Актор Мехді Джааді, життя якого є історією навернення, народився в 1986 році в Сент-Етьєні (столиця департаменту Луара у Франції), в районі Кре-де-Рок. Він другий із чотирьох дітей у родині з Алжиру; батько — чорнороб, мати — вихователька в дитячому садку.

Підписуйтеся на Родину в  телеграмі https://t.me/rodyna_cath

Медхі сказав П’єру Жові з La Vie, що він був самотньою дитиною, у якої було мало друзів у школі. Проте він мав особливий талант: наслідувати інших. Щоб потішити своїх однокласників, він імітував акценти та переодягався у вигаданих персонажів.

Його перша крадіжка

У 14 років він перший раз схибив: Мехді вкрав кілька євро з ящика для пожертвувань у мечеті, щоб купити собі шашлик. Повідомлення про дрібну крадіжку швидко поширювалися, і в найкращих традиціях гри «зіпсований телефон» факти виявилися перекрученими та надмірно збільшеними. Таким чином Мехді став для всіх дитиною, яка «втекла з колекційною коробкою». Це була абсолютна ганьба для його родини побожних і практикуючих мусульман. Це також миттєво поклало кінець його репутації зразкового мусульманина, яку він здобув роками відвідування школи Корану.

Він також опинився під прицілом каїдів — мусульман, які виконували роль поліцейських по сусідству, намагаючись зробити так, щоб їхні закони переважали над державними. Зважаючи на таку ситуацію, він відмовився від релігійної практики, припинивши виконувати п’ять канонічних щоденних молитов доброго мусульманина. І все ж, розповідає він, він «залишався спраглим до абсолюту».

Болюче навернення

Саме ця невгамовна спрага одного разу змусила його помітити протестантську церкву неподалік, яку він зрештою відвідав. Спочатку він зробив це, щоб спровокувати місцевого пастора, який зробив, на думку Мехді, дивну заяву: що Ісус є Сином Бога («неприпустимо з мусульманської точки зору!» — каже Мехді). Але він продовжував відвідувати, і невдовзі пастор запропонував йому Євангеліє. Мехді було 16 років: читання цих текстів потрясло його до глибини душі. «Коли я прочитав їх, Ісус перевернув мій світ з ніг на голову. Я почав молитися йому, щоб відчути дуже міцну дружбу з ним».

Однак наступні роки були нелегкими: Мехді кинув школу в 2002 році, опинився в злочинному колі головорізів і банд, які крали в банках. Він постійно звертався до Ісуса, просячи його змінити його життя. У 21 рік він залишив Сент-Етьєн і поїхав до Валансу (у французькому департаменті Дром), гостюючи у свого друга-протестанта, який був видавцем. Це він охрестив його одного ранку на березі річки.

Зайве говорити, що хрещення також ознаменувало розрив із його родиною. «Моє навернення було болючим для моєї сім’ї, яка завжди була поруч зі мною», – сказав він.

Коли він став протестантом, його батько – той, хто долав милі щоразу, коли потрібно було забрати його з різних установ, де він сидів у в’язниці, який регулярно намагався задобрити суддю у справах неповнолітніх – спочатку вважав, що він став жертвою якогось культу. Він був би щасливіший дізнатися, що йому промили мізки, ніж те, що він був справді переконаний у своєму виборі, факт, який для мусульманської родини означає лише дві речі: безчестя та небезпеку.

Вихоплений з вулиці біля театру

У 2008 році у Валенсі все почало змінюватися. Мехді почав відвідувати вечірні заняття в Національному драматичному центрі, а потім зробив стрибок до Manufacture, престижної театральної школи в Лозанні, Швейцарія. Це був справжній шок для нього, який покинув школу в 16 років і тепер мав спробувати свої сили на курсах університетського рівня. Більше того, він був єдиною людиною північноафриканського походження серед учнів школи, а також єдиним представником робітничого класу, який мав зовсім інші художні референції, ніж у його однокласників. У той час як вони захоплювалися радикальними шикарними режисерами, такими як Педро Альмодовар, він був зачарований Дензелом Вашингтоном і Мартіном Скорсезе «Славні хлопці».

Але шок був і духовним. Прибувши до Швейцарії, Мехді був радий опинитися на батьківщині протестантизму, нарешті відкрити для себе Кальвіна. Натомість він виявив атмосферу, яка нібито була толерантною, але водночас антиклерикальною.

У Лозанні він зазнав спокус студентського життя. Він не дійшов до того, щоб відмовитися від слова Божого, яким він продовжував живитися, але йому було дуже важко ототожнювати себе з проповідями євангельських пасторів, які, за його словами, здавалися більше шоу, ніж чимось іншим.

Підхоплені Євхаристією

Він прийшов виснажений наприкінці першого курсу. Саме тоді Джонатан, католицький друг дитинства, запросив його на духовні реколекції в старовинне траппістське абатство. Мехді прийняв запрошення і вперше відчув Літургію годин, яка вплинула на нього як «ляпас».

«Як протестант,— каже він,— я любив псалми. Там міститься вся таємниця Об’явлення: розрада, очікування, радість, небесний Єрусалим… Там, з тими монахами, я почув, як Бог співає в мені. Тоді я пішов на адорацію. Ніщо ніколи не було настільки глибоким, як той період виставлення Пресвятих Тайн. Я відчув упевненість, що Ісус, Якого я любив, Якому я молився, дійсно присутній. Наче я міг би з ним поговорити: ось тут! Я був огорнутий його присутністю».

Коли він вийшов, він знову знайшов Джонатана і прямо сказав йому: «Тепер я розумію».

Поклоніння Євхаристії, згадує Мехді Джааді, «відкрило для мене неймовірний світ». Він підійшов до монаха, який був швейцаром, і запитав його: «Чи завжди так?» Він відповів: «На кожній Месі та на кожній адорації».

Вийшовши з абатства, молодий франко-алжирець відчув, як по його щоках течуть сльози: сльози радості на одній щоці через те, що він зустрів Христа; сльози смутку на іншій щоці через те, що він ще не міг приєднатися до нього в Євхаристії.

Оточений любов’ю Ісуса та святих

Наступні два роки будуть лише для Бога. Щодня після занять, о 6 годині вечора, він поспішав до базиліки Нотр-Дам дю Валентин, щоб відвідати вечірню месу та взяти участь у катехизі. Великий день для Мехді настав у 2013 році, коли він прийняв Святе Причастя та таїнство конфірмації. «Усі конфірмовані були зі своїми сім’ями, друзями… Я просто сидів на лавці. Але коли вони покликали мене, і я відповів: «Ось я», глибоко всередині я відчув: «Ось ми». Я відчув, що мене оточують Ісус і святі».

Нерідко навернені очорнюють своїх колишніх одновірців, відчуваючи потребу повністю порвати зі своїм минулим. Не так для Мехді, який справді виявляє почуття вдячності за всі етапи та людей, які провидіння супроводжували його до зустрічі з Ісусом Євхаристією.

«Оглядаючись назад, я дякую за те, що отримав від протестантів. Пастору в Сент-Етьєні, який запропонував мені Євангеліє, видавцю у Валансі, який взяв мене під свою опіку… Дух віяв крізь них. І я смію сказати: євангелісти несуть нам ревність і любов Слова; ми, католики, повинні ділитися з ними красою Євхаристії».

Актор за покликанням

Він зізнається, що вагався, щоб стати актором через страх бути мішенню панівної ідеології, доки не відчув, що бути актором для нього є покликанням, покликанням, місією.

У 2016 році він був номінований на премію «Сезар» — французький «Оскар» — за роль у драматичній комедії «Я весь твій». У 2019 році Мехді одружився зі своєю дружиною Енн і того ж року запустив у театрі власну виставу: монолог Coming Out, у якому з вишуканістю та гумором він розповідає (між іншим) історію свого навернення.

Але перш за все він глибоко розмірковує про свободу, сімейну спадщину та життя поряд з людьми інших вірувань, доводячи, що світло Христа не пригнічує, а живить творчість і робить людину справді вільною.

Джерело