Згідно з новим звітом, опублікованим на Різдво, чисельність християнського населення Ізраїлю дещо зросла, а араби становлять більшість християн країн.
Джерело: christianpost.com

У  звіті, опублікованому Центральним статистичним бюро в неділю, встановлено, що християнська громада Ізраїлю зросла на 2 % у 2021 році, що становить 1,9 % населення країни. Згідно зі звітом, 75,8 % християн в Ізраїлі є арабами, що становить 6,9 % арабського населення в Ізраїлі.

«У 2021 році загальний коефіцієнт народжуваності християнки становив у середньому 1,77 дитини на жінку, у 2019 році − 1,80, — йдеться у звіті. − Кількість дітей на одну арабську християнку була ще нижчою − 1,68 дитини на жінку».

Згідно зі звітом, більшість арабських християн проживає в Назареті (21 100), за ним йдуть Хайфа (16 700), Єрусалим (12 900) і Шефарам (10 500). Середній розмір християнського домогосподарства становив 3,06 особи, що подібно до розміру єврейського домогосподарства (3,05), але менше, ніж мусульманського домогосподарства (4,46).

«Середня кількість дітей до 17 років у християнських сім’ях, де є діти до цього віку, становить 1,86, – додається у звіті. − З цих християнських сімей середня кількість дітей до 17 років в арабських християнських сім’ях становить 1,94 — менше, ніж у єврейських (2,42) і мусульманських (2,62) сім’ях».

У доповіді також зазначено, що 52,9 % арабських християн і 31,2 % неарабських християн здобули вищу освіту після закінчення середньої школи, що є більшою часткою, ніж арабське мусульманське населення (31,2 %) і єврейське населення (48,2 %).


Студенти-християни, які бажають здобути перший ступінь, здебільшого вивчали музикознавство (15,7 %), інформаційні системи управління (10,5 %) та харчову інженерію та технології (9,9 %), на відміну від інших студентів, які навчаються на перший ступінь.

Порівняно зі студентами-мусульманами, християни мали меншу ймовірність отримати дипломи в галузі освіти, бізнесу та менеджменту, а також парамедичних досліджень. Проте студенти-християни частіше вивчали соціальні науки, математику, інформатику та статистику.

«Частка жінок серед студентів-християн була вищою, ніж частка жінок серед загальної кількості студентів вищих ступенів: 65,2 % і 53,1 % відповідно для тих, хто навчається на третьому ступені, і 73,8 % і 64,2 % відповідно, тих, хто навчається на другому ступені», – зазначається у повідомленні.

Що стосується частки християн серед робочої сили, у 2021 році 66,3 % християн віком від 15 років і старше (69,2 % чоловіків і 64,1 % жінок) становили релігійну групу.

Присутність християн в Ізраїлі вже давно викликала дискусії про те, чи варто їм проповідувати єврейському народу.

Як повідомляв The Christian Post у жовтні, закінчення обмежень пов’язаних із COVID-19 також привернуло християнських туристів до Ізраїлю, щоб відзначити біблійне свято Кучок або Суккот.

Повідомляється, що понад 2000 паломників з 70 країн відвідали Єрусалим з 9 по 16 жовтня на святкування, спонсороване Міжнародним християнським посольством в Єрусалимі. У той час як рабин Тулі Вайс сказав, що він відкритий для християн, які беруть участь у цьому заході, засновник Israel365 висловив занепокоєння щодо християн, які проповідують євреям.

У той час як Вайс сказав, що вважає, що неєврейських туристів слід «тепло вітати», щоб «наблизитися до справжнього виконання свята Суккот», він висловив занепокоєння, що деякі християни використають це як можливість поділитися Євангелією з євреями.

«На жаль, деякі відвідувачі-християни сподіваються використати свій час у єврейській державі для участі в місіонерській діяльності, − написав він у коментарі, опублікованому в The Jerusalem Post. − Міжнародне християнське посольство в Єрусалимі робить усе можливе, щоб запобігти цьому, попереджаючи своїх гостей утримуватися від такої образливої ​​поведінки».

Як зауважив Вайс, кілька християн критикували таку діяльність під час відвідування Ізраїлю, у тому числі Девід Сваггерті, старший пастор Charisma Life Ministries у Колумбусі, штат Огайо. В інтерв’ю CP Сваггерті пояснив, що він проповідує Євангеліє під час пасторських конференцій у таких країнах, як Таїланд і Танзанія, але Ізраїль, за його словами, інший.

«Коли я їду до Ізраїлю або зі своїми друзями-євреями в Колумбусі, місіонерство не розглядається, — сказав він. − Я цього не роблю. Я не вірю, що Божа воля щодо мого життя це робити. Я не вважаю це своїм обов’язком. Моє покликання − будувати мости довіри та дружби між єврейським народом і християнами, − додав він. − Роблячи це, я маю зобов’язання перед собою та моїми послідовниками, моєю громадою, що ми не місіонізуємо єврейський народ».

Сваггерті вважає, що «немає сенсу сперечатися про те, прийшов Він (Ісус) один раз чи ні», оскільки «коли Він з’явиться, не буде помилки, хто Він такий».

Пастор висловив упевненість, що Ізраїль колись побачить Месію, а коли Він прийде, Його «обійме» весь народ.


Інші, однак, такі як месіанський єврейський письменник, радіоведучий і колумніст Майкл Браун, вважають, що такий підхід до поширення Євангелія є «жахливою ведмежою послугою» для єврейського народу.

«Кожен віруючий єврей, якого я знаю, закликає християн ділитися Доброю Новиною з нашим народом, — сказав Браун.

Це найбільший прояв нелюбові, який ви можете зробити, щоб не отримати воду життя від єврея. Євреї та язичники спасаються точно так само.

Це через віру в Ісуса, через Його смерть на хресті».

«А без цього немає порятунку».


Джерело