«Господи, надихай нас на ці молитви. Веди Духом Божим, щоб вони ставали пророчими, щоб ти керував нашими устами, нашим духом», — так почав ІІІ Міжконфесійну молитву за Україну пастор церкви «Скинія Живого Бога».

26 травня цього року відбувся міжконфесійний захід, який об’єднав християн різних церков та деномінацій — одним Духом, однією істиною та ціллю. Серед запрошених учасників були:

– Микола Савчук, єпископ, пастор церкви «Спасіння», м. Вишневе;
– Олександр Кушнерук, пастор церкви «Джерело життя» Пуща Водиця, волонтер;
– Вадим Преображенський, уповноважений представник служіння Девіда Хасавея в Україні, голова Духовної ради Національного дня молитви за Україну;
– Андрій Оленчик, координатор Християнської служби порятунку;
– Олексій Денисов, служитель «Київської єврейської месіанської громади»;
– Олена Павленко, служитель Молитовного служіння Католицької харизматичної спільноти «Мараната».

Служіння почалося з пісень прославлення, в яких оспівувалась Божа слава, Його сила та присутність в нашому житті. Після цього слово взяв пастор Валерій Алимов, молячись за те, аби піднялась армія духовна, яка зможе стояти за свою землю та народ. «Бог боровся з Давидом!» — нагадав він, закликаючи молитись за те, аби ворожа армія тікала геть з нашої землі, аби наші молитви були разом з армією. Він нагадав, що ми готуємось до битви, але перемога від Бога.

Приготовлений кінь на день бою, але перемога від Господа! (Пр. 21:31)

На фото: Андрій Оленчик, Микола Савчук, Вадим Преображенський

«Мені випала честь молитись за території, які опинились в окупації, — продовжив молитву Василь Галяков, — Я сам з Криму, і вже котрий рік в Криму є ворог, який захопив нашу землю». Служитель прочитав 109 Псалом, де Давид молиться про перемогу над нападниками. Після того служитель молився за окуповані та постраждалі від активних бойових дій міста та села: «Ми прийдемо в квітчастий край, який називається Україна!».

Після цього зі словом звернувся Петро Вдовик, який нагадав слухачам історію про війну Мойсея та Амалика: коли Мойсею втомлювалися руки, то перемагав ворог, коли він піднімав руки перемагав Ізраїль. «Ми сьогодні збираємося всі разом, щоб підтримувати руки один одного. Той камень, на якому був Мойсей — є Ісус Христос, наш фундамент!». 

Микола Савчук розповів слухачам своє свідчення про те, як погіршення його здоров’я ледве не зупинило його від служіння, але Бог допоміг йому пройти те випробування. Як для нього переломною стала дата 24 лютого і як він сам бореться з моральною травмою війни, допомагаючи іншим. Пастор Савчук підкреслив наскільки на нас впливає війна (як на цивільних, так і військових) і що нам важливо про це знати. Проте він закликав не жити в травмі: «Браття і сестри, я закликаю вас повірити, що ми — це не те, що з нами трапилось!… Ти — Боже дитя! Це твоя ідентичність номер один. Не дай минулому вкрасти в тебе відчуття тебе та майбутнього!» Далі пастор молився, аби прийшло божественне відновлення в емоції та душі людей, що мал сили жити далі, рухатися вперед і дивитися вірою.

Ми сьогодні збираємося всі разом, щоб підтримувати руки один одного. Той камень, на якому був Мойсей — є Ісус Христос, наш фундамент! П. Вдовик

На фото: Василь Галяков, Андрій Оленчик, Олексій Денисов, Вадим Преображенський, Микола Савчук, Олександр Кушнерук, Валерій Алимов, Петро Вдовик

Після цього зі словом та молитвою до присутніх вийшов Олександр Кушнерук. «Так, як Бог руками людей творить історію, так є і той, хто руйнує руками людей», — сказав він, вказуючи на те, наскільки багато прекрасного Бог хоче і робить через нас. Коли весь світ радів тому, що Україна незалежна та збудовується Богом, додав Кушнерук, диявол захотів зруйнувати нашу землю руками російських злочинців, які хотіли руйнувати. «Господи, ти сильніший за сатану, — молився він, — Ми віримо в перемогу, яка вже здійснилася в Україні. Ми молимось за ЗСУ, щоб вони були знаряддям відновлення миру, покарання…Молимося, щоб це ніколи не сталося знову». 

Не дай минулому вкрасти в тебе відчуття тебе та майбутнього! М. Савчук

«Шабат шалом, народ Божий!» — підхопив молитву Олексій Денисов, згадуючи про святкування дня, коли Господь дав 10 заповідей Свому народу, а також, в ці ж дні, але століття потому — дав людям на день П’ятидесятниці Святого Духа. Він прочитав Луки 4 і молився, як Ісус: «Дух Господа зі Мною, бо Він обрав Мене, аби Я бідному люду приніс Благовість. Він послав Мене проголосити звільнення в’язням й прозріння сліпим, дати волю пригніченим, та проголосити час Милості Господньої».

В чому ключ до всіх наших перемог? На це питання відповів Андрій Оленчик: «Ми є церквою Христовою, якою стаємо в повноті, коли об’єднуємось в духовній битві: католики і православні, греко-католики, месіанські євреї, євангельські християни — в цьому наша сила і ключ до перемогу у всіх наших фронтах!» Андрій продовжив говорячи, що ворог є не лише зовні, але і всередині країни. Він молився за те, аби наша країна перемогла в Христі корупцію, яка краде майбутнє в нас та наступних поколінь.

Олена Павленко продовжила цю молитву, молячись за справедливі закони в країні, за дії влади та чесність працівників судової гілки. «Ти підійдеш Господь до кожного можновладця і скажеш йому: “Зійди я буду сьогодні в твоєму домі!”», — молилась вона, закликаючи корупційних чиновників до покаяння. Вона порівняла їх із Закхеєм, який після зустрічі з Христом віддав людям все, що вкрав він до того.

Останнім виступив Вадим Преображенський, розповівши слухачам про перший Національний день молитви в Британії, який відбувся 26 травня 1946 року, під час окупації ворогом. День молитви, який врятував життя тисячі окупованих людей! «Молитва відірає надзвичайно велику роль, роблячи нас співучасники великого предстояння перед Богом за долю і майбутнє нашої країни!» —додав він. 

Захід був організований Міжконфесійною ініціативою «Християни для України»

Ви можете переглянути як пройшла ІІІ Міжконфесійна молитва за цим посиланням:

Джерело