В Україні можуть дозволити використовувати канабіс в медичних цілях. Відповідний законопроект підтримав Кабінет міністрів України.


Про це написав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у Facebook, повідомляє glavcom.ua.

«Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо кількості людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати», – написав Ляшко.

Міністр зазначив, що уряд підготував законодавче підгрунття для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва.

«Насправді ж препарати канабісу не є «конкурентами» наркотичним засобам, і заходи регулювання їх обігу зовсім різні. «Медичний» канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання», – зазначив представник уряду.

Проте все одно пропонується встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів.

Історично препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Важливим завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ.

Нагадаємо, у квітні минулого року Кабінет міністрів дозволив використання двох нових лікарських препаратів на основі канабіноїдів в Україні. Тепер у формі лікарських засобів та за приписом лікаря в Україні дозволено використовувати, окрім Дронабінолу, ще Набілон та Набіксімолс.

Дивує наполегливе лобіювання певними ділками легалізації канабісу. Тепер уже під приводом турботи про людей, які постраждали від війни. Замість прийняття глобальної програми психологічної та поствоєнної реабілітації, нині вибрано цинічну форму – дамо народу канабіс, і ніби це щось змінить.

Видається очевидним, що  фундаментальне право особи на лікування та полегшення страждань не зводиться і не може бути зведеним до загальної легалізації коноплі та продуктів з неї. Дуже маніпулятивною виглядає ініціатива не просто вивести канабіс/коноплю з переліку наркомістких рослин, а назвати її «медична конопля» незалежно від кількості вмісту у ній наркотичних компонентів. Якщо йти за цією логікою, то усі інші наркотичні речовини можна так само назвати – «медичний морфій», «медичний кокаїн», «медичний героїн», «медичне екстазі» і т. д. Після цього в нашому суспільстві, серед дітей і підлітків, буде просуватися теза, що, мовляв,  конопля/канабіс – це не наркомістка рослина, а медична, а якщо медична, – то вона лікує і не може зашкодити. 

Враховуючи зазначене, ми бачимо, як під прикриттям нібито турботи про тяжкохворих пацієнтів насправді йдеться про легалізацію в Україні багатомільярдної індустрії бізнесу, де поруч з наркотичними препаратами на основі канабісу створюється паралельна величезна ніша напівнаркотичної продукції на основі канабідіолу, що буде вироблятися з промислових конопель без будь-якого контролю та обмежень. Відносно ж лікувального ефекту канабісу жодного масштабного контрольованого дослідження його ефективності не проводилося. 

На наше глибоке переконання, вищевказаний законопроект, у випадку його ухвалення в цілому, призведе до стрімкого зростання і поширення наркоманії, зокрема у молодіжному середовищі, через доступність продукції з канабідіолу,  а також наркотичного сегменту коноплі/марихуани та продуктів з неї, зростання прибутків наркоторговців і виробників коноплі та вкрай негативних наслідків для всього українського суспільства.

Зважаючи на викладене, закликаємо народних депутатів України не підтримувати Закон щодо легалізації канабісу.

Джерело