06 серпня 2021 Комісія з цінних паперів і бірж США, яка регулює американські фондові біржі, затвердила представлений NASDAQ план, згідно з яким компанії, зареєстровані на цій біржі, повинні вибирати членів ради директорів з урахуванням квот на расову, етнічну та сексуальну ідентичність.

Згідно з планом NASDAQ, компанії на біржі повинні будуть мати «хоча б одного директора, який ідентифікує себе як жінку» і «хоча б одного директора, який ідентифікує себе як афроамериканець, латиноамериканець, азіат, корінний американець або уродженець Аляски, корінний житель Гаваїв або островів Тихого океану, представник двох і більше рас чи етнічних груп, або ЛГБТК+», або бути в змозі пояснити, чому вони не виконали ці вимоги. (За іронією долі, NASDAQ, можливо, перехитрила саму себе, використовуючи термін «самоідентифікація». Якщо біла людина «ідентифікує себе» як чорна, або чоловік «ідентифікує себе», як жінка, правила на квоти будуть дотримані…)

І знову політика ідентичності переважила здоровий глузд і особисті якості. Замість того, щоб вимагати від компаній вибирати директорів на основі особистої і професійної компетентності – найбільш важливих якостей хорошого директора – компанії на біржі NASDAQ тепер змушені знижувати свої стандарти, щоб наймати членів ради директорів за ознакою статі, раси, етнічної та сексуальної ідентичності. В ідеології вокеїзму* якщо людина у формулюванні правил ігнорує самостійний вибір статі, сексуальної орієнтації,  то це є проявом расизму та сексизму. Ліві радикали можуть дозволити собі ігнорувати здоровий глузд і логіку в своїх аргументах. І при цьому ліві звинувачують правих в тому, що вони виступають проти розуму і науки.

Характерно, що така поведінка є прямим порушенням Закону про громадянські права 1964 року. SEC і NASDAQ відкрито чинять тиск на компанії, щоб ті вибирали співробітників.

Все більше американських організацій намагаються вскочити у вагон вокеїзму. Замість того, щоб дозволяти компаніям вибирати власних директорів самостійно (на тій простій підставі, що вони краще знають своїх клієнтів і свої ринки, безпосередньо зацікавлені в наймі кваліфікованих людей для отримання прибутку), SEC і NASDAQ вирішили, що це вони краще за всіх знають, кого компанії слід прийняти на роботу. Для SEC і NASDAQ особисті та професійні якості не так важливі, як самоідентифікація. 

* Вокеїзм (wokeism) – термін, який увійшов в ужиток в 2010-х рр. Позначає ідеологію і суспільно-політичні рухи за «соціальну справедливість», а точніше за «рівність» та «інклюзивність». У російському побуті цей комплекс ідей частіше називають сучасним або радикальним лібералізмом. Ідеологія wokeism’у закликає до деконструкції суспільства, побудованого на гнобленні. Пригноблювачем є західна християнська цивілізація: інститути, методи і уявлення про світ і суспільство, створені білими гетеросексуальними чоловіками для маргіналізації і гноблення расових меншин, «ЛГБТ +» і жінок. Вокеїзм закликає до деконструкції традиційних цінностей, гетеросексуальної сім’ї і звичайного домогосподарства, сучасних наукових організацій і методів і т.д.

Джерело