Передача:Ранковий дайджест з отцем Міхалом Бранкевичем та Іваницьким Сергієм

Автор: Міхал Бранкевич

Ведучий:Сергій Іваницький

У Швеції 6 тисяч людей вживили собі у руку чипа з персональними даними та можливістю безконтактної оплати, у США Ілон Маск заявив, що вже у 2022 році почне вживляти чипа у мізки людей з обмеженими можливостями задля полегшення їх страждань.
Тим часом в Україні б’є на сполох відомий християнський адвокат та блогер (понад 500 тисяч підписників лише на YouTube) Сергій Гула, який заявляє про неприпустимість функціонування додатку Дія, що підважує право людини мати конфіденційну інформацію про себе.

Чи варто остерігатися світових трендів довкола чипізації? – Цікавимося думкою отця Міхала Бранкевича.


“Я розумію бажання деяких осіб до диджиталізації. Але все це є дуже небезпечне. Такі дії можуть привести до повного контролю держави над людиною.  Згадайте СРСР, комунізм теж пробував робити щось подібне, хоча і не мав подібних технологій. Бюрократія тих часів сприяла тому, щоб люди повністю залежали від уряду і не відчувала себе вільними.
Ті, хто вживляє собі чип мають знати, що тепер всі їх кроки: пересування чи оплата рахунків будуть підданими контролю держави. 

Якщо держава є нечесною – вона може використовувати це в зло! Це може бути використано і проти віри також. По суті, держава стає на місце Бога!” – наголосив отець Міхал Бранкевич.

Слухати запис


Діджиталізація повторює досвід СРСР і готує прихід Антихриста – отець Міхал Бранкевич

Розширення високотехнологічних методів стеження і контролю є небезпечним із християнської точки зору.

Про це в ефірі Радіо Марія говорив римо-католицький священник Міхал Бранкевич.

Отець Бранкевич прокоментував широкий спектр застосування технологій, які дають можливість уряду контролювати людську поведінку: і те, що позиціонується як санітарні заходи в контексті теперішньої епідемії, і те, що впроваджується під іншими міркуваннями. Священник зачепив і питання чипізації, яка поки що не набрала значних масштабів, але згодом може перерости у масове і навіть обов’язкове явище.

Нинішні тенденції, вважає о. Міхал, змушують пригадати часи СРСР. «Я розумію бажання деяких осіб до діджиталізації. Але все це є дуже небезпечне. Такі дії можуть привести до повного контролю держави над людиною. Згадайте СРСР: комунізм теж пробував робити щось подібне, хоча і не мав подібних технологій. Бюрократія тих часів сприяла тому, щоб люди повністю залежали від уряду і не відчували себе вільними», – зазначив священник. Він зауважив, що радянська влада справді забезпечувала людей певними благами, але це мало дуже високу ціну.

З огляду на стан розвитку технологій, сучасні держави можуть отримати в свої руки можливості, значно більші, ніж ті, які були доступними тоталітарним системам минулого. «Ті, хто вживляє собі чип мають знати, що тепер всі їхні кроки – пересування, оплати рахунків – будуть підданими контролю держави. Якщо держава є нечесною, вона може використовувати це в зло», – сказав Бранкевич. При цьому він наголосив, що зосередження влади у руках держави може використовуватися проти християн. Ба більше, саме це зосередження є своєрідним язичництвом, в основі якого лежить зайняття державою місця Бога.

Коментуючи питання імплантів, священник зазначив, що не всі вони є лихими. Використання деяких із них цілком допустиме для лікування хвороб. Але в жодному разі не можна допускати вживлення імплантів, які впливатимуть на людські розум та волю.

Крім технологічних аспектів, священник відзначив суспільно-політичні, зокрема руйнування механізмів представницької демократії. Це добре помітно на прикладі сучасного Євросоюзу: вирішальну роль у житті цієї інституції відіграють чиновники Єврокомісії, котрих ніхто не обирає. Також о. Бранкевич відзначив небезпеку, пов’язану з маніпулятивністю сучасних ЗМІ. Крім того, він визнав слушність ряду тез, які висловлювали кардинал Ґергард Мюллер та архієпископ Карло Марія Вігано.

На думку священника, нинішні часи можна розглядати як один із етапів встановлення влади Антихриста. Назагал, процеси встановлення цієї влади так чи інакше відбуваються майже в кожному столітті. Але небезпека теперішньої ситуації полягає у певній анонімності, стихійності утвердження зла.

Водночас о. Бранкевич висловив думку, що існують підстави сподіватися на краще. Адже новітні тоталітарні тенденції викликають сильне незадоволення в суспільстві. Це незадоволення властиве не тільки християнам, але й невіруючим людям, які цінують належну свободу. Щоправда, існує ризик того, що чимало людей виявляться готовими відмовитися від свободи заради безпеки і комфорту.

Джерело