Кремль, продовжуючи зазнавати в Україні величезних втрат, стрімко тоне в болоті власної пропаганди, яка за деякими позиціями перевершила навіть нацистського натхненника Йозефа Геббельса. Путлерівці обзавелися своїм “офіційним” нацистським символом – латинською літерою “Z”, який віддалено нагадує свастику. Московський фюрер сам став жертвою власного політичного міфу, що українці хочуть “союзу” з росіянами, але заважає “купка нацистів”. Москва, бачачи стійкість українського суспільства, включила “зомбоящик” на повну потужність, не переймаючись навіть імітацією правдоподібності.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

Заборона називати війну “війною”

Щоб зрозуміти, які інформаційні помої заливають у голови росіян, достатньо зайти на сайти “офіційних видань”, які контролює Кремль. Стрічки новин РІА “Новини”, ТАРС, Sputnik та російських центральних телеканалів рясніють фейками щодо дій кремлівських окупантів та бойовиків ОРДЛО, які “звільняють” територію Донбасу.

Реальні відомості про ситуацію на фронті, масові втрати окупантів, факти здачі в полон стали надходити в перші години війни через українські ЗМІ та соціальні мережі, інформацію яких ретранслювали закордонні та опозиційні російські видання.

Кремль, проваливши первісний план “українського бліцкригу”, перейшов до жорсткої військової цензури. Російським ЗМІ законодавчо заборонили називати агресію проти України “війною”. Відповідно до закону про боротьбу з “фейками” про російську армію, прийнятий днями Держдумою, будь-яке відхилення від кремлівської лінії по Україні каратиметься тривалими тюремними термінами.

Замість “війни” використовується боягузливий евфемізм “спеціальна операція”. Низка видань (Ехо Москви, телеканал “Дощ”, Znak та інші) були змушені зупинити роботу. Опозиційна “Нова газета” видалила матеріали щодо війни в Україні. Редакція зізналася, що довелося піти на такий крок через закон про “фейки”.

“Через українські ЗМІ, російські ліберальні видання, родинні зв’язки росіян в Україні пішов широкий потік інформації про війну: бойові зіткнення, загиблі, полонені. З цього ставало ясно, що РФ поводиться в Україні, як свого часу нацистська Німеччина. Кремль у відповідь почав повністю закривати інформаційний простір, щоб посилити дію своєї пропаганди. Тепер, загрожуючи тюремним покаранням, вони намагаються заблокувати поширення відомостей у побутовому середовищі”, – пояснив у бесіді з “Апострофом” політичний експерт Володимир Фесенко.

Символ російського нацизму

Російська влада, як і інші фашистські режими, що неспроможна існувати без власних міфів і символів. Символом вбивства українських громадян, бомбардування міст та руйнувань стала латинська буква “Z”, яку раніше масово помічали на російській військовій техніці, що вторглася в Україну.

“Геббельси” з Кремля та російського Міноборони, недовго думаючи, використали знак, схожий зі свастикою Третього рейху. ЗМІ, соціальні мережі та вулична реклама РФ покрилася швидкістю агресивних гасел, заяв та закликів, у текстах яких використовується буква “Z”.

Агресивні російські ватники ліплять георгіївські стрічки у формі “Z” на одяг, малюють цей нацистський знак на брудних авто, всіляко солідаризуючись із вбивствами українців.

Влада запустила по регіонах різного роду флешмоби з використанням літери “Z” з обов’язковою припискою “своїх не кидаємо”. Хоча російське командування дивиться на “своїх” солдатів та офіцерів виключно як на гарматне м’ясо та витратний матеріал.

В окупованому Криму одне з центральних видань – “Кримська газета” – вийшло із зазначеною “нацистською” літерою на першій шпальті. Редакція пояснила такі дії бажанням підтримати дії окупаційного контингенту РФ під час так званої “спецоперації” проти України.

Пропаганді піддаються не лише люди старшого покоління, які слухняно голосують за диктатора Володимира Путіна, а й молодь. Скандал стався із російським гімнастом Іваном Куляковим. Спортсмен вийшов на церемонію нагородження на Кубку світу, причепивши до спортивного костюма знак “Z”, чим спровокував невдоволення цивілізованої спільноти.

Агресивний культ “Z” – один із елементів послідовної фашизації російської суспільної свідомості, спроба “пов’язати” росіян кров’ю українських громадян; а також поділити суспільство на тих, хто начепив нацистський символ від тих, у кого ще залишилися залишки сумління.

Таке “єднання” безправного народу з біснуватим фюрером необхідне Кремлю для фальшивого самозаспокоєння. Адже навіть за умов тотального зачистки інформаційного простору, цензури та загроз садити на 15 років за “фейки”, інформація доходить до людей.

“Коли повністю перекривають традиційні інформаційні канали, суспільство починає жити чутками. Небезпека (для влади) чуток полягає в тому, що їх поширення не можна контролювати. Домисли народжуються спонтанно, але можуть завдати серйозної політичної шкоди. Народ раптово може повірити, наприклад, що “цар не справжній” у Москві сидить, що Путіна могли вбити і навіть хтось бачив, як він тікав. Телевізійна пропаганда, до якої звик Кремль, не спроможна впоратися з чутками”, – каже “Апострофу” політичний експерт, голова соціологічної служби “Український барометр” Віктор Небоженко.

Україна бомбить і обстрілює “сама себе”

Наче в оруелівському маренні, російські пропагандисти називають війну “миром”, а вбивць-окупантів “рятівниками”, які ніби захищають українців від самих себе.

Під час формування загонів територіальної оборони в Києві кремлівські телевізійні пропагандисти розповідали, що зброю нібито безконтрольно роздавали “кримінальникам та наркоманам”. Вуличні бої з російськими диверсантами у столиці, стрілянина та вибухи, подавалися як “кримінальні розбірки” між самими киянами. Саме такі формулювання лунали в ефірі російських телеканалів.

Російське міноборони, яке давно вже можна перейменувати на “міністерство масових вбивств”, вустами військового злочинця Ігоря Конашенкова наполягає, що окупанти бомбардують і обстрілюють лише військові об’єкти на території України. На тлі звірячих бомбардувань житлових масивів Харкова “Російська газета” (контролюється урядом РФ) договорилася до того, що ЗСУ самі обстрілюють Харків.

“Бандерівські загони загони”

Україна не лише “сама себе бомбить”, а ще й обстрілює власних військових.

Кремлівський ватажок Володимир Путін, з абсолютно фантастичних причин, наполягає, що Офіс президента Володимира Зеленського та ЗСУ нібито перебувають під контролем “націоналістичних угруповань”, які виступають у ролі загороджувальних загонів, не даючи українським військовим можливість підняти білий прапор.

Сюди ж варто зарахувати абсолютно зухвалі фейки про те, що “українські націоналісти” нібито заважають провести евакуацію мирного населення з Харкова, Маріуполя та Сум, обстрілюючи мирних жителів.

Неадекватне кремлівське керівництво, судячи з публічних виступів, упевнене, що українці не хочуть захищати свою країну, і лише страх перед міфічними “нациками” змушує їх давати відсіч путлерівським військам.

Володимир Путін чи не в кожному виступі або в телефонній розмові з представниками ЄС згадує українські “націоналістичні угруповання”, через які в країні продовжуються бойові дії.

Причина такої неадекватної поведінки Кремля полягає в тому, що російському начальству зручно жити колишньою ілюзію – фальшивою впевненістю, що основна маса українців нібито лояльно ставиться до Росії і при нагоді охоче погодиться на “союз” з путінським рейхом. Виняток, як вірили кремлівські маразматики, становить лише “жменька нацистів”.

Як раніше писав “Апостроф”, так звані проросійські сили зробили своїм московським господарям ведмежу послугу, переконуючи їх у великій кількості прихильників РФ серед українців. Особливо у цьому плані старався скандальний кум Путіна, голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук.

“Медведчук занадто багато брехав Путіну і взяв за це занадто багато грошей. Медведчук за нинішніх обставин фактично один з тих, хто прямо винен у провалі “бліцкригу”. І це йому навряд чи вибачать”, – каже політтехнолог Олексій Голобуцький.

“Військові біолабораторії Пентагону”

Москва стверджує, що перед кремлівським вторгненням в Україні нібито діяло 30 військових біолабораторій США, де, можливо, розроблялася біологічна зброя. Кремлівські пропагандисти, зокрема й скандальний українофоб Володимир Соловйов, розганяють фейк про те, що діяльність зазначених “військових лабораторій” призвела до зростання захворюваності на небезпечні інфекції в Україні.

“Американські лабораторії в Україні” – продовження попередніх заяв Володимира Путіна щодо того, що іноземні організації (насамперед європейські та американські) нібито цілеспрямовано збирали біо-матеріали росіян. З такими заявами Володимир Путін виступив ще у 2017 році, спровокувавши потік жартів та глузливих коментарів.

Ще трохи й окупанти повісять на Україну не лише розробку ядерної зброї, а й пандемію COVID-19.

Російських строковиків в Україні “нема”

Біснуватий кремлівський фюрер все ж таки побоюється, що росіяни почнуть нарікати. Один із ризикових факторів – мобілізація молодих росіян на війну з Україною. Зрозуміло, що необстріляні строковики, що відправлені в бій, швидше за все, до батьків не повернуться.

Російський сенатор Людмила Нарусова (дружина покійного путінського патрона Анатолія Собчака) спровокувала скандал, повідомивши, що їй відомо про масову загибель в Україні солдатів-строковиків. Зрозуміло, що старій російській еліті дозволені деякі “вільності”, але в умовах “спецоперації” це ламає всю пропагандистську схему, яку вибудовують у Путіна.

Загалом, як зазначають військові експерти, Кремль загнав в Україну майже весь контингент, зібраний для вторгнення. Резервів немає і особливо не передбачається. Окупаційне командування розуміє, що доведеться ставити використовувати всі наявні людські ресурси. У тому числі молодь призовного віку.

Володимир Путін тим часом продовжує брехати, що до “спецоперації” в Україні не буде задіяно резервістів і солдатів термінової служби. Мовляв, гинути в Україну вирушать лише контрактники.

Росіяни, які зберегли можливість тверезо мислити, не вірять путінським умовлянням через очевидні причини. Російські правозахисники та журналісти побоюються, що строковиків з перших тижнів служби схилятимуть до підписання контракту з метою подальшого перекидання в Україну. У разі загибелі вони формально вважатимуться “професійними військовими”. А пропаганда й надалі розповідатиме про те, що у Путіна “все йде за планом”…

Джерело