Українські католицькі єпископи латинського обряду виступили з критикою численних обмежень та механізмів тиску, які позиціонуються як засіб боротьби проти COVID-19.

Мова зокрема йшла про примус до вакцинації.

Так, єпископ Броніслав Бернацький у коментарі Радіо Марія підкреслив аморальність того факту, що влада позбавляє людей можливості заробити собі на життя. Він також зауважив, що та ситуація, яку ми сьогодні спостерігаємо, може затягнутися надовго.

«Не можемо нікого примусити вакцинуватися! Це добровільна процедура! Нікого не можна звільняти з роботи, позбавляти можливості заробити собі прожиток, нагодувати сім’ю. Інакше, з чого вона буде жити? Ще не закінчився цей штам, появився новий! Так безкінечно вони появлятися будуть і цьому не буде кінця!», – ствердив єпископ Бернацький.

Подібним чином стан речей в Україні прокоментував єпископ-емерит Мар’ян Бучек. Владика Мар’ян засудив наміри міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка втручатися навіть у релігійне життя, обмежуючи невакцинованим доступ до богослужінь.

«Не можна людині заборонити усе! Де є права людини? До чого ми дійдемо? Ми вже пережили ті часи, коли Радянська влада чи партія сказала “так” або “ні” і треба було! Потрібно зробити щось, щоб і старі і молоді люди, які невакциновані, могли прийти і помолитися!», – сказав ієрарх в інтерв’ю згаданому радіо.

«Не можна обмежувати доступ до Церкви невакцинованим людям! Так дійдемо до концтаборів!», – ствердив єпископ.

Як повідомлялося раніше, американські віряни створили спеціальний фонд для підтримки тих, хто постраждав від урядової політики примусу до вакцинації.

Джерело


КАРДИНАЛ МЮЛЛЕР: САНІТАРНА СЕГРЕГАЦІЯ В ХРАМАХ – ЦЕ «ВАЖКИЙ ГРІХ ПРОТИ ДАНОЇ БОГОМ ВЛАДИ»

Кардинал Герхард Мюллер у розмові з американським порталом «National Catholic Register» однозначно засудив санітарну сегрегацію, яку запроваджують в деяких єпархіях і нагадав які обов’язки з надання самого Ісуса Христа мають єпископи і священники. На думку консервативного єрарха, відмова у таїнствах невакцинованим особам є «важким гріхом» і доказом прогресуючої дехристиянізації в лавах духовенства.

«На жаль, багато урядів втратили публічну довіру через хаотичні засоби, що суперечать логіці», – зазначив кардинал, говорячи про т.зв. ковідні обмеження. – «В багатьох випадках приписи були накинуті і заплямовані фінансовими та політичними інтересами ідеологічного лобі та фармацевтичних гігантів. Замість того, щоб об’єднувати суспільство у боротьбі з пандемією, політичні сили, провідні медіа і Big Tech безжально використали цю ситуацію для поширення порядку денного «Великого Перезавантаження», а тому і тоталітарного мислення», – наголошує кардинал Мюллер, відсторонюючись від промов, які виголошують уряди та деякі представники церковної єрархії, що таврують противників ковідного режиму «прихильниками теорії змови» і «грішниками проти доброчинності».

Колишній префект Конгрегації науки віри однозначно засудив санітарну сегрегацію, запроваджену в частині католицьких єпархій та храмів. У відповідь на питання чи Ватикан і більшість католицької єрархії підтримують урядові зловживання, він пояснив: «Слуги Христа в апостольському служінні не можуть приносити себе в жертву як придворні владних цього світу і ставати їх пропагандистами. Відповідно до нашої католицької віри, папа, окрім того, що є першим свідком надприродного об’явлення Бога у Ісусі Христі, є також найвищим сторожем природного морального закону. Вчительський Уряд Церкви є уповноважений і зобов’язаний вказувати межі дочасної влади, яка закінчується там, де починається свобода віри і сумління.

Найбільший наголос кардинал Мюллер робить на надприродному і переважаючому над іншими характері сакраментального служіння Церкви. «Це, перш за все, суперечить Божому законові, коли державна влада ускладнює чи взагалі забороняє доступ до засобів ласки Церкви, тобто таїнств Христа. Те, що навіть єпископи зачинили свої храми чи відмовили у таїнствах особам, які шукають допомоги, є важким гріхом проти влади, даної їм Богом. Це жахливий доказ того, наскільки далеко секуляризація і дехристиянізація думки сягнула вже до пастирів Христового стада», – зазначив єрарх, відповідаючи на запитання про санітарну сегрегацію у храмах і відмову вірним у таїнствах.

Як пояснив кардинал, єпископи «як наступники апостолів, не є керівниками за звичаями світу, але слугами Слова і слугами ласки Христа», тому обов’язок уділення святих таїнств є для них абсолютний і не може залежати від волі світської влади чи турботи про фізичне здоров’я. «В період кризи місця культу і людські серця мають бути широко відкритими, щоб люди могли шукати сховку в Бозі, від Котрого надходить всіляка допомога. Усі вакцини мають обмежений часовий ефект. Жодні медикаменти чи технічні винаходи не можуть врятувати нас від дочасної і вічної смерті. Хліб, який дає Ісус, є лікарством від вічної смерті і – без терміну придатності – поживою для вічного життя. «Хто споживає цей хліб, житиме повік», – нагадує кардинал Мюллер.

Джерело

ЄПИСКОП МАРІАН ЕЛЕҐАНТІ: ЦЕРКВА Є СЛУГОЮ СПАСІННЯ, А НЕ САНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ. СЕГРЕГАЦІЯ НЕДОПУСТИМА!

Церква не може ділити вірних. Неприпустимо, щоб двері Божого дому були зачинені для деяких християн. Христос кличе до Себе кожного. Церква є слугою спасіння, а не санітарної політики, пише швейцарський єпископ Маріан Елеганті.

У Католицькій Церкві в багатьох країнах Європи знову вводяться санітарні обмеження. Слава Богу, це поки що не стосується України. Однак в інших країнах храми або повністю закриті, або доступ до них мають лише вірні, які мають відповідне посвідчення. Рішуче проти цього висловлюється єпископ Маріан Елеґанті, вислужений єпископ-помічник Кури в Швейцарії. Він наголосив, що Церква має бути слугою спасіння, а не санітарної політики.

“Там, де бракує зв’язку з християнською вірою, вочевидь, панують страх та ірраціональність. Швидко спустошуються запаси любові й терпимості, переростаючи в агресію та ненависть.

Церква не є насамперед слугою держави, а Нареченою Христа, Посередницею і Служителькою Його Таїнств. Церква не повинна ускладнювати чи унеможливлювати таїнственне життя для вірних на основі суто світських критеріїв виключення. Після двох років коронавірусу все ще існує занепокоєння, що заходи, яких уживають, більше шкодять, ніж допомагають. А кінця й не видно. […] Ми стоїмо на межі остаточної втрати свободи та соціальної згуртованості. За два роки ми опинилися в такій поганій ситуації, як ніколи”, – написав він.

Як сказав далі єпископ, Церква не може ділити вірних. Неприпустимо, щоб двері Божого дому були зачинені для деяких християн. Неприпустимо, щоб двері Божого дому були зачинені для деяких християн. “Христос кличе до Себе кожного. Церква є слугою спасіння, а не санітарної політики. Вірні самі можуть вирішувати, куди їм іти й як захищатися. Все, що у цьому світі видиме, коли йдеться про Ісуса, передано нам у таїнствах (Лев Великий). Тож що сказав би Господь про нинішню поведінку Церкви? Чи дозволив би? Дуже сумнівно!”, – сказав він.

«Якщо Господь порахував усе волосся на моїй голові (Лк 12, 7; Мт 10, 30), якщо жоден горобець не впаде на землю без Його волі (Мт 10, 29), як навчає Ісус, то я можу припустити, що під час цієї епідемії я в Його руках, і нічого не відбувається без Його волі”, – наголосив єпископ.

Насамкінець він звернув увагу на необхідність свідчити про Істину і навернення до Христа.

“Для цього я народився і на те прийшов у світ, щоб свідчити про істину (Ів. 18, 37). Правді в наш час важко. Відповіддю на нинішнє лихо є Ісус Христос. Церква також має заново навертатись до Нього та всього очікувати від Нього”, – сказав єпископ Елеґанті.

Джерело