дугін закликав «рятувати новий рік», слухаючи радянську музику

російський філософ, ідеолог неоєвразійства алєксандр дугін визнав, що рік повномасштабного нападу росії на Україну був найгіршим у його житті.

Така оцінка 2022 року вочевидь викликана слабодухістю Дугіна.

Раніше дугін чимало говорив про «метафізику війни», а також виступав із загальною воєнною бравадою. Проте у серпні 2022 року війна діткнулася і його особисто – за нез’ясованих обставин загинула, підірвавшись у авто, його донька Дар’я дугіна. Неоєвразієць, попри свою попередню браваду, відреагував на це дуже хворобливо. Схоже, ситуація не змінилася і по нинішній день – дугін лишається психічно нестабільним.

«Це був найгірший, по-справжньому жахливий рік мого життя. Хоч до 20 серпня був рай. Потім наступило пекло. Напевно, це пекло закінчиться лише з закінченням мого життя або навіть із кінцем світу в цілому», – написав дугін 31 грудня у своєму каналі Telegram.

У наступному дописі дугін виступив із ідеєю «рятувати новий рік». Це, на його думку, можна зробити, слухаючи пісні більшовицької армії часів Другої світової війни. «Врятувати цей новий рік, на мою думку, можна лише ввімкнувши пісні Великої вітчизняної війни і проголошуючи тости виключно за перемогу великої росії», – йдеться в його Telegram-каналі. Тих, хто відмовиться зустрічати Новий рік таким чином, на думку дугіна необхідно страчувати.

«Традиціоналіст» дугін не вперше зізнається в палкій прихильності до СРСР, хоч дехто перевершує його в такій шизофренічності. Так, в травні 2022 року покровитель дугіна бізнесмен і суспільно-політичний діяч константін малофеєв назвав день перемоги СРСР у війні з Німеччиною «другою Пасхою». Крім того, скандальний політик, що намагається експлуатувати образ консерватора, назвав «Божою армією» війська комуністичної держави, яка офіційно боролася за перемогу атеїстичного світогляду і відзначилася численними злочинами. малофеєв підкреслив, що теперішні російські окупаційні війська в Україні продовжують справу червоноармійців і також є «Божою армією».

Слід зауважити, що ще до загибелі доньки, у липні 2022 року, дугін припустив імовірність цілковитого краху росії.

Джерело

В росії 9 травня назвали «другою Пасхою»

російський бізнесмен і суспільно-політичний діяч константін малофеєв назвав день перемоги СРСР у війні з Німеччиною «другою Пасхою».

«День Перемоги – це наша російська Друга Пасха», – йдеться в дописі малофеєва у каналі Telegram.

Крім того, скандальний політик, що намагається експлуатувати образ консерватора, назвав «Божою армією» війська комуністичної держави, яка офіційно боролася за перемогу атеїстичного світогляду і відзначилася численними злочинами.

малофеєв підкреслив, що теперішні російські окупаційні війська в Україні продовжують справу червоноармійців і також є «Божою армією». «Сьогодні, в 2022 році, ми щоденно повертаємося думками до тих героїчних днів, коли наші батьки, діди та прадіди кували Перемогу… І бачимо, що їхні онуки та правнуки, звільняючи землю російську від недобитих наслідників того ж самого ворога, продовжують Божу справу. Адже так само, як і Червона армія в роки Великої вітчизняної війни, сьогоднішні учасники російської спецоперації в Україні є Божою армією», – говориться в дописі.

Нагадаємо, на думку архієпископа Ігоря Ісіченка, культ «Победы», який плекається сучасною росією, варто розглядати, пам’ятаючи, чим СРСР був у есхатологічній площині. У минулорічній тематичній публікації владика ствердив, що «День победы» – це не просто сучасна російська політтехнологія, а своєрідний культ, «культ небезпечний, тоталітарний».

«І, звичайно, як кожен культ, він плекає власний міф про свої “Єлисейські поля” чи, якщо хочете, “вирій” – Радянський Союз, апокаліптичний Вавилон, повернення в який обдарує кожного трудящого щастям, миром, добробутом, а головне – ностальгічно згадуваною молодістю», – писав ієрарх.

Джерело


Владика Ігор Ісіченко: «День победы» – це несумісний із християнством культ

Культ «Победы», який плекається сучасною росією і підтримується проросійськими силами в Україні, варто розглядати, пам’ятаючи, чим СРСР був у есхатологічній площині.

Про це йдеться у блозі українського ієрарха, відомого науковця архієпископа-емерита Ігоря Ісіченка.

Владика Ісіченко висловив жаль із того приводу, що річниця капітуляції Німеччини у Другій світовій війні ще досі стає приводом для актуалізації радянської міфології та пов’язаної з нею символіки.

«Знак відданости Звірові – це тавро служіння знищеному Вавилонові… Тавро, прийняте з власної доброї волі. Це спало мені на думку, коли я з соромом і болем побачив на профілях моїх подруг, однокурсниць з української філології Харківського університету… аватарки з викличним написом: “Я помню. Я горжусь. 1941-1945”. Сподіваюся, що дівчата… та вже швидше бабусі… не підуть 9 травня з червоними прапорами та портретами Георгія Жукова під проводом “довіку колишніх” політиків до старих совєтських монументів. Але вони сьогодні були в школах, говорили з дітьми, проводили уроки. Що ж вони розповідали про Другу світову війну? Про нашу українську долю в цій війні? Мабуть, про “день победы” та ще “бессмертный полк”», – пише архієпископ.

Ієрарх наголошує: «День победы» – це не просто сучасна російська політтехнологія. Це – культ. «Культ небезпечний, тоталітарний. Він формує з усіх поза своєю сферою образ ворога. Він не визнає сумнівів, дисидентства. Він несумісний із науковими знаннями. Скільки не показуй його адептові фото параду переможців першого етапу Другої світової війни – Вермахту й Червоної армії, – що відбувся в Бресті 22 вересня 1939 р., скільки не демонструй свідчень жорстокости червоноармійців на окупованих територіях (і на наших також!), скільки не пропонуй спогадів очевидців, що спростовують міфи про “подвиг Зої Космодем’янської” чи вигаданих журналістами “героїв-панфіловців” – ти викличеш тільки лють».

«І, звичайно, як кожен культ, він плекає власний міф про свої “Єлисейські поля” чи, якщо хочете, “вирій” – Радянський Союз, апокаліптичний Вавилон, повернення в який обдарує кожного  трудящого щастям, миром, добробутом, а головне – ностальгічно згадуваною молодістю», – пише владика Ісіченко.

«Чи ж не виглядає ця релігією анти-християнською? Адже вона послугується альтернативами всім євангельським цінностям. Релігії миру протистоїть культ війни, проповіді прощення – заклик до вбивства, вірі в Бога – поклоніння богоборцеві Сталіну та його кривавим поплічникам на кшталт Георгія Жукова. То хто може стояти за таким культом? Назовні, ясна річ, – путін. путін, який так любить прибирати образ ревного православного, захисника традиційних цінностей. Але хіба не ввижається в його блюзнірському святенництві хижа, саркастична посмішка Звіра? І хіба не відчувається за лаштунками войовничої російської пропаганди зі знущальним рефреном “можем повторить” присутність невидимого ляльковода, відвічного ненависника Творця і Його творіння?», – зазначає ієрарх.

Владика Ігор Ісіченко підсумовує: «Кого мені шкода в цій ситуації – заблуканих у нетрях людиноненависницького культу “великой Победы” дорогих моїх подруг зі студентських часів, які свідомо й добровільно таврують себе “знаком Звіра”, не замислюючись над наслідками й не усвідомлюючи, що ж вони насправді чинять собі та своїм довірливим учням».

Джерело


Ідеолог євразійців заговорив про можливість цілковитого краху росії

Ідеолог неоєвразійства алєксандр дугін припускає, що росія може програти війту і зазнати цілковитого краху.

Песимістичний із російської точки зору допис дугіна був опублікований на його Telegram-каналі.

Закликаючи росіян до максимальної мобілізації, пропагандист водночас написав, що в протилежному разі з росією «покінчать».

«Якщо ми можемо зробити щось рішуче у воєнному питанні, це треба робити зараз. Страшно уявити, що не можемо… Нас просто розпиляють живцем. Усіх. І це не новина: 1991-го нам ампутували життєво важливі органи. Без України росія жити не може. Але варто завагатися, і з нами покінчать цього разу. Зовсім. Тож час включатися по-серйозному», – йдеться в публікації.

Як повідомлялося раніше, російське військово-політичне командування розпочало створення «національних батальйонів» для воєнних дій в Україні. На думку українського історика і політичного оглядача Романа Пономаренка, творення «нацбатів» свідчить про запуск процесів децентралізації РФ.

Також «Політична теологія» інформувала, що російські аналітики і пропагандисти стурбовані проектом Міжмор’я.

Джерело


росія починає розпадатися? У РФ створюють «національні батальйони»

російське військово-політичне командування розпочало створення «національних батальйонів» для воєнних дій в Україні. Наразі відомо про вже два «нацбати» – з Татарстану та Башкортостану.

На думку українського історика і політичного оглядача Романа Пономаренка, творення «нацбатів» свідчить про запуск процесів децентралізації РФ.

У своєму блозі Пономаренко відзначає, що «нацбати» озброюють та оснащують на найвищому рівні, часто краще ніж регулярні частини армії РФ і в рази краще, ніж війська «Л/ДНР».

«У РФ вже є певний досвід “нацбатів”, це кадировці, більшість з яких не лізе вперед, а “воюють” лише з кущами, рейками та покинутими будинками. Ризикну передбачити, що нові “нацбати” будуть діяти так само. Це обумовлюється самим їхнім статусом. Бо велика кількість втрат спровокує невдоволення серед корінного населення. Останнє, зазвичай, хоча і не є значним по кількості (наприклад, в Башкирії проживає 29% башкир і 36% росіян), проти вони нерідко займають керівні та впливові посади в своїх регіонах. І сваритися з ними Кремлю невигідно», – пише оглядач.

На думку Пономаренка, творення «нацбатів» є «цікавим дзвіночком» стосовно сценаріїв, які можуть бути запущені у випадку послаблення режиму Путіна.

«Автономні національні суб’єкти в складі РФ наразі отримали власні збройні сили, щось на кшталт власної ТрО. Це цікавий дзвіночок, бо зазвичай такі підрозділи будуть менш лояльні москві і більше – своєму національному керівництву. В випадку, якщо режим путіна почне хитатись, то можуть виникнути цікаві сценарії», – підсумовує аналітик.

Джерело


Більшість росіян вважають часи комунізму хорошими

Переважна більшість росіян – 80% – вважають більшовицьку епоху скоріше хорошим часом, а 63% шкодують про розпад СРСР.

Про це свідчать результати опитування російського Фонду громадської думки, пише УП.

Соціологи зазначають, що СРСР вважають хорошим часом 74% людей до 50 років і 87% старше 50 років. Водночас радянський час бачать хорошим і переважна більшість – 64% – росіян у віці від 18 до 30 років, які Союзу не застали.

Шкодують про розпад СРСР 82% людей, старших 50 років, і 46% людей, молодших 50 років. Серед 18-30-річних росіян шкодують про розпад СРСР майже третина опитаних.

Дослідження ФГД проходило 16-18 грудня 2022 року. Було опитано 1 500 респондентів із 53 суб’єктів РФ (104 населених пункти). Статистична похибка не перевищує 3,6%.

Як повідомлялося раніше, російські правоохоронці не побачили екстремізму у закликах руйнувати храми, які містить популярна радянська пісня «Красная Армия всех сильней».

Як неодноразово відзначалося, російське суспільство лишається радикально секуляризованим. Так, різдвяні богослужіння на початку минулого року відвідали 1,4 млн мешканців РФ, тобто близько 1% населення.

Джерело