Залежність від порнографії стала справжньою чумою серед молоді і не тільки у період карантину. Від цього не застрахований ніхто. Вона охоплює, як одружених, так і самотніх,  мирян і священиків, віруючих і невіруючих, жінок і чоловіків. Думаю, що краще не зосереджуватися на причинах, а описати  способи, як вийти з цієї залежності і допомогти, тим, які вже потрапили у тенета диявола і похоті. Пропоную кілька ефективних методів, які працюють у житті багатьох людей.

  1.   Описати свої границі

Народна мудрість говорить, щоб перемогти свого ворога, варто знати його в обличчя. Перегляд порнографії чи мастурбація – це насправді не початок, а вже фініш тривалого загравання з похоттю та порушенням власних меж. Тому передусім варто прописати чорним по білому, що у вас викликає пожадання та як ви можете цього уникнути. Це може бути місця, спогади, погляди, почуття, асоціації, частини одягу чи тіла, манери поведінки… Цей список можна вести до безкінечності і думаю, що у кожного він буде індивідуальним. Це своєрідний маршрут по мінному полю, адже знаючи, де тебе чатує небезпека, зможеш легше її уникнути.  Бо похіть чи нечистота, як прив’язана собака: якщо будеш знати її границі, вона тебе не вкусить.   

2. Поглянути у перспективу

 При думці про порнографію зазвичай зосереджуємося на ефекті задоволення, забуваючи про весь той біль та негативні почуття, які слідують за цим. Тому можна це порівняти з частковою амнезією, формою безумства, коли не можемо утворити логічний зв’язок між дією та наслідком. У таких випадках, рекомендовано перекрутити плівку і згадати чи уявити собі, а що буде далі… після нечистоти. Подумати, що я відчував, які були наслідки, як це впливало чи може вплинути на мій стан, відносини з іншими, працю чи перебіг дня: прагнемо, щоб за короткочасне задоволення (миску чечевиці) не продати своє первородство, душевний мир та відносини з Богом.    

Одна з головних причин того, що люди переглядають порнографію та впадають у мастурбацію  якраз – не пошук сексуального задоволення, а спосіб зняття стресу та розслаблення. Тут варто робити щоденний самоаналіз, записувати свої почуття та причини роздратування. Вести свій щоденник. Чому це мене заділо, у чому причина мого негативу, адже не важливо, що інший зробив, питання, що говорить мені моя реакція на цю ситуацію. Рекомендовано також  знайти заняття, яке допоможе зняти напруження: наприклад, спорт, хобі, література.  Одним словом, щоб це приносило мені задоволення та користь іншим. Радіючи та насолоджуючись щоденним життям, буде менше виникати спокус шукати насолоди деінде.   Адже більшість падають у нечистоту через ізоляцію, самотність та почуття власної непотрібності. Іншими словами варто вийти зі своєї голови та не варитися у проблемах та негативних почуттях. Можете себе ущипнути, щоб  повернутися у реальність. Корисним буде робити повільний вдих-видих на повні груди при напружені та стресі, щоб позбутися спазмів у грудях та прийняти душ чи просто намочити голову.

3. Знайти довірену особу.

Про власні падіння та нечистоту зазвичай людям соромно говорити і вони хочуть про це якомога швидше забути чи приховати від сторонніх очей, щоб про це ніхто не дізнався. Та чим більше від цього тікаємо, тим сильніший страх та неприйняття самого себе. Це породжує напруження, яке призводить до зривів на порнографію. І таким чином коло замикається і поодинокий випадок стає все частішою звичкою, поки людина не стає залежною, а в результаті не перетворюється на сексоголіка чи сексуального маніяка. Вихід є лише один: наважитися подивитися на себе у правді і розповісти це сторонній особі, щоб врешті решт  відпустити, а не тримати цей бруд у собі. Варто знайти людину, якій можете довірити свої таємниці і яка вас не відкине та допоможе далі йти шляхом звільнення. Це може бути священик, психолог або близький друг чи родич. Головне, щоб на неї могли покластися і вона зберегла ваш секрет. А також була постійно на зв’язку, і ви мали з нею регулярний контакт.  При виборі такої людини варто враховувати, щоб у вас не було похоті до неї, щоб розповідь про таємниці насправді не перетворилася на спосіб привернути увагу та навпаки викликати до себе похіть. Відносини з нею мають ґрунтуватися на безкорисності та турботі.   

4. Навчитися приймати дійсність

Якщо хочете залишатися у чистоті, рекомендовано утримуватися і від алкоголю та інших речей, які можуть вплинути на ваше сприйняття та адекватну реакцію. Звичайно, вже мовчу про наркотики, але варто уникати і тривалої гри у комп’ютері ігри, переїдання чи навіть паління. Адже порнографія стимулює у мозку виділення величезної кількості гормону дофаміну, який відповідає за виживання виду та задоволення.  Тому у залежних людей є чутливим механізм винагородження і одна залежність може підсилювати інші або переходити з однієї форми в іншу. По суті причиною будь-якої залежності є прагнення втекти від реальності, знеболити себе або отримати більшу дозу задоволення. Але уникаючи   одного страждання, люди часто прирікають себе на набагато більший біль. Тому будь-яка втеча у секс, працю, алкоголь чи їжу підсилює наш егоїзм та позбавляє тверезого бачення світу, а отже і тверезості, як такої. Тому для будь-якого залежного справжнім викликом є вміти переживати свої почуття (негативні чи позитивні) і таким чином навчитися жити.  А передусім приймати себе з усією гамою чеснот та недоліків. А приймаючи  і навертаючись, він перестане вимагати від інших змін, які б раніше його робили щасливим. Адже ми є причиною всіх наших нещасть і бід, втім у нас самих і криється і їхнє рішення.  

5. Жити духовним життям

Найголовніше, це треба жити духовним життям та мати свідомий контакт з Богом. Як каже Святе Письмо: «Знову кажу: духом ходіте, і похотей тіла не будете чинити; бо похоті тіла проти духа, і похоті духа проти тіла; вони противні одне одному, так що ви не можете робити, що хотіли б. Коли ж вас водить дух, ви не під законом.  Учинки тіла явні: розпуста, нечистота, розгнузданість,  ідолопоклонство, ворожнеча, свари, заздрість, гнів, суперечки, незгода, єресі, заздрість, пияцтво, гульня і таке інше, про що я вас попереджаю, як я вже й раніше казав, що ті, які так чинять, царства Божого не успадкують».

 Нечистота – це лише симптом набагато гіршого захворювання, яким є егоїзм та бажання контролювати своє життя. Вона лише сигнал того, що ми віддалилися від Бога і тепер центр нашої особистості  з духовної сфери, переходять у тілесну. Тому важливо завжди перебувати у присутності Бога та жити духовними принципами: любові, віри, надії, безкорисності, турботи, довіри, смирення… Тому як виникає  похіть, відразу треба віднайти її корінь – свою гординю. Насправді духовні люди не дивляться по сторонах чи вниз. Їхній погляд прикутий в Небо до Бога та всередину себе, до своєї душі. Роблячи самоаналіз: варто себе запитувати: Чому я незадоволений, що хочу контролювати, чому у мене пустка і куди  ще не впускаю Бога. Бо як казав св. Августин: «Неспокійні наші серця, аж доки не спочинуть у Богові». Адже як буває все таки самотньо акторам, які постійно грають роль Бога у своєму життя, вирішуючи що є правильно, а що ні, кому змінитися і як має виглядати ідеальний, де вони б мали бути щасливими.  Проте залишаючись завжди нещасними у цьому.

Не варто також бути самовпевненими  і міркувати, що після довгого періоду чистоти, вже ніколи не впаду більше у мастурбацію чи порнографію. «Тому то, хто думає, ніби стоїть він, нехай стережеться, щоб не впасти! Досягла вас спроба не інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її».  (І Кор. 10, 12-13). Краще приймати таке рішення на короткий  час, наприклад один день чи тиждень, а потім постійно це продовжувати. Бо може виникнути небезпека думати, що ця проблема вже більше мене не стосується. Проте наукові дослідження вказують, що лише один перегляд порнографії залишає у мозку незабутній слід, що вже говорити про тих, які її дивилися постійно чи регулярно.  Не варто також надмірно покладатися на різноманітні блокування чи програми, або відсутність доступу до інтернету, адже якщо людина буде відчувати пустку і незадоволення, то все одно рано чи пізно знайде шлях, щоб отримати полегшення та кайф від свого наркотика.  Адже як показує досвід, у наркоманів надзвичайно розвинена фантазія, якщо мова йде про пошук своїх наркотиків.

 Багато залежних ділилися досвідом, якщо раніше жадали на вулиці  інших людей, то тепер, коли виникає похіть до дівчат, вони за них моляться. Намагаються побачити у них людину, Боже дитя, а не об’єкт для задоволення  та питають у Бога, що насправді прагнуть знайти у тій людині, чим вона конкретно  привабила їхню  увагу і просять про це для себе у Бога. Бо Христос хоче і  головне дійсно може втамувати мій голод любові, який штовхає мене у пошуки  сурогатів та плотських задоволень у інших людей та речах. Адже ані похіть, ані егоїзм  ще нікого не зробили щасливим.

PS: Це поради можуть допомогти під час боротьби зі спокусами нечистоти, проте якщо залежність вже стала хронічною і безповоротною, навіть за допомогою найкращих методів та індивідуальної психотерапії неможливо. Потрібне відповідне середовище підтримки, погляд досвідченого спеціаліста або особи, яка сама видужала від залежності та дисциплінованої важкої праці, що супроводжується невпинною  готовністю піти на будь-які жертви задля досягнення чистоти.

Джерело