Північна Корея повернула собі позицію найстрашнішого гонителя християн у світі, згідно з останнім звітом World Watch List, підготовленим організацією Open Doors US, яка спостерігає за релігійними переслідуваннями.


Джерело: christianpost


Open Doors US опублікувала у вівторок свій світовий список 2023 року. Цей документ, що випускається щорічно з 1993 року, ранжує країни світу за ступенем тяжкості переслідувань та дискримінації, які зазнають християни. У той час як Афганістан посів перше місце у 2022 році, Північна Корея у 2023 році повернула собі статус найжорстокішого гонителя християн у світі. Сомалі, Ємен, Еритрея, Лівія, Нігерія, Пакистан, Іран, Афганістан та Судан завершують десятку найжорстокіших гонителів християн у списку World Watch List цього року.

У заяві, яка оголошує результати Всесвітнього списку 2023 року, Open Doors US назвала «закон про антиреакційну думку», прийнятий у Північній Кореї, особливо тривожною подією. Тимчасовий виконавчий директор Open Doors US Ліза Пірс розповіла в інтерв’ю The Christian Post, що цей закон було прийнято у 2020 році.

Пірс описала «антиреакційний закон» як «спосіб легітимізації переслідування будь-кого, хто має будь-яку літературу, будь-що, що має західний вплив», включно із Біблією. Вона вказала на закон як на «ще одну причину» того, що Північна Корея очолила Всесвітній список спостереження цього року, водночас визнаючи, що «на практиці важко зробити ситуацію для Церкви більш жорстокою, ніж вона є».

Open Doors US процитували коментар втікача з Північної Кореї Тімоті Чо, коли малювали картину ворожості, з якою стикаються християни. Чо сказав: «Християни завжди були на передній лінії атаки режиму», маючи на увазі династію Кімів, яка править країною залізним кулаком упродовж кількох десятиліть. За словами Чо, «їхня мета − знищити всіх християн у країні. У Північній Кореї може бути лише один бог, і це родина Кім».

Афганістан більше не очолює список найгірших гонителів християн у світі


Що стосується Афганістану, який минулого року претендував на звання найстрашнішого гонителя християн у світі на тлі захоплення влади талібами, що набуло широкого розголосу, після виведення американських військ з країни адміністрацією Байдена, засновник World Watch List Уайбо Ніколай сказав КП, що ситуація «справді не змінилася» за минулий рік, навіть попри те, що країна опустилася у списку з №1 на №9. Він зазначив, що «ряд речей змінився», що призвело до того, що Афганістан цього року посів нижче місце у списку найгірших гонителів християн у світі.

«Таліби під час захоплення влади вбили багато християн. Їх там більше немає, − сказав він. − Багато інших християн втекли, тому їх там більше немає». Микола також докладно розповів про те, як велика кількість християн, які вирішили залишитися в Афганістані, пішли «глибоко у підпілля».
Один християнин, який утік з Афганістану після захоплення влади талібами, який назвався Забі, розповів про ситуацію на місцях у сусідній країні у заяві для Open Doors US:

«Наше становище відчайдушне. Нам з мамою вдалося перетнути кордон з іншою країною. Я молюся про те, щоб мені вдалося залишити цю країну і поїхати в безпечне місце. Можливо, мені доведеться ховатися, або мене депортують до Афганістану. Якщо це станеться, мене можуть вбити».

Нігерія, як осередок переслідування християн


У списку Світового спостережного списку Нігерія також фігурує як осередок переслідування християн. Число вбивств на релігійному ґрунті в цій африканській країні зросло за рік з 4650 до 5014, склавши 89% від загальної кількості 5 623 християн, убитих за віру у 2022 році. Число вбивств на релігійному ґрунті в усьому світі трохи знизилося в порівнянні з 5 898 вбивствами, скоєними торік.

Пірс закликала Державний департамент США «відновити для Нігерії статус країни, що викликає особливе занепокоєння», що відноситься до найжорстокіших порушників релігійної свободи. Вона заявила, що, виходячи з розмов з «нашими групами людей, які там живуть», відсутність Нігерії в списку країн, що викликають особливе занепокоєння, другий рік поспіль «важко витерпіти».

Список World Watch також відображає появу Субсахарської Африки як осередку християнських переслідувань, де є 4 з 10 найжорстокіших переслідувачів християн. «Весь регіон прямує до катастрофи», − сказав Франс Вейерманн, керуючий директор дослідницької організації World Watch.

«Мета “Ісламської держави” і пов’язаних з нею угруповань − дестабілізувати весь регіон, встановити ісламський халіфат − зрештою на всьому континенті − і в довгостроковій перспективі вони впевнені, що це їм під силу. Їм допомагають інші ісламісти, зосереджені на ненасильницькій, системній ісламізації», − додав він.

Веєрман підкреслив, що «не тільки уряди в Африці не усвідомлюють справжню природу цієї релігійно вмотивованої чистки, а й уряди по всьому світу». Він попередив, що «ціна цього заперечення є незліченною, і не тільки для Африки, але і для всього світу».

Згідно зі статистикою, зібраною Open Doors US, понад 360 мільйонів християн по всьому світу зазнають дискримінації та переслідувань на підставі своєї віри, що становить кожного сьомого християнина. Спостережна організація схарактеризувала переслідування християн як «найвищі з початку складання списку майже 30 років тому».

Організація Open Doors US


Список Світового спостереження цього року − перший після того, як організація Open Doors USA, яка раніше випускала списки Світового спостереження, відокремилася від Open Doors International і стала називатися Global Christian Relief. Open Doors International оголосила 1 січня, що її американське відділення відтепер називатиметься Open Doors US.

Open Doors US ідентифікує себе як «глобальну мережу НУО, яка підтримує та зміцнює гнаних християн протягом 68 років і працює у більш ніж 70 країнах», надаючи «практичну підтримку гнаним християнам, таку як харчування, ліки, травматологічна допомога, юридична допомога, безпечні вдома та школи, а також духовну підтримку через християнську літературу, навчання та ресурси».

Джерело