Холоднеча вже заганяє українців по домівках. Бабине літо, за прогнозами синоптиків, триватиме в Україні недовго. Вже у листопаді варто чекати на перші заморозки. Зима не за горами, тому саме зараз варто подумати про тепло, про утеплення свого житла.

Більшість квартир та приватних будинків у нашій країні опалюються газом. Однак зігрітися блакитним паливом щороку стає дорожче. А вартість опалення цієї зими може суттєво вплинути на сімейний бюджет кожної родини.

Опалювальний сезон ще не розпочався, тому є час подумати про альтернативний спосіб збереження тепла в оселі. “Український інтерес” зібрав кілька ефективних варіантів, як утеплити оселю та зекономити тепло і гроші.

Утеплення вікон

Дуже багато тепла з вашої оселі виходить крізь невеликі шпарини між рамами та через скло. Зазвичай, з такою проблемою стикаються власники квартир, у яких встановлені дерев’яні віконні рами. У такому випадку краще їх замінити на пластикові склопакети. Це має суттєво зменшити втрату тепла. Проте, якщо вам не вистачає коштів, варто подумати, чим краще утеплити вікна.

тепло
Утеплення вікон. Фото: Istockphoto

Щоб зберегти у квартирі тепло, треба знайти та заклеїти щілини у вашому вікні. Для цього потрібно перевірити раму на герметичність за допомогою сірника чи запальнички. Проведіть вогнем вздовж рам: якщо полум’я згасло чи заколивалося, у тому місці є щілина. Її можна заклеїти малярським скотчем, або перекрити спеціальним утеплювачем й герметиком.

тепло
Тепловідбивна плівка. Фото: Otkroyokno

Хорошим та дешевим варіантом є тепловідбивна плівка, що встановлюється на скло. Вона абсолютно прозора і пропускає 80% світла, а найголовніше зберігає близько 90% тепла. Крім того, матеріал має протиударні властивості, скло стає міцнішим. Приклеїти плівку вдома можна самому без додаткових пристроїв чи матеріалів. Це обійдеться майже в 100 гривень за одне вікно.

Тепло. Батареї

У багатьох квартирах і досі стоять старі батареї. Вони вже давно не такі дієві, як сучасні. Нові радіатори завдяки сплаву сталі й алюмінію кращі за чавунні батареї, вони мають більшу тепловіддачу. Замінити старий радіатор на сучасний разом із встановленням можна за 1500 гривень. Якщо на нові батареї не вистачить грошей, потрібно подумати, як зробити опалення ефективнішим зі старими радіаторами.

Якщо батареї потребують косметичного ремонту, обирайте олійні фарби, а не цинкові, які значно погіршують тепловіддачу. Також важливе значення має колір. Краще за все тепло зберігає темно-коричневий відтінок (на 8-10% більше обігріву у порівнянні з батареєю білого кольору). Коли ви зібрали усе необхідне, ретельно почистіть радіатор від старої фарби, зробіть поверхню гладкою, а потім почніть фарбувати.

Також не забувайте прибрати декоративні панелі з батарей, адже вони також забирають ваше тепло. Варто максимально звільнити простір біля радіаторів, меблі чи щільні штори помітно зменшують ефективність опалення.

тепло
Тепловий екран. Зображення: Shutterstock

Майже в усіх приміщеннях батареї традиційно встановлені під вікнами. Через це 100%-вого опалення оселі чекати не варто, адже чимало тепла “забирає” ще й зовнішня стіна. Щоб не втрачати зайві градуси, між батареями й стінами краще встановити спеціальний тепловідбивний матеріал. Найкраще підійде фольгований пенопропілен у рулонах. Придбати його можна у крамниці будівельних матеріалів. Це найбільш дешевий та надійний матеріал для теплового екрана. Його ціна залежить від товщини. Аби оснастити одну батарею, потрібно викласти щонайменше 50 гривень. Так ваша домівка збереже до п’яти градусів тепла.

Підлога та стіни

Також не варто забувати й про утеплення підлоги та стін. Найпрактичніший варіант  килими на підлозі та стінах. Якщо квартира знаходиться на першому поверсі, то килим на підлозі взимку – річ незамінна.

Інші способи утеплення стін та підлоги можуть обійтись у кругленьку суму. Якщо ж ви наважилися на повноцінний ремонт, то спершу варто встановити теплоізоляцію на стінах. Так ви не будете обігрівати повітря на вулиці. Третину тепла будинки втрачають саме через неправильно теплоізольовані стіни. Вирішити цю проблему допоможуть пінопластові плити, дерев’яні панелі, алюмінієва фольга, гіпсовий картон, мінеральна вата чи товсте текстильне покриття – це доступні й дешеві способи ізоляції.

Утеплювач з коркового дерева. Фото: Newkover

Одним із найкращих утеплювачів є коркове дерево. Цей матеріал продають у рулонах і його легко кріпити на стіну. Робити це потрібно поетапно – спочатку утеплити ніші за батареями, потім холодні кути та підлогу. Таким чином, внутрішня ізоляція не піддається впливу погоди і приміщення швидко нагрівається.

Особливо потрібно утеплювати підлогу у квартирах першого поверху. Економним варіантом буде мінеральна вата, пінополістирол, пінопласт, гіпсокартон, а також м’які деревоволокнисті плити (ДВП). Щоб підлога була міцнішою, на утеплювач кладуть монтажну сітку і роблять бетонну стяжку. Зверху можна покласти лінолеум з теплоізолюючим прошарком або ковролін. Коли всі роботи завершені, можна постелити на підлогу килим з високою ворсою.

Мешканці квартир верхніх поверхів мають подумати ще про утеплення стелі. Бюджетний варіант – приклеїти декоративні пластмасові плити. Для більш надійного утеплення спочатку потрібно зробити гідроізоляцію. Потім – на спеціальний профіль прикріпити теплоізоляційні плити. Зверху – оздоблювальний матеріал. Для утеплення стелі використовують переважно ті ж матеріали, що і для підлоги.

Тепло. Вентиляція

Холод проникає не тільки через погано утеплені вікна чи стіни. Ще один “шлях” витоку тепла є вентиляція. Вентиляційні отвори традиційно є на кухні. І замість того, щоб виводити повітря, вони можуть “затягувати” холодне повітря. Щоб не втрачати тепло, потрібно встановити витяжки над плитою зі спеціальною гофротрубою для повітря. Проте, як бути з іншими вентиляційними отворами у кімнатах? Оскільки закривати їх не можна, треба перекрити їх спеціальними дверцятами або шматком картону. Так можна підняти температуру в квартирі на 5-7 градусів.

Рекуператор. Зображення: Serviceyard

Також зберегти тепло в оселі допоможуть рекуператори. Ці пристрої нагрівають вуличне повітря, що проникає у квартиру. Завдяки таким теплообмінникам не потрібно відчиняти вікна для провітрювання, і тим самим випускати тепло з квартири. Щоправда, таке задоволення не з дешевих – від п’яти тисяч гривень. Однак такий пристрій при мінімальному бюджеті можна зібрати й самому, ви витратите не більше двох тисяч гривень за матеріали.

Тепло. Двері

Через вхідні двері, зазвичай, втрачається близько 15% тепла. Єдина проблема – щілини. Щоб їх позбутися, необхідно переконатись, що двері надійно прилягають до стіни. Коли ж ви знайшли щілини, треба їх перекрити. Є великий вибір: монтажна піна, спеціальні нагельні рейки, ущільнювачі, вирівнювачі порогу, тощо. Якщо ж є зайві гроші, краще встановити подвійні двері. Зовнішня металева захищатиме, а внутрішня – виконуватиме роль тепло- і звукоізолятора.

Тож, аби щороку не витрачати зайві кошти на опалення своєї оселі, її варто утеплити. Сімейний бюджет не повинен витрачатися лише на сплату “платіжок”, цифри в яких постійно змінюються.

Фото: Pinterest

Джерело