польське радіо.

Речник звернув увагу на приклади неправдивих розповідей, які поширює Кремль, щоб розділити поляків і українців. Ворожі меседжі спрямовані як на поляків, так і на українців. Наприклад, російська пропаганда стверджує, що «українці в Польщі отримують неналежну їм соціальну допомогу» або що «поляки використовують українців». Кремль також намагається нав’язати полякам наратив про те, що польська влада цілком змирилася з глорифікацією бандерівського руху, в тому числі в самій Польщі. З іншого боку лунали заяви про те, що «Польща тихцем анексує Україну».

В інших цілеспрямованих «вкидах» ідеться про те, що «наплив українців до польських міст спричинив зростання цін на оренду квартир», що «українські біженці на Заході витіснять поляків з місцевих ринків праці» або про те, що «антиросійські санкції вплинуть на звичайних громадян Польщі».

Крім того, як додав речник міністра-координатора спецслужб, Кремль продовжує кампанію дегуманізації українців і очорнювання влади в Києві.

Станіслав Жарин навів приклади нещодавно виявленої антиукраїнської пропаганди. Це, зокрема, твердження, в стилі «українська артилерія ховається за житловими будинками і стріляє наосліп, вбиває та завдає поранень мирним жителям» та «київський режим вбиває російських полонених».

Раніше «Політична теологія» писала, що у Москві бояться інтеграційних процесів у Центрально-Східній Європі, а в першу чергу – посилення співпраці між Україною та Польщею.

Джерело


Багатотисячна сімейна хода у Варшаві. Подію привітав президент Дуда

Напередодні у неділю тисячі людей пройшли вулицями Варшави. Відбувся загальнонаціональний захід – Національного Маршу за життя та сім’ю. Організатор – Центр «Життя та сім’ї». Головний девіз – цитата зі шлюбної обіцянки «І я клянусь тобі». Автори зазначають, що цим гаслом хочуть привернути увагу до унікальності інституту шлюбу, а також нагадати, що це союз однієї жінки та одного чоловіка. Подію привітав президент Польщі Анджей Дуда.

Відвідали захід й українці, які нині перебувають в Польщі. Їхня участь публічно свідчить про підтримку найважливіших цінностей – цінності людського життя від зачаття, шлюбу та сім’ї.

Почалась подія 18 вересня об 11:00 у Варшаві на Замковій площі. Місцевий гурт Arka Noego, що в перекладі «Ноїв ковчег» зробив музичний вступ до теми Маршу. Далі учасники крокували вулицею Краківське передмістя до пам’ятника Копернику.

«Щорічне свято польських сімей також є нагодою продемонструвати свою відданість цінностям захисту життя та публічно підкреслити, що кожне життя безцінне, незалежно від того, на якому етапі розвитку воно перебуває. Марш за життя і сім’ю має багату традицію, оскільки він пройде у Варшаві вже сімнадцяте», – зазначає Павел Оздоба, президент Центру життя та сім’ї.

Учасниками подібного заходу можуть бути як приватні особи, так і представники громадських організацій. За подією слідкує похідна варта, яка має посвідчення від організатора. Учасники можуть бути усунені від зборів, якщо виголошують гасла, що виступають проти цінностей, пропагованих маршем, політичних та антиурядових, така поведінка буде розглядатися як порушення характеру та серйозності демонстрації. Також забороняється мати та використовувати піротехнічні вироби та інші засоби, що загрожують здоров’ю та життю учасників ходи.

Цього року понад п’ять тисяч учасників відвідали Марш. З атрибутів ходи відмітимо довгий стометровий біло-червоний прапор Республіки Польща, який почесно несли в центрі ходи. Також на фото помітний синьо-жовтий прапор України, який в колоні несла Геня Самборська, учасниця руху «Всі разом!» і голова організації «За гідність людини». Подія не залишила байдужим й медіапростір Варшави. На місце подій прибули місцеві телеканали, де змогли взяти інтерв’ю в українців.

Завершення маршу відбулось в храмі Базиліка Святого Хреста. На кінець чекала проповідь про подружжя та святість життя, яку слухали тисячі присутніх від Отця Домініка Хмелевського.

Як зазначається на офіційному сайті «Марш за життя та сім’ю», вже 15 років просімейні ініціативи з’являються на вулицях різних міст Польщі. Організовують марш для того, щоб публічно засвідчити фундаментальну цінність людського життя та сім’ї, заснованої на шлюбі жінки та чоловіка, відкритої для прийняття та виховання дітей.

Нагадаємо, що перший Марш за життя і сім’ю відбувся у 2006 році у Варшаві. За останні 15 років понад 150 міст і містечок взялися за проведення Маршу, і з кожним роком ця кількість зростає. У 2012 році організатори маршу прийняли декларацію, яка визначає основи та мету співпраці у спільній діяльності для розвитку маршового руху в Польщі. За організацією маршів стоять люди, групи, спільноти та організації, які поділяють переконання, що повага до життя та сім’ї є основою суспільного порядку.

«Всі разом!»

Джерело


Нове місце України: якими у Польщі бачать перспективи відносин з Києвом


ФОТО ПРЕС-СЛУЖБИ ПРЕЗИДЕНТА ПОЛЬЩІ

“Часи змінюються, і з цих часів, виходячи з нашого досвіду, ми бачимо, що маємо лише двох союзників. По-перше, це Україна. А наш другий союзник – це Англія”, – таку заяву під час економічного форуму в місті Карпач зробив лідер правлячої польської партії “Право і справедливість” (а також де-факто найвпливовіший політик сусідньої країни) Ярослав Качинський.

Ця заява показує, як війна змінила відносини між Києвом та Варшавою. Тепер тут немає місця гучним історичним звинуваченням, які так довго псували відносини країн.

Так само тепер немає ультиматумів на кшталт “із Бандерою Україна в ЄС не увійде”. Реальні виклики поставили крапки над “і” й тут – можна впевнено казати, що якщо якась з країн ЄС і буде блокувати вступ України до ЄС, то це буде не Польща.

Показовий момент: лише пару місяців тому в польському політичному середовищі раптом з’явилася думка, що Варшава має запропонувати Києву якесь об’єднання – унію чи конфедерацію. Проте ця ідея швидко зникла, оскільки стало зрозуміло, що це буде сприйнято Україною як посягання на незалежність.

Тепер цей план згадують лише як прикру помилку, яка могла зіпсувати відносини країн, але, на щастя, до цього не дійшло.

Замість цього доводилося (частіше неофіційно) від польських політиків та політологів чути розпач, ніби Польща поступово втрачає свій вплив на Україну (а разом – і геополітичне лідерство у регіоні), оскільки тут її випереджають балтійські країни, які проводять ще більш гостру політику щодо РФ.

Вихід із ситуації у польському політикумі бачать в активізації трикутника “Британія – Польща – Україна”, тож невипадково саме ці країни в якості найнадійніших союзників Польщі назвав Ярослав Качинський.

Ще один інструмент, за рахунок якого у Варшаві розраховують посилити своє лідерство – переформатування проєкту “Трьох морів” із інтеграцією до нього України.

Втім, навіть описані проблеми показують, що україно-польські відносини за останні пів року вийшли на принципово інший рівень. І ще ці проблеми показують, наскільки зросли вага та значення України. Тобто все це можна назвати однозначним позитивом для нас.

Втім, у цій діжці меду явно є й ложка дьогтю.

Ця ж промова Ярослава Качинського вказує на нові проблеми, до яких буде варто підготуватися Україні.

Проблема полягає у тому, що попри всі безпекові виклики, Польща не лише не поспішає залагодити конфлікти з ЄС, але йде на дуже гучну сварку з Німеччиною.

“Колись у нас був вибір між Росією та ЄС. Ми зробили цей вибір, оскільки не хотіли повернення в те життя, яке мали раніше, цей вибір був очевидним. Так, ЄС справді допоміг нам, зокрема із сільським господарством, селами і безробіттям”. Але тепер ми бачимо зовсім іншу політику ЄС. Нова політика ЄС базується на принципі: хто сильніший – той має рацію. І ця політика є неоімперською”, – додав Качинський.

Це далеко не найжорсткіша критика ЄС, яку доводилося чути на польському форумі. Наприклад, що всю реальну владу в Євросоюзі захопив німецько-французький тандем, тоді як думка інших країн вже нічого не означає.

На цьому тлі не дивують нові вимоги Польщі до Німеччини виплатити репарації за втрати, завдані під час Другої світової війни. Варто зазначити, що ця ідея не є новою – останній раз вона активно використовувалася польською владою напередодні попередніх парламентських виборів.

Це дає всі підстави вважати, що і цього разу йдеться про політтехнологічний прийом, спрямований в першу чергу на те, щоб мобілізувати свій електорат (ідея, що Німеччина не розрахувалася за минулу війну, залишається досить популярною в Польщі).

Проте час для цієї сварки виглядає як ніколи невдалим!

Тож і виходить, що, за словами польського політика №1, Варшава може покластися лише на двох союзників, обидва з яких не є членами ЄС.

При цьому серед союзників не названі Сполучені Штати – і це при тому, що орієнтація на Вашингтон була ключовою рисою польської зовнішньої політики вже багато років.

І на додачу – немає підстав сподіватися, що проблема зникне протягом найближчих місяців. До парламентських виборів у Польщі ще більше року, тож ця проблема й надалі буде отруювати європейську єдність.

Показовим тут є ставлення Польщі до Угорщини – країни, яка до 24 лютого вважалася ключовим союзником Варшави всередині ЄС.

Таке союзництво захищало обидві країни від можливих покарань з боку євроінституцій. Проте ця дружба була зруйнована через проросійський курс Будапешта.

Наразі рівень нових відносин між Польщею та Угорщиною виглядає як одна з найбільш гарячих дискусійних тем для польської політики – єдності щодо цього немає і всередині правлячої партії.

Хтось наполягає, що нинішня політика угорського прем’єра Віктора Орбана закриває всі можливості для співпраці.

А хтось стверджує, що попри разючу різницю у поглядах щодо дій РФ, необхідно зберегти скоординовану політику щодо протистояння Брюсселю (з цього моменту радимо подивитися інтерв’ю радника польського МЗС Пшемислава Журавського вель Граєвського, яке вийде у найближчі дні).

І нарешті, найбільш неочікуване.

Для противників відновлення “альянсу” з орбанівською Угорщиною потенційний вступ України до ЄС виглядає як історичний шанс для Польщі позбавитися залежності від Угорщини і остаточно розірвати цей альянс, який все більше компрометує Варшаву.

Джерело


Польща або буде християнською, або перестане існувати – польський міністр

Міністр освіти Польщі Пшемислав Чарнек заявив, що «усі нещастя у світі можна пояснити недотриманням Господніх заповідей».

Виступаючи на релігійному паломництві для чоловіків, він також сказав, що «людину неможливо зрозуміти без Христа і що бути віруючим означає бути відданим Богу та країні», пише Собор.

Чарнек додав, що поляки повинні бути готові до боротьби з атеїзмом. «Якщо ми не хочемо бути західними в сенсі культурного занепаду та ворожості до релігії, ми повинні бути готові діяти як контрреволюціонери», – сказав політик.

За словами міністра освіти, християнські цінності є ключем до розуміння того, що таке бути поляком, а ті, хто виступає проти християнства, не можуть оцінити спадщину власної країни.

«Польща або буде християнською, або перестане існувати», – додав він.

Пшемислав Чарнек також сказав, що поляки є народом переможців. «Перебувати між Росією та Німеччиною не місце для слабкої нації. Тому ми нація переможців. Без цього ми б не вижили», – ствердив політик.

Нагадаємо, раніше Чарнек назвав так звані гендерні студії «дурнею», яка не має нічого спільного з наукою.

Також міністр вважає доречним використання в освітніх програмах середніх шкіл вчення Івана Павла II. Зокрема, на думку Чарнека, соціальні енцикліки цього Папи будуть корисними під час занять із основ підприємництва. Крім того, вважає політик, користь для освітньо-виховного процесу становитиме використання текстів Івана Павла II, присвячених людській сексуальності.

У лютому 2021 року Пшемислав Чарнек заявив, що християнофобія стала у Європі доконаним фактом, і Польща має цьому протистояти.

Джерело