Як оформити дитину до нового закладу освіти та допомогти їй пережити адаптацію?

Сьогодення згуртувало в стінах багатьох закладів освіти українців з усіх куточків нашої країни. Проте щодня чимало батьків стикаються з масою питань стосовно навчального процесу дитини після переміщення.

Про це пише osvita.ua.

Розібратися з цими питаннями нам допомогли експертки: психологиня СОС Дитячі Містечка Оксана Федченко, начальниця управління освіти, релігій та у справах національностей Хустської міської ради Олеся Калинич і юристка цього управління Оксана Микуляк. 

Разом з експертками ми підготували матеріал про те, як оформити дитину до нового закладу освіти та допомогти їй пережити адаптацію.

Навчання в новій школі: юридичні підстави

У якій школі дитина з числа ВПО має продовжувати навчання? 

Для забезпечення державних гарантій, конституційних прав і свобод внутрішньо переміщених осіб управлінський ресурс держави запроваджує всі можливі заходи, передбачені законодавством України.

Тому відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень мають забезпечити влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Батьки можуть обирати заклад освіти, освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти за Законом України «Про освіту». 

Тож дитина з числа ВПО має право продовжити навчання в будь-якому закладі освіти за новим місцем проживання. 

Як батькам з числа ВПО оформити дитину до школи за місцем проживання?

Оформити дитину до закладу освіти за новим місцем проживання можуть люди, які мають постійну реєстрацію та зареєстровані як внутрішньо переміщені особи. 

Батькам учнів важливо пояснити, що держава гарантує здобуття загальної середньої освіти в закладі тієї територіальної громади, де зареєстрована особа, зокрема і як внутрішньо переміщена, та за найбільш безпечною для дитини формою навчання, що може забезпечити заклад освіти. Тому наказом Міністерства освіти і накуки України було скоординовано роботу уповноважених місцевих та регіональних органів управління освітою та визначено основний порядок забезпечення права на освіту ВПО. 

Щоб оформити свою дитину до закладу освіти, батьки, опікуни або родичі мають подати заяву в будь-якому зручному форматі (особисто, факсом, електронною поштою). 

Які документи потрібні батькам для оформлення дитини до школи? 

Наступний крок після того, як керівник навчального закладу прийняв заяву про зарахування від одного з батьків дитини, – надати додаткові документи, серед яких: копія свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу здобувача освіти (під час подання копії пред’являється оригінал відповідного документа); оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду».

У разі відсутності свідоцтва про народження дитини для сприяння в його оформленні керівник закладу освіти зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки та піклування за місцем проживання дитини чи розташування закладу освіти.

З якими труднощами можуть стикатися батьки з числа ВПО, оформлюючи дитину до школи?

Одна з найбільш поширених проблем – загублені документи. Нерідко трапляється, що документи про освіту, особисті результати, визначення рівня освіти відсутні. 

Вік дитини не завжди збігається з роком навчання, тоді виникають труднощі з оформленням її у відповідний клас. Адже буває, що дитина пройшла екстерном програму за певний клас, але підтвердження цієї інформації немає.

У таких випадках законний представник дитини за наявності документів, що посвідчують особу, може надіслати заяву державному інформаційному підприємству «Інфоресурс», щоб отримати необхідні документи про освіту. 

Проте не варто очікувати швидких результатів, адже процес з’ясування та узагальнення доволі тривалий. 

Адаптація: психологічні особливості

Які психологічні виклики можуть постати перед дитиною з числа ВПО в новій школі? Як їх долати?

Перша проблема, з якою стикається дитина, – адаптація. Звісно, це стресовий процес, адже потрібно звикнути до нового міста, нової школи, зовсім іншого кола спілкування. Найкраще, що можуть зробити батьки, аби адаптація пройшла без травм, – надати свою підтримку та прислухатися до бажань дитини. 

Дорослий мусить розуміти, що діти не мають життєвого досвіду та перебувають у стані глибокого стресу через війну, тому їм необхідна поряд стабільна людина, яка зможе все пояснити та вести постійні діалоги з дитиною. 

Потрібно проводити більше часу разом. У блекауті теж є плюси. Один із них — зближення, бо за відсутності інтернету залишається більше часу на спілкування: можна поговорити з дитиною та поділитися власними думками. Так, до речі, варто робити й у повсякденному житті.

Якщо є можливість, то краще віддавати дитину на очне навчання – за умови, що в школі є придатне укриття. Адже так вона швидше соціалізується та знайде нових друзів. Проте ми всі розуміємо, що ситуація зараз досить напружена, тому багато навчальних закладів працюють в онлайн-режимі. У такому разі можна домовитися з батьками однокласників про прогулянку та познайомити дітей. 

Запобігання булінгу: поради психолога

Як учителям і батькам працювати з випадками булінгу дітей з числа ВПО в новому учнівському колективі?

Дітям завжди важко сприймати в колективі новачка. Тому нерідко трапляються випадки булінгу. Важливо розуміти, що діти не шукають для цього жодних причин, часто вони це роблять, аби підвищити свій статус у класі та задовольнити якісь свої потреби. 

Основне завдання батьків – навчити дитину розуміти й відстоювати власні кордони та не переходити межі кордонів інших. Діти не повинні боятися казати про те, що їм неприємно, та мають звернутися по допомогу до дорослих, якщо цькування не припиняються. У цьому разі батькам треба обговорити проблему з класним керівником і шкільним психологом, а вони вже мусять поспілкуватися з батьками кривдників. 

Також не варто забувати про випадки булінгу в інтернеті. Батьки можуть про це не знати, бо не мають доступу до сторінок у соцмережах та гаджетів дітей. Це ще гірше, ніж очний булінг, бо дитину цькують, коли вона вдома, у безпечному для неї місці. Тому дорослі мають навчити дитину не терпіти неприємні слова на свою адресу та відразу розповідати про образи батькам. 

Потрібно звертати увагу на будь-яку зміну поведінки дитини: втрату апетиту, відсутність настрою, апатію до навчання, захворювання, пов’язані з психосоматикою (підвищується температура, коли час йти до школи, при тому, шо фізично дитина здорова). 

Якісно проведений з дитиною час, спілкування та підтримка – необхідні складові для вибудови теплих відкритих відносин.

За таких умов батькам довіряють і завжди звернуться за допомогою. 

Джерело