Теперішні радикальні намагання «осучаснити католицизм» не рятують Церкву в Німеччині від відпливу вірян. Швидше навпаки: цей відплив є плодом попередніх спроб «іти в ногу з часом».

Водночас теперішнє «осучаснення» знищує Церкву як таку, адже означає відмову від низки принципових засад католицького віровчення.

У 2021 році у Німеччині було зафіксовано рекордну кількість осіб, які офіційно полишили Католицьку Церкву: майже 360 тис. Як відзначають католицькі ЗМІ, це на 86 567 більше, ніж у 2019 році, коли було встановлено попередній анти-рекорд.

Представники німецького єпископату прокоментували ситуацію, розповідаючи про свою «шокованість» та «глибоку стурбованість». Одначе малоймовірно, що новий анти-рекорд змусить їх відійти від політики «осучаснення» чи, власне, внутрішньої секуляризації і нормалізації відверто єретичних ідей.

Цю політику підтримують і представники світських кіл. Так, коментуючи ситуацію, президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив: «Боячись втратити своє значення, німецька Католицька Церква не повинна надмірно зосереджуватися на своїх внутрішніх справах. (…) Вірні очікують сучасної Церкви, відкритої до їхніх турбот, яка допомагає їм у вирішенні щоденних проблем».

Нагадаємо, понад 70 єпископів із різних країн світу підписали «братський відкритий лист до наших братів єпископів у Німеччині». Вони вказали на помилки, допущені представниками німецького «Синодального шляху». Німецький СШ вимагає відмови від католицького вчення про гріховність гомосексуалізму та інших відхилень, запровадження священства жінок і в цілому зорієнтований на вихолощення учення Церкви.

Одними з перших із засудженням німецького СШ виступили українські єпископи.

Джерело


Понад 70 єпископів з усього світу засудили німецький «Синодальний шлях»

74 єпископи з 10 країн світу підписали «братський відкритий лист до наших братів єпископів у Німеччині».

Його підписанти вказують на помилки, допущені представниками німецького «Синодального шляху», і закликають до вірності Євангелію. Серед підписантів – американці, канадці та багато африканців. 

Під нинішнім листом продовжується збір підписів. Тому не виключено, що незабаром до списку підписантів долучиться більше ієрархів, пише сайт Родина.

Підписанти зазначають, що в глобалізованому світі дії німецького СШ також впливають на інші країни. Вони вказали, що їхній лист був навмисно коротким, але заохочували окремих єпископів публікувати ширші та детальніші критичні тексти щодо СШ.

«Синодальний шлях підриває авторитет Церкви, включаючи Папу Франциска; бо він не слухає Святого Духа та Євангелія. Це також підриває християнську антропологію та сексуальну мораль, а також довіру до Святого Письма», – пишуть автори.

Підписанти заявляють, що документи СШ нехтують Святим Письмом і Традицією, керуючись скоріше «соціологічним аналізом та сучасними політичними ідеологіями, зокрема гендеризмом». «Документи Шляху» «дивляться на Церкву та її місію крізь окуляри світу, а не крізь окуляри істин, відкритих у Святому Письмі та авторитетному Переданні Церкви», – кажуть вони.

Синодальний шлях, критикують ієрархи, підриває важливість християнської свободи. «Справжня свобода, вчить Церква, вірна істині і підпорядкована благу й остаточній святості. Совість не створює істини, і совість не є питанням особистих переваг чи самоствердження. Правильно сформована християнська совість залишається підпорядкованою правді про людську природу та нормам справедливого життя, які відкрив Бог і навчає Церква Христа. Це Ісус визволяє нас (Ів. 8)», – йдеться у документі.

За словами кардиналів та єпископів, які підписали листа, німецький СШ фактично є роботою експертів і різних комітетів, стаючи таким чином по суті антиєвангельським. «У результаті Синодальний шлях стає підпорядкованим і слухняним світу та його ідеологіям, а не Ісусу Христу як Господу і Спасителю», – читаємо у зверненні.

Потім автори критикують зосередженість СШ на питанні влади в Церкві та сприйнятті Церкви як організації, заснованої на егалітаризмі. Нарешті, стверджують вони, СШ змушує католиків майже іронічно втрачати довіру до ідеї синодальності; Синодальний шлях, по суті, ускладнює для Церкви виконання її місії навернення та освячення світу.

Нагадаємо, на думку одного з провідних католицьких публіцистів Джорджа Вайґеля, німецький СШ спрямований на перетворення Католицької Церкви на форму ліберального протестантизму.

Джерело


Українські єпископи відреагували на відступництво Церкви в Німеччині

Єпископат Римсько-католицької Церкви в Україні опублікував заяву щодо позиції окремих єпископів Німеччини у справі благословення гомосексуальних пар.

У своєму зверненні українські ієрархи заявили, що ситуація з Церквою в Німеччини стала причиною «смутку, болю і сум’яття» багатьох вірних католиків та християн інших конфесій,а відтак закликали молитися за цю Церкву.

Нижче подаємо повний текст документа.

***

Заява Конфренції єпископів Римсько-католицької Церкви в Україні щодо позиції деяких Єпископів Німеччини у справі благословення гомосексуальних партнерств

Нещодавно українськими та іноземними ЗМІ була опублікована інформація про те, що деякі єпископи Німеччини (кард. Райнхард Маркс з Мюнхена, єпископ Майнц Петер Кольґраф, єпископ Ессен Людгер Шеперс, єпископ Оснабрюк Франц-Йозеф Боде, та єпископ Дрездена Генріх Тіммерерверс) офіційно підтримали благословення гомосексуальних партнерств, а також розпочали публікацію відповідної книги, в якій буде відповідний обряд благословення під назвою «Paare. Riten. Kirche» («Подружжя. Обряди. Церква»).

Ця новина була причиною смутку, болю і сум’яття багатьох вірних католиків та християн інших конфесій, зокрема тих християн, які незважаючи на особисті труднощі в цій сфері, намагаються вірно дотримуватися навчання Церкви. Як ми маємо реагувати на подібні повідомлення? Що можемо зробити, щоб Церква і надалі була «світлом і сіллю»? Про що варто пам’ятати католикам і усім християнам перед обличчям подібних новин? Як не згіршуватися і залишатися надалі вірним сином і донькою Церкви? Прагнемо звернути увагу на наступне:

Депозит віри

  1. В обличчі подібних повідомлень, католикам потрібно ревно триматися скарбу віри, який Церква отримала від Апостолів і який трепетно оберігає. Подібні погляди не являються офіційним навчанням Церкви, Петра наших часів – Папи Франциска і не можуть ними бути, оскільки прямо суперечать Об’явленню, вираженому у Святому Писанні і в Традиції Церкви.
  2. Католицька наука на тему явища гомосексуалізму чітко виражена в Катехизмі Католицької Церкви, декларації Persona humana та в інших офіційних документах. Згідно християнського вчення гомосексуальні акти є гріховними, а отже, позбавляють людину освячуючої благодаті.
  3. Чітка позиція по відношенню до гомосексуальних зв’язків виражена в документі Конгрегації до справ Науки Віри Зауваження, що стосуються проектів легалізації зв’язків між гомосексуальними особами (2003), підписаним Папою св. Йоаном Павлом ІІ та тодішнім Префектом Йозефом Рацінгером. У кінцевому слові цього документу читаємо наступне: «Церква навчає, що повага для гомосексуальних осіб не може в жодному разі вести до схвалення гомосексуальної постави або до узаконення гомосексуальних зв’язків. Спільне благо вимагає, щоб закони визнавали, підтримували і захищали шлюб як основу сім’ї, первинної клітини суспільства».  
  4. Йдучи за прикладом Господа Ісуса, християни мають засуджувати гріх, однак повинні мати відкрите серце для грішника. Особам, які змагаються з гомосексуальними тенденціями належить повага і допомога: духовна, душпастирська, у разі потреби також психологічна (Конгрегація до справ католицького виховання, Виховавчі вказівки по відношенню до людської любові).

Молитва

В останніх днях потрібно нам особливо пригадати слова Апостола Павла з Послання до Ефесян: «Адже наша боротьба не проти тіла і крови, а проти начал, і влад, і проти світових правителів темряви цього віку, проти піднебесних духів злоби» (Еф 6). Триває духовна боротьба, ціною якої є святість християнських сімей! Тому заохочуємо молитися за Церкву в Німеччині та за її ієрархів, які знаходяться під сильним ідеологічним тиском, щоб з відвагою долали труднощі і безкомпромісно берегли скарб віри.

Львів, 26 лютого 2021 року
N. 10/2021

Архієпископ Мечислав Мокшицький
в. о. Голови Конференції єпископів
Римсько-католицької Церкви в Україні

***

Заяву було розміщено Католицьким медіа-центром.

Варто зауважити, що Римсько-католицька Церква в Україні уже вдруге публічно реагує на радикальну кризу в німецькому католицизмі. Близько року тому Комісія у справах сім’ї при Конференції єпископату адресувала німецькій Церкві лист у зв’язку з так званим «синодальним шляхом».

Нагадаємо, що крім скандалу з благословенням гомосексуальних пар німецький єпископат днями відзначився тим, що вперше в історії обрав генеральним секретарем Конференції жінку. Сам по собі цей факт не є чимось принципово неприйнятним із доктринальної точки зору, одначе свідчить про все більше поширення у Церкві феміністичних віянь, одним із наслідків чого є популяризація ідеї жіночого священства.

Джерело