Ідеал і дійсність, влада і служіння – ці два протиставлення лягли в основу роздумів, якими Папа Франциск поділився з французькими підприємцями, що роздумують над своєю місією в світлі дбання про спільне добро.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Мені виглядає дуже гарним і сміливим, що в сучасному світі, часто позначеному індивідуалізмом, байдужістю, як також маргіналізацією найбеззахисніших людей, деяким бізнесменам і керівникам підприємств на серці лежить служіння всім, а не лише приватні інтереси чи інтереси вузьких кіл», – сказав Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 7 січня 2022 р., делегацію французьких підприємців, що прибули до Риму на прощу, в центрі якої роздуми про спільне благо.

Усвідомлюючи, що такий підхід є для них викликом, Глава Католицької Церкви поділився деякими євангельськими повчаннями, що можуть допомогти «здійснювати лідерство так, як це подобається Богові», взявши за основу дві пари понять, які здаються протиставними, але які християнин може поєднати в своєму житті «з допомогою благодаті».

Ідеал і дійсність

Першими поняттями, на які звернув увагу Папа, були ідеал і дійсність, отой «шок», який переживає християнин при «сутичці» між ідеалом, про який мріє, та дійсністю, яку зустрічає. Шукання спільного добра є ідеалом, але змушене рахуватися із «обов’язками, накладеними теперішніми економічними та фінансовими системами», які не зважають на євангельські цінності справедливості та любові. І це може стати тягарем для людини, коли сумління потрапляє у конфлікт, якщо ідеал справедливості не вдається реалізувати.

«Важливо, щоб ви могли долати це і переживати у вірі, щоби залишатися витривалими і не знеохочуватися», – сказав Святіший Отець, вказуючи на те, що перед обличчям «скандалу ясел», коли Божого Сина довелося помістити в настільки непристосоване місце, «Марія не знеохотилася, не обурювалася, але реагувала, зберігаючи та роздумуючи в своєму серці, показавши дорослу віру, що зміцнюється у випробуваннях». Зберігати, за його словами, означає приймати ті речі, з якими важко погодитися, яким не вдалося завадити, не стараючись маскувати життя та втікати від відповідальності, а роздумувати – це в молитві поєднувати добрі та лихі речі, з яких складається життя, аби краще збагнути їхній сенс у Божій перспективі.

Влада та служіння

Другою парою протиставних понять, на які вказав Папа, є влада та служіння. За його словами, місія християнського керівника в різних аспектах схожа до місії пастиря, прикладом якого є Ісус, пастиря, який вміє іти перед отарою, показуючи дорогу, бути серед овечок, аби бачити те, що відбувається всередині, а також позаду, щоб упевнитися, що ніхто не загубився. Тож подібно як священикам і єпископам Святіший Отець наголошував, що вони повинні «пахнути вівцями», так і християнських підприємців він заохотив бути близькими з тими, хто співпрацює з ними на різних рівнях.

«Виконувати владу як служіння, вимагає ділитися нею», – додав Наступник святого Петра, наголошуючи на важливості впроваджувати в життя принцип субсидіарності. Бо навіть якщо «виконання влади вимагає особисто приймати сміливі рішення», субсидіарність «дає змогу кожному проявити свої кращі якості, почуватися учасником, нести свою частку відповідальності та причинятися до добра загалу».

З поглядом, зосередженим на Христі

«Я усвідомлюю, наскільки Євангеліє може бути вимогливим і важким для здійснення в суперницькому та конкурентному професійному середовищі. Однак, заохочую вас тримати погляд зосередженим на Ісусі Христі завдяки молитовному життю та жертовності щоденної праці», – заохотив Папа підприємців і керівників підприємств, підкреслюючи, що Церква потребує їхнього свідчення.

Джерело