Мережа анонімних Telegram-каналів продовжує роботу на користь ГРУ РФ, розповідаючи про “програну Україною війну” та конфлікт Залужного-Зеленського

У війні Росії проти України журналісти цілодобово ведуть боротьбу на інформаційному фронті. Наша зброя — чесна інформація.
Ворог відібрав у нас основне джерело фінансування — рекламу.
Підтримайте Liga.net, щоб ми встояли і перемоглиДолучитись

Мережа анонімних каналів, які Служба безпеки України викрила в роботі на ГРУ РФ, з початку великої війни наростила підписників, перезапустила старі регіональні проєкти та створила під сотню нових.

“Ця мережа ГРУ живе у своєму вимірі відмивання пропагандистських грошей, які хтось краде, сидячи в Росії”, – каже LIGA.net PR-консультант Андрій Коваленко, який досліджує роспропаганду в Telegram.

Політика Telegram істотно ускладнює процес викриття власників каналів, пояснює LIGA.net начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк. Але у більшості випадків адміністрування деструктивних каналів здійснюється з Росії або з тимчасово окупованих територій України.

Що змінилося в українському сегменті Telegram, які наративи просувають анонімні канали ГРУ після 24 лютого і які ризики несуть псевдоновинні канали-мільйонники на кшталт Трухи: огляд LIGA.net.

“З 24 ЛЮТОГО ПРАЦЮВАЛИ НА ПАНІКУ”

Інформаційні спецоперації є складовою повномасштабного вторгнення Росії. Підкорення месенджера Telegram – одне із ключових завдань Головного управління розвідки Росії. Адже, як свідчать соціологічні опитування, більшість українців (59%) в умовах війни дізнаються новини із соцмереж, і 41% з цього числа припадає на Telegram.

Російські спецслужби почали операцію із захоплення українського Telegram перед президентськими виборами 2019 року – зі створення псевдоукраїнських каналів, що розповідали “інсайди” з владних кабінетів.

На початку 2020-го LIGA.net провела велике розслідування про український Telegram і встановила, що десятки анонімних каналів масово поширюють маніпуляції та прокремлівські наративи.

Лише через рік СБУ викрила цю мережу з 12 каналів і визнала, що їх курує російська розвідка. “Наявні в СБУ дані вказують на безпосередню причетність до цього російських спецслужб: ФСБ і ГРУ”, – каже LIGA.net начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Велика війна показала справжнє обличчя цих каналів.”24 лютого вони намагалися одразу захопити інформаційний порядок денний. Щоб люди, які прокидаються від вибухів, заходили в Telegram і бачили новини саме там”, – розповідає LIGA.net PR-консультант Андрій Коваленко, який досліджує роспропаганду в Telegram.

О першій ночі 24 лютого канал “Легитимный” збрехав про “евакуацію” Зеленського до Польщі. А о п’ятій ранку – про “очікувану дестабілізацію та хаос” в обласних центрах України. Російський десант, писала мережа каналів ГРУ, взагалі висаджувався ледь не в Запоріжжі й Одесі.

“24 лютого їх завданням було посіяти паніку, змусивши людей тікати з міст і блокувати дороги для проходу ЗСУ”, – пояснює Коваленко.

Telegram-мережа ГРУ почала публікувати безліч новин, що зовсім їм не притаманно. Адже до вторгнення 24 лютого вони могли робити до п’яти постів на день. І це були не класичні новини, а “розклади” про чергові конфлікти в українській владі або зубожіння народу.

Інфoграфіка – Дарина Дмитренко/ LIGA.net

Топ-20 псевдоукраїнських каналів за кількістю підписників. Цей список складено на основі переліку Головного управління розвідки МО України та дослідження LIGA.net про зв’язки між каналами.

Зараз проросійські канали повернулися до звичного формату роботи, каже програмна менеджерка Детектор Медіа Ксенія Ілюк, яка регулярно моніторить анонімів у Telegram: “Теорій змови про конфлікти в Офісі президента й зовнішнє управління Україною – безліч. Деякі з них наповнені такими деталями, що навіть в голові не вкладається”.

200 НОВИХ МІСЦЕВИХ КАНАЛІВ

Майже всі канали з мережі ГРУ за час великої війни набрали підписників. Але не існує жодної можливості перевірити їхню автентичність.

З 24 лютого відбулось декілька неприродних стрибків у кількості підписників на найбільших каналах мережі. Зокрема, 2 травня “Легитимный” отримав одразу 50 000 нових користувачів. “Ми припускаємо, що тоді залили ботів”, – каже Ілюк.

Іноді канали ГРУ не соромляться і синхронно прокачуються “підписниками”. Наприклад, синхронний приріст у телеграм-каналів “Легитимный”, “Резидент”, “Сплетница” та “Картель” спостерігався 15–18 березня і 13–18 травня, пише Детектор Медіа.

Динаміка підписників топ-20 псевдоукраїнських каналів:
вересень 2021 – вересень 2022
Анатолий Шарийжов 21січ 22квіт 22лип 220k200k400k600k Легитимныйжов 21січ 22квіт 22лип 22 Резидентжов 21січ 22квіт 22лип 22 #МОНТЯН!жов 21січ 22квіт 22лип 220k200k400k First Новости Войныжов 21січ 22квіт 22лип 22 Новое Изданиежов 21січ 22квіт 22лип 22 ЗеРадажов 21січ 22квіт 22лип 220k100k200k ПриZрак Новороссиижов 21січ 22квіт 22лип 22 Сплетницажов 21січ 22квіт 22лип 22 ОЛЬГА ШАРИЙжов 21січ 22квіт 22лип 220k50k100k Картельжов 21січ 22квіт 22лип 22 Наблюдательжов 21січ 22квіт 22лип 22 MediaKillerжов 21січ 22квіт 22лип 220k50k100k150k Женщина с косойжов 21січ 22квіт 22лип 22 MediaPostжов 21січ 22квіт 22лип 22 Скептикжов 21січ 22квіт 22лип 220k50k100k Криогенжов 21січ 22квіт 22лип 22 Шептун🇺🇦Украина Войнажов 21січ 22квіт 22лип 22 ЗА ГРАНЬЮ /Новости войныжов 21січ 22квіт 22лип 220k50k100k НачШтабужов 21січ 22квіт 22лип 22

Динаміка підписників топ-20 псевдоукраїнських каналів з вересня 2021-го до вересня 2022 року включно (інфографіка – Олександр Надельнюк/LIGA.net)

Кількість контенту на каналах мережі збільшилася. Разом з тим майже немає платних публікацій, каже Коваленко.

Це може бути пов’язане з тим, що одними із основних замовників, які сплачували за розміщення матеріалів на викритих каналах, були представники забороненої партії ОПЗЖ. “Але іноді можна побачити платні пости. Хтось досі живе в довоєнній парадигмі”, – пояснює Коваленко.

“Це ціла індустрія, що “впарює вплив, якого не існує”. І вона досі живе (в Telegram. – Прим. Ред.), – розповідає LIGA.net радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. – Раніше вона розвивалася, зокрема, коштом наших окремих політиків, які купували там рекламу за великі гроші”.

З початком великої війни окремий акцент російські спецслужби зробили на псевдоукраїнських регіональних каналах, з назвами міст: “Обухов”, “Балаклея” тощо. Їх створили близько 200, підрахував Коваленко, і на початку “набили” однаковою кількістю ботів.”Такі канали покликані замінити голос України в умовах інформаційного гетто, що створювали окупанти”, – каже LIGA.net Ігор Соловей, директор Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Зокрема, канал “Киевская Русь” поширював кремлівські наративи на Київську область. Там публікували “репортажі” з тоді ще окупованого селища Іванків про те, “як російські військові роздають хліб і борються з наркоманами”, розповідає Коваленко. Після деокупації Київської області канал місяць стояв порожнім, але в травні відновив роботу і зараз спеціалізується на “всеукраїнській тематиці”.

Відновили роботу й регіональні канали, що ще у 2021-му були викриті СБУ і восени того ж року припинили публікувати пости.

Наприклад, канал “Нетипичное Запорожье” був мертвим із вересня 2021 року, а його останньою публікацією був репост із каналу “Легитимный”. У червні 2022-го канал раптово ожив і почав поводити себе як український новинний проєкт. Він регулярно постить зведення Генштабу ЗСУ й відео про те, як “наші (українські. – Прим. Ред.) воїни ганяють росіян”.

Схожа еволюція сталася і з каналами “Тремпель Харьков” і “Николаев live”. Вони відновили роботу в червні-липні 2022-го.

Перезапустився і канал “Херсон live”. Але, на відміну від регіональних “колег”, перестав мімікрувати під український канал і поводить себе як типовий пропагандистський рупор Кремля, розповідаючи про “київський нацистський режим” й агітуючи херсонців отримувати російські паспорти.

Викрита СБУ мережа каналів, до якої увійшли і регіональні (інфографіка – СБУ)

З медійного погляду, ідея росіян створити псевдомісцеві канали – зрозуміла, каже Коваленко: “Таким чином вони спробували заповнити цю нішу, що на місцевому рівні не дуже розвивалась. Але реалізація ідеї дає зрозуміти, що якийсь підрядник сидить в Росії і просто краде гроші”.

МЕТА – ЗІШТОВХНУТИ ЗЕЛЕНСЬКОГО Й ЗАЛУЖНОГО

Глобально наративи, що поширює анонімна мережа ГРУ, не змінилися, каже Ілюк. Змінились меседжі.

“Ключовий наратив, що залишається: що Україна – це failed state, тобто держава, яка не відбулася, – розповідає вона. – Раніше цей наратив підкріплювався меседжами про зростання комуналки й занепад української мови. Зараз це пояснюється тим, що Україна програє війну. І підтягуються різні історії, які мають нібито показати, що ситуація на фронті зовсім інакша і там уже все давно програно”.

Ще один улюблений наратив – про зовнішнє управління. Особливо Ілюк наголошує на теорії змови, що США і Британія нібито в конфлікті, й тому США поставили на Залужного, а Британія – на Зеленського.”Пам’ятаєте, Путін звертався до наших військових із закликом складати зброю? – продовжує Коваленко. –  Одна із тактик мережі ГРУ – зіштовхнути Залужного й Зеленського. Щоб в Україні повторити сценарій воєнного перевороту в М’янмі, з якою Росія зараз вибудовує тісні відносини”.

Коли розпочався контрнаступ ЗСУ на Херсонщині, канали кинулися прокачувати тезу, що Україна не була готова до цього, але Захід наказав Зеленському йти вперед. А успішний контрнаступ на Харківщині виправдовували тим, що “Росія давно воює не з Україною, а з НАТО і західною зброєю”. Те саме писали й російські пропагандисти.

“Фактично мережа каналів робить те, що роблять російські “воєнкори”, але під соусом нібито українських медіа”, – пояснює Коваленко.

Деякі проросійські канали після 24 лютого додали до своїх назв слова “Новости”/”Война” та почали мімікрувати під традиційні новинні медіа.

“90% постів вони беруть із традиційних якісних медіа. Але зашивають туди маленький ключовий шматочок, що без системного моніторингу побачити неозброєним оком майже неможливо, – пояснює Ілюк. – І непідготовлена людина може попастися. Навіть якщо вона йде читати ці канали із розумінням, що це проросійська мережа”.

Російські канали, що мімікрують під українські, намагаються внести розкол в єдність українського суспільства, каже Соловей.

Для легітимізації потрібних меседжів мережа використовує навіть іноземні ЗМІ. Але у звичному для себе вигляді. Восени 2021-го було створено канал MediaPost, що почав активно рекламуватися проросійською мережею під час “великої війни”. Наприклад, канал “Резидент” від березня зробив понад 100 репостів із MediaPost.

Спеціалізація MediaPost – брати публікації іноземних медіа і підкріплювати ними проросійські тези про те, що Україна нібито торгує зброєю тощо.

В більшості випадків цей канал навіть не дає посилання на публікацію іноземних ЗМІ, спекулюючи paywall (платним доступом). Класична схема: взяти одне речення чи шматочок тексту, але не показати всю публікацію.

Загалом Служба безпеки України на прохання LIGA.net виокремила наступні інформаційні кампанії Росії в Telegram:

  • виправдання військової агресії РФ проти України;
  • заперечення/виправдання атак Путіна по цивільних об’єктах України;
  • просування наративу про інтеграцію окупованих територій України в соціально-економічний і політичний простір РФ;
  • дискредитація міжнародної підтримки України, дипломатичних відносин із країнами-партнерами;
  • дискредитація вищого військово-політичного керівництва України, поширення чуток про нібито конфлікт між командою президента й військовим командуванням (особливо з серпня. – Прим. ред.);
  • дискредитація ЗСУ, спецслужб і правоохоронних органів України.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА ТРУХА

Сенсу звертати увагу на анонімні канали ГРУ немає, переконує LIGA.net Подоляк: “На сьогодні ця умовно російська мережа каналів повністю дискредитована абсурдними фейками, а назви цих каналів асоціюються виключно з російськими спецслужбами”.”Ви можете знайти канал зі 100 000 підписників і 50 000 переглядів на кожному дописі, і це будуть боти — царство мертвих, вистава для одного глядача, бо якийсь SMMник-анонім розводить політиків і рекламодавців”, – додає Подоляк.

“Мережа ГРУ повністю маргіналізувалася і живе у своєму вимірі відмивання пропагандистських грошей”, – вважає Коваленко.

Ілюк із цим погоджується, але її бентежать новинні анонімні канали, що помітно “зросли” за останні пів року. Приклад – Труха, що стала найпопулярнішим Telegram-каналом українського сегмента.

ДОВІДКА. 24 лютого на канал Труха було підписано 233 000 користувачів. Менш ніж за тиждень великої війни їх стало понад 500 000, а станом на 15 вересня – понад 2,3 млн.

З чим пов’язане таке зростання?

“Труха й подібні новинні агрегатори миттєво поширювали інформацію про війну, яку офіційні уповноважені особи не мали права публікувати так швидко, – пояснює Ілюк. – І виникає запитання: звідки ця інформація з фото й відео, як вона опиняється в руках цих каналів так швидко?

 І люди йдуть туди, щоб задовільнити своє бажання знати все“.

Інфографіка – Дарина Дмитренко/LIGA.net

Більшість подібних новинних каналів-мільйонників – анонімні, підкреслює Ілюк. “Ми не знаємо, хто їх веде. Або там сидить українець, або товариш майор, який відкрив другу серію мережі”, – додає вона.

І зараз, за словами Ілюк, з цими каналами відбувається така сама легітимізація, що свого часу відбувалася з мережею ГРУ.

“Традиційні медіа їх цитують. Навіть в ефірі нацмарафону показують відео, на якому чітко можна побачити логотип цих каналів. Бо зазвичай канали їх маркують, – розповідає Ілюк. – І після подібних цитувань дуже важко пояснити людям, чому не можна довіряти цим майданчикам”.Труха⚡️Украинажов 21січ 22квіт 22лип 220M1M2M Украина Сейчасжов 21січ 22квіт 22лип 22 Украина Onlineжов 21січ 22квіт 22лип 22 Инсайдер UAжов 21січ 22квіт 22лип 220.0M0.5M1.0M1.5M Реальная Война | Украинажов 21січ 22квіт 22лип 22 Телеграмна служба новинжов 21січ 22квіт 22лип 22 Всевидящее ОКО 🇺🇦 Украинажов 21січ 22квіт 22лип 220.0M0.5M1.0M Top Newsжов 21січ 22квіт 22лип 22 Ukraine NOWжов 21січ 22квіт 22лип 22 Український телеграм: новинижов 21січ 22квіт 22лип 220k200k400k600k800k 

Цим каналам вигідно залишатися анонімними для загалу, вважає Коваленко, – щоб продовжувати працювати з піарниками. Останні нібито знають кінцевих бенефіціарів і розуміють, “кому платити за піар”.

ЩО РОБИТИ З TELEGRAM

Чи можна закрити ворожі Telegram-канали? Це питання залишається без відповіді весь час існування месенджера.

“Компанії, що входять до групи Telegram, не зареєстровані в Україні і не мають своїх представництв на території нашої держави. Відтак їхня діяльність в українському інфопросторі є неврегульованою”, – повідомив LIGA.net начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Час від часу Telegram “чистить” ботів, але про це можна дізнатись, лише якщо досліджувати динаміку підписників, каже Ілюк. І на будь-якого видаленого бота можна відповісти закупівлею нових.

Деякі канали Telegram може приховувати в пошуку, тобто, їх не вдасться знайти в месенджері. Це так званий “тіньовий бан” для каналів, які, на думку адміністрації Telegram, зловживають ботами.

ДОВІДКА. Через пошук не можна знайти “Резидент” і MediaKiller, що входять у мережу ГРУ. В листопаді-2021 сервіс Telemetr маркував “Резидент”, “Сплетница”, “Черный квартал”, “Нетипичное Запорожье”, “Одесский фраер” і “Днепр live” як канали-ботоводи.

Але офіційних заяв Telegram про існування “тіньового бана” немає.

“Наразі блокування каналів відбувається після розгляду адміністрацією платформи скарг користувачів на контент, – каже Вітюк із СБУ. – Спільно з ІТ-волонтерами ми докладаємо щонайбільше зусиль, щоб виявляти деструктивні Telegram-канали й оскаржувати”.

СБУ постійно моніторить Telegram-канали на предмет поширення деструктивного контенту. Це дозволяє викривати ресурси, через які збирають інформацію на шкоду обороноздатності.

“Наприклад, якщо вона стосується дислокації або переміщення українських військових підрозділів; даних, що можуть бути використані для коригування вогню, персональних даних військовослужбовців тощо, – продовжує Вітюк. – Саме таке спрямування мали ті понад 1500 Telegram-каналів і ботів, що ми вже передали на блокування”.

27 лютого засновник Telegram, ексдиректор російського ВКонтакте Павло Дуров заявив, що канали все частіше стають джерелом неперевіреної інформації, пов’язаної з війною в Україні. “У разі ескалації ситуації ми розглянемо можливість частково або повністю обмежити роботу Telegram-каналів у залучених країнах на час конфлікту”, – повідомив він.

Але того самого дня Дуров змінив рішення. Багато користувачів нібито звернулись до нього і “попросили не обмежувати Telegram”.

В СБУ повідомили LIGA.net, що відомство “працює в рамках чинного законодавства і враховує корпоративну етику Telegram”.

З початком великої війни низка інформаційних майданчиків об’єдналася з Мінцифри для тиску на Meta (компанія-власник Facebook) у боротьбі з російською дезінформацією, каже Ілюк.”Так, діалог (з Facebook. – Прим. Ред.) складний, але він є. З адміністрацією Telegram немає жодного зв’язку. Ми намагалися з ними зв’язуватися, але не отримали жодної відповіді. Дуров продовжує заявляти, що Telegram – це місце свободи”, – розповідає аналітикиня Детектор Медіа Ілюк.

Блокувати застосунок Telegram, щоб його не можна було використовувати на території України, теж не варіант, вважають експерти.

“Від блокування постраждають усі. Адже Telegram є одним з основних джерел отримання інформації для людей, які користуються смартфонами”, – пояснює Коваленко.

Оскільки домовитися з власниками месенджера не виходить, треба створювати якісну українську альтернативу, вважає Соловей. І, звичайно, важлива медіаосвіта: людей треба навчити самостійно виявляти шкідливий медіавплив і не довіряти йому.

Джерело