Через численні звернення від різних організацій та громадян, правозахисний рух «Всі разом!» подав позов до Окружного адміністративного суду міста Києва проти Кабінету Міністрів та Міністерства внутрішніх справ через законопроект №5488. Законодавча ініціатива уряду називається «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації». Порушення полягає у тому, що уряд та МВС не провели передбачених законом консультацій з громадськістю під час розробки і реєстрації у Верховній Раді відповідного законопроекту.

Законопроект №5488 був зареєстрований у парламенті 13 травня. У пояснювальній записці до документу зазначається, що пропоновані зміни до законодавства спрямовані на «забезпечення покарання за злочини, скоєні з мотивів нетерпимості за такими ознаками, як… сексуальна орієнтація, транссексуальність» тощо. При цьому, під нетерпимістю пропонують розуміти «відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно осіб за такими ознаками, як… сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність… або іншими ознаками».

Таким чином, критика деструктивної поведінки осіб, їх ідеологічних переконань або неприйнятних публічних демонстрацій сексуальних уподобань може трактуватися як «нетерпимість». І за це пропонується встановити адміністративну та кримінальну відповідальність. Також у записці зазначається, що формування проекту регулюється зобов’язаннями України у сфері європейської інтеграції.

Окрім цього пропонується надати Омбудсмену додаткові права складати протоколи про відповідні «правопорушення». І ще одна недоречна родзинка – декриміналізація умисного інфікування ВІЛ. Тобто за умисне інфікування вірусом імунодефіциту людини пропонують більше не карати, а за критику ЛГБТ-ідеології – штрафувати та ув’язнювати.

До офісу «Всі разом!» почали надходити численні заяви та звернення  від членів організації з проханням захистити їхні права, які будуть порушені у випадку ухвалення законопроекту 5488. Серед прав, які покликаний обмежити законопроект: право на свободу слова, право на мирні зібрання, право на свободу віросповідання.

Резидент Кабінету експертів та адвокат Руслана Мохнюк наголошує: «Оскільки запропонований законопроект стосується прав та свобод людини, зокрема – їх обмеження, проведення консультацій з громадськістю у такому випадку є обов’язковим». Проте у планах консультацій з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України на 2020 та 2021 роки відсутня ініціатива для громадського обговорення щодо внесення змін до законодавства та введення штрафів (від 3400 грн. до 5100 грн. для громадян, та від 5100 грн. до 8500 грн. – для посадових осіб) за «відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно осіб за такими ознаками, як… сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність».

Враховуючі звернення членів Руху та порушення процедури підготовки законопроекту, який обмежує права і свободи громадян, організація «Всі разом!» зареєструвала позов в Окружному адміністративному суді Києва з двома вимогами:

1. Визнати протиправною бездіяльність Міністерства внутрішніх справ України, щодо не проведення консультацій з громадськістю під-час розробки законопроекту № 5488 «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації».

2. Зобов’язати Кабінет Міністрів України розглянути питання про відкликання та подати письмову заяву Голові Верховної Ради України про відкликання законопроекту № 5488 «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації».

Голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук зазначає: «Ми застерігаємо уряд та міністерства від дій, які спрямовані на обмеження фундаментальних конституційних прав і свобод громадян. Подібні законодавчі ініціативи  провокують значний суспільний спротив та підривають довіру до органів державної влади. Свобода слова, свобода мирних зібрань, свобода віросповідання – це базові цінності, на яких ґрунтується українська ідентичність».

Джерело: Рух «Всі разом!»