Глава Міністерства оборони України Олексій Резніков підтримав ідею більш широкого доступу цивільних осіб до зброї з метою самозахисту. 

Ідеться про дозвіл на придбання короткоствольної вогнепальної зброї, а також про створення чіткої нормативної бази загалом.

Щоправда, Резніков займає половинчасту позицію щодо доступу до пістолетів. «Я давній прихильник легалізації зброї з кількох причин. Як юрист, я вважаю, що в принципі повинен бути закон, який регулює обіг зброї, його досі немає. Зброя повинна бути легалізована, описано, хто яку вогнепальну зброю повинен мати. Люди повинні мати право на зберігання – не носіння – короткого ствола, у багатьох країнах це є, і це підвищує безпеку громадянина, допомагає правоохоронним органам, зменшує злочинність, це точно», – цитує міністра РБК-Україна.

Попри згадану половинчастість, сам вектор заяви можна оцінювати позитивно. Адже широкий доступ населення до зброї, а також законодавче і процесуальне забезпечення права на самозахист відповідають такому важливому елементу християнського суспільного вчення як принцип субсидіарності. Згідно з цим принципом, суб’єкти вищого порядку (зокрема держава) мають шанувати належну автономність суб’єктів нижчого порядку (місцевої громади, сім’ї, громадянина) і чинити стосовно них лише те, що вони не можуть повноцінно чинити самостійно.

Традиційне християнське вчення покладає функцію переслідування і покарання злочинців саме на світську владу. Проте очевидно, що пересічні громадяни мають чималий потенціал у сферах запобігання злочинам та їхнього припинення. Досвід країн та регіонів із високою культурою зброї та широким розповсюдженням зброї серед цивільного населення свідчить про те, що наявність зброї у пересічних добропорядних громадян суттєво стримує злочинців. Таким чином громадяни здійснюють внесок у стримування злочинності, паралельно створюючи умови, за яких не існує потреби в посиленні репресивного апарату держави.

Потрібно пам’ятати і те, що політикою обмеження доступу до зброї відзначаються передусім ліві сили, які свідомо прагнуть встановити якнайбільший контроль держави за власним населенням (приклади – від більшовиків до сучасної Демократичної партії США).

Нарешті, християнська етика чітко говорить про право особи на захист власних життя, гідності, здоров’я та майна, а також захист ближніх. Належний доступ до зброї та пов’язані з ним речі є способом забезпечення цього права.

Джерело