Країни-спадкоємниці Речі Посполитої – Польща та Литва – лишаються серед лідерів у підтримці України в умовах її протистояння з Росією.

Очевидно, що навіть Польща поки що має значно менший потенціал ніж США та Великобританія, і може надавати підтримку лише відповідно до цього потенціалу. Потенціал Литви є ще меншим. Проте кожна з країн зберігає лідерство у своїй «ваговій категорії».

Наприклад, як інформують ЗМІ, станом на зараз Литва є країною, яка поставила в Україну найбільше генераторів і трансформаторів серед країн ЄС. Про це свідчать дані Координаційного центру реагування на надзвичайні ситуації Єврокомісії про підтримку енергетичного сектору України.

Енергетичні компанії Литви та України підтримують зв’язок і обговорюють питання забезпечення необхідним спеціалізованим обладнанням. Днями компанія Litgrid погодила з українськими колегами новий пакет допомоги, а ESO вже організовує передачу 60 тонн трансформаторної оливи. Також узгоджується ще один пакет допомоги для українських газорозподільних систем.

Як повідомляється, литовські неурядові організації, органи самоврядування та енергетичні компанії найближчими тижнями доставлять в Україну ще понад 50 одиниць генераторів різної потужності та інше необхідне обладнання.

Крім того, минулого тижня президент Литви Гітанас Науседа оголосив про надання Україні зенітних систем і засобів протиповітряної оборони в межах військової допомоги.

Водночас Польща продовжує сприяти наданню Україні озброєнь. Так, прем’єр-міністр Матеуш Моравецький в нещодавньому інтерв’ю заявив, що Польща розраховує на поставку Україні до 100 західних танків. Також під час візиту в Берлін минулого понеділка Моравецький закликав уряд Німеччини діяти рішуче, постачаючи Україні всі необхідні види озброєнь. Перебуваючи у німецькій столиці, він підкреслив, що «сьогодні українці борються не лише за свою свободу, а й за захист Європи». «Ми голосно вимагали присутності ракетних комплексів Patriot в Україні і наш голос був почутий, за що ми вам дякуємо. Поразка України може стати прелюдією до Третьої світової війни. Тому сьогодні немає жодних підстав блокувати підтримку Києва і відкладати її на невизначений термін. Закликаю німецький уряд діяти рішуче, надаючи Україні всі види озброєнь», – сказав Моравецький.

На початку 2023 року Польща та Литва спільно закликали ЄС запровадити обмеження щодо атомного сектора в рамках нових санкцій проти Росії та Білорусі.

Нагадаємо, поточним майданчиком для тісної співпраці України, Польщі та Литви є започаткована влітку 2020 року ініціатива Люблінський трикутник.

В умова посилення російської загрози в грудні 2021 року в Україні пройшов позачерговий саміт Люблінського трикутника. Перед цим президент України Володимир Зеленський, президент Литовської Республіки Гітанас Науседа та президент Республіки Польща Анджей Дуда за результатами переговорів у форматі Люблінського трикутника схвалили спільну заяву, в якій закликали міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ через тривання агресії з її боку проти України та ще раз закликали Кремль до деескалації ситуації шляхом відведення своїх військ від кордонів України та з її тимчасово окупованих територій.

Ще раніше, 7 липня 2021 року, міністри закордонних справ України, Литви та Польщі підписали декларацію стосовно солідарності в умовах сучасних викликів з опорою на спільні сторінки минулого, зокрема часів Речі Посполитої. Також майданчиком для обговорення російської агресії проти України послужили урочисті заходи з нагоди 230-річчя конституції Речі Посполитої у травні 2021 року.

Як писала «Політична теологія», у Москві бояться інтеграційних процесів у Центрально-Східній Європі, у першу чергу – посилення співпраці між Україною та Польщею.

Джерело