У липні представники правого політичного спектру Європи представили спільну декларацію. А у грудні у Варшаві відбувся з’їзд правих партій з різних країн Євросоюзу. Це може стати першим кроком до формування великого консервативного альянсу у Європарламенті.

Серед підписантів фігурують імена: лідера італійської “Ліги” Маттео Сальвіні, прем’єр-міністра Угорщини та лідера партії “Фідес” Віктора Орбана, лідера керівної польської партії “Право і справедливість” Ярослава Качинського, лідера Vox в Іспанії Сантьяго Абаскаля, лідера французької партії “Національне зібрання” Марін Ле Пен,  та голови “Братів-італійців”, Джорджіо Мелоні та інші.

«У той час, коли глобалісти та європейці, головним представником яких у Франції є Еммануель Макрон, розпочинають Конференцію про майбутнє Європи, яка має на меті збільшити владу європейських органів, ця угода є першим каменем до створення великого союзу у Європарламенті», – зазначають підписанти у своїй декларації.

У разі об’єднання націоналістичних сил в ЄС, у них може бути приблизно 115 мандатів. Такий крок зробить цей блок одним із великих політичних груп у Європарламенті. За словами підписантів «ЄС продовжує йти федералістським шляхом, який невблаганно віддаляє його від народів, що є серцем нашої цивілізації», – йдеться у тексті декларації. «Озброївшись цим спостереженням, найвпливовіші патріотичні партії на континенті зрозуміли важливість об’єднання зусиль, щоб важити більше в дискусіях та реформуванні Європейського Союзу», – додають вони. Після підписання декларації учасники заявили, що мають намір спільно окреслити майбутню співпрацю.

Так, 4 грудня у Варшаві відбувся з’їзд правих партій з різних країн ЄС. На цій зустрічі вони обговорили співпрацю і своє бачення майбутнього Євросоюзу, – повідомляє PAP.  Ініціатором зустрічі був лідер польської правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський. Також взяли участь партії з Франції, Австрії, Бельгії, Естонії, Фінляндії, Литви, Нідерландів та Румунії. Усього тринадцять політичних сил.

«Лідери консервативних груп обговорять майбутнє ЄС і можливі інституційні реформи… також обговорюватимуть майбутню співпрацю», – повідомив речник «Право і справедливість» Радослав Фогель. Зустріч проходить у форматі двох закритих секцій. А за її підсумками очікується спільне комюніке лідерів політичних сил.

Як підкреслює український публічний філософ та резидент Кабдінету експертів Сергій Чаплигін, таким чином учасники заявили про свою волю до солідарної співпраці на різних рівнях і в різних формах з усіма партіями та організаціями, яким дорога унікальна спадщина Європи. Так, він зазначає: «Основними меседжеми зустрічі в Варшаві стали: майбутнє Європейського союзу, як союзу суверенних країн – «Європи батьківщин»; загроза свободі та утиски проти тих, хто не хоче підкорятися певним правилам – неприйнятним з точки зору традиційної культури, європейські інституції не можуть бути інструментом соціальної інженерії, політика відірвання людини від національної культури та спадщини, ідеологічні маніпуляції з мовою (як приклад – вилучення назви «Різдво» з європейського публічного простору), питання міграції та питання безпеки в регіоні в контексті поточної ситуації на польсько-білоруському кордоні, а також на сході України, поглиблення співпраці право-консервативних сил та спільний пошук відповідей на ці та інші загрози…».

Джерело