Сьогодні, 14 січня, минає 140 років з дня народження українського духовного авторитета та історика митрополита Іларіона Огієнка.  Став відомим завдяки перекладу Біблії, укладом словників та інших наукових праць українською мовою. Окрім діяльності мовознавця, перекладача, видавця та історика, він займав посади міністра й ректора, а згодом став і православним митрополитом.  А головне – українізував освітнє та церковне середовища на Батьківщині. 


Фото зі сайту Українська Православна Церква в Канаді

Не Біблією єдиною

За життя Іван Огієнко, як його звали до висвячення, написав близько 2000 праць. Значна частина доробків – переклади українською мовою, зокрема богословська література. Великим внеском є саме повний переклад Біблії зі староєврейської та грецької мов, над якою він працював понад двадцять років. Більшість творів  Огієнка перебуває за кордоном. Сьогодні ж у Києві діє Фундація імені митрополита Іларіона, яка працює над поверненням творчого доробку духовного лідера на терени України. 


Фото зі сайту Українська Православна Церква в Канаді

Діяльність в Міністерстві та історичні внески 

 Після Лютневої революції стає членом ради новоствореного Міністерства освіти. Вже у серпні 1918-го він відкриває Кам’янець-Подільський державний університет і став його першим ректором.  Незабаром у грудні його призначають на посаду Міністра освіти, а влітку очолює Міністерство віросповідань в Уряді УНР. Під час еміграції у Польщі він бере участь у створенні Української Автокефальної Церкви. Урядовець організував програму свята Соборності України – день підписання Акту Злуки ЗУНР та УНР. Саме Іван Огієнко запропонував вважати дату  22 січня державним святом, яке сьогодні ми відзначаємо. 

Перший викладач, що навчав українською 

Іван Огієнко працював доцентом і професором Київського університету, викладаючи на кафедрі російської мови та літератури. Він перший серед викладачів почав читати лекції українською мовою та  вести курс “Історія української мови”.  У цей період він пише і видає підручники для самоосвіти з рідної мови. Вже як міністр освіти УНР очолив комісію, яка запровадила основні правила українського правопису. 

Постриг у чернецтво 

Після смерті дружини Домініки, Іван Огієнко вирішує стати ченцем та бере ім’я Іларіон на честь першого митрополита Київського часів Ярослава Мудрого. Вже під його єпископським  керівництвом утворились та відновились майже 120 православних парафій. А вже 1943 року його посвятили митрополитом Української Автокефальної Православної Церкви. Митрополит Іларіон емігрував до Канади 1947-му, а згодом  його обрали  митрополитом Вінніпегу та всієї Канади. Упродовж його служіння великим внеском було підписання угоди єднання всіх автокефальних православних митрополій, які знаходилися поза межами України.


Фото зі сайту Українська Православна Церква в Канаді

Українізація церковного середовища 

Для творення державності та соборності в Україні митрополит Іларіон започаткував переведення богослужіння на українську мову. Архиєпископ закликав українське духовенство виголошувати проповіді, проводити служби, читати й співати лише рідною мовою.

Всеукраїнська премія імені Івана Огієнка

Премію імені Івана Огієнка вважають другою, після Шевченківської, в Україні. Її вручають  представникам літератури та мистецтва, науки і освіти, громадської, політичної та церковної сфер. Церемонію нагород проводять щорічно 23 березня на рідних землях митрополита Іларіона – в Брусилові, що на Житомирщині.

Джерело