Європейська комісія опублікувала «інклюзивний» довідник, який забороняє в офіційних виданнях використовувати такі терміни, як Christmas (Різдво), man-made (створений людиною) і ladies and gentlemen (англ. – пані та панове). Європейська комісія намагається покінчити з гендерними словами і замінити їх нейтральними фразами, на кшталт, «шановні колеги». У внутрішньому посібнику з інклюзивного спілкування посадовцям ЄС пропонується «оновити свою мову» та уникати висловів, які вважаються стигматизуючими відповідно до статі, сексуальної ідентичності, етичного походження та культури.

«Ми повинні завжди пропонувати інклюзивне спілкування, гарантуючи, що кожного цінують і визнають у всіх наших матеріалах, незалежно від статі, раси чи етнічного походження, релігії чи переконань, інвалідності, віку чи сексуальної орієнтації», – пише у передмові до посібника Гелена Далі, єврокомісар, відповідальна за рівність.

«Впроваджено людством»

Серед іншого Єврокомісія рекомендує уникати гендерно-специфічної лексики, закликає використовувати chair («головуючий») замість chairman («головуючий чоловік/людина»). Про це пише британське видання The Daily Telegraph у закритій публікації для підписників. У подальшому, відповідно до гендерно-нейтральної мови, пропонується заміняти такі вирази, як «вогонь — найбільший винахід людини (man)» на «вогонь — найбільший винахід людства (mankind)».

Відповідно до вказівок, посадовцям заборонено використовувати терміни чоловічого роду «за замовчуванням». А такі фрази, як працівник та «міс або місіс», забороняється використовувати окрім випадків, коли адресат це явно виражає.

Згідно з довідником, рекомендації «відображають різноманітність» і вирішують «проблему стереотипів, глибоко вкорінених в індивідуальній та колективній поведінці».

Слідкуйте за своєю мовою

Посадовцям Комісії і раніше надсилалися «нагадування» про те, щоб слідкувати за своєю мовою. Але це перший раз, коли їм надано спеціальний посібник з цього приводу.

Співробітникам виконавчої влади ЄС, що базується в Брюсселі, наказують не вважати всіх християнами, білими та одруженими, і заохочують використовувати приклади та зображення людей із різним етнічним, релігійним або культурним походженням. Публікуючи контент, чиновникам наказують «переконатися, що жінки та дівчата не зображені в домашніх умовах або в пасними, а чоловіки – в активними та сміливими».

Відповідно до керівних принципів, не слід скликати робочі групи, де представлена ​​лише одна стать і запрошувати людей різного походження. Пані Далі рекомендує утриматися від згадування слова «Різдво» і замість нього використовувати фразу «сезон свят».

«Не всі святкують різдвяні свята… ми повинні бути чутливими до того, що люди мають різні релігійні традиції», – йдеться у її вказівках.

Діва Маліка?

Християнські імена, такі як Mary («Марія») та Jojn («Іван»), також заборонені в Комісії. Замість цього вони повинні використовувати інші імена, наприклад, Malika та Julius.

У посібнику зазначається, що чиновники ніколи не повинні «припускати» сексуальну орієнтацію людини або навіть її гендерну ідентичність. Співробітникам пропонується просто запитати про займенник, якому данна особа надає перевагу.

Їх застерігають від використання деяких слів, включаючи «гей» та «лесбійка» у якості іменника, оскільки це може бути недоречним. Термін «гомосексуаліст» також заборонений, оскільки його можна вважати образливим. «Трансгендер, бі – це не іменники», – говориться в путівнику. «Скажіть транслюди, гей-персона тощо або вкажіть ім’я особи»,  – вказується у документі.

В окремому розділі посібника розглядається питання колоніалізму. Вираз «колонізація Марса» вважається негативним і невідповідним під цим заголовком. Замість цього слід використовувати «відправлення людей на Марс».

Утім, запропонований документ викликав значне обурення у суспільстві та серед співробіників Єврокомісії. Таку нахабну спробу цензурувати мову та думки сприйняли як зазіхання на свободу слова і свободу віросповідання. Тому єврокомісар Гелена Далі зробила крок назад і пообіцяла доопрацювати посібник.

Пані Далі сказала: «Моя ініціатива розробити керівні принципи як внутрішній документ для спілкування співробітників Комісії під час виконання їхніх обов’язків мала на меті досягти важливої ​​мети: проілюструвати різноманітність європейської культури та продемонструвати інклюзивний характер Європейської Комісії для всіх напрямків. життя та переконань європейських громадян. Однак опублікована версія рекомендацій не відповідає цій меті. Це не зрілий документ і не відповідає всім стандартам якості Комісії. Рекомендації, очевидно, потребують додаткової роботи. Тому я відкликаю ці рекомендації та буду ще працювати над цим документом».

У вересні Ofcom оприлюднив список «образливих» слів. Тепер терміни, включаючи «сніжинка» та «бумер», включені медіа-регулюючим органом до дослідження нецензурних слів і образливих термінів.

Джерело

Менше половини американців вірять у те, що Ісус існував до Різдва. Дані опитування

Менше половини американців, у тому числі 63% християн, які відвідують церкву, вірять у те, що Ісус існував до Різдва. Про це свідчать результати дослідження.
Джерело: The Christian Post
Дослідницька група Lifeway Research опублікувала результати онлайн-опитування, в якому взяли участь 1005 американців. Опитування показало, що 41 % дорослих американців вірять у те, що Ісус існував до свого народження у Віфлеємі; 32 % опитаних не погоджуються з цим твердженням. Навіть серед християн, що відвідують церкву чотири рази на місяць і більше, лише 63% згодні з тим, що Ісус існував до свого народження у Віфлеємі.

«Пророцтва, подібні до наведених в Ісаї 9, показують, що Месія буде Чудовим Радником, Богом сильним, Отцем вічності, Князем миру. Хоча ці назви відображають Трійцю, деякі американці не пов’язують Ісуса, народженого у Віфлеємі, з Месією, який уже існував як Бог, що прийшов у тілі», – сказав виконавчий директор Lifeway Research Скот Макконнелл.

Серед респондентів, які не відносять себе до якоїсь релігії, лише 15 % вірять у те, що Ісус існував до Віфлеєму.

У 2016 році під час презентації в Нью-Йорку представники Американського біблійного товариства (ABS) пояснили, що, попри те, що Біблія залишається найбільш друкованою та найпопулярнішою книгою у світі останні п’ять десятиліть, менше половини практикуючих християн у США регулярно вивчають Писання.

У той же період директор проєкту Ignition (ABS) Семюел Харрелл представив результати шестирічного дослідження Barna Group про стан Біблії, згідно з яким лише 18 % американського населення у віці 18 років і старше читають Біблію. Серед християн християн цей показник поставив 37 %.

Недавнє опитування, проведене некомерційною організацією Probe Ministries, яка прагне просувати християнський світогляд, також показало неортодоксальну теологію серед християн. З’ясувалося, що майже 70 % опитаних християн не згодні з біблійною позицією у тому, що Ісус є єдиним шляхом до Бога.

Інше дослідження, проведене Християнським університетом Арізони, опубліковане раніше цього року, показало, що серед приблизно 176 мільйонів дорослих американців, які ідентифікують себе як християни, лише 6 % або 15 мільйонів із них насправді дотримуються біблійного світогляду.
Дослідження показало, що хоча більшість американців вважають себе християнами, більш ніж половина відкидають біблійні вчення, принципи, включаючи Святого Духа.
Джерело


У норвезькій різдвяній рекламі Святий Миколай – гомосексуаліст

Норвезька національна поштова служба випустила різдвяну рекламу, в якій Санта Клаус проявляє гомосексуальний потяг до чоловіка на ім’я Гаррі. Відеоролик викликав хвилю обговорень в соцмережах, повідомляє Іndependent.

У назві ролику “Коли Гаррі зустрів Санту” обіграється назва популярної різдвяної комедії “Коли Гаррі зустрів Саллі”.

За сюжетом чоловік на ім’я Гаррі на Різдво закохується з першого погляду у Санта Клауса, який розносить подарунки. Протягом кількох років чоловіки зустрічаються лише на свято, спілкуються та обмінюються подарунками.

Нарешті Гаррі пише Санті: “Дорогий Санта, все, що я хочу на Різдво – це ти”.

Коли настає Різдво, замість Санти на порозі дому Гаррі з’являється представник поштової служби з подарунками. Чоловік бере їх та повертається

Потім чоловіки цілуються.

І з’являється напис: “У 2022 році Норвегія відзначає 50 років, з того дня, коли ми можемо любити кого хочемо”.

У 1972 році Норвегія стала однією з перших країн в світі, яка декриміналізувала гомосексуальні стосунки.

Джерело


РЕЛІГІЯ САНІТАРИЗМУ В БЕРЛІНІ. АДВЕНТ І РІЗДВО ЛИШЕ ДЛЯ ЩЕПЛЕНИХ



Очікування Господа та святкування Його народження – це в Берлінській Архиєпархії привілей, який цьогоріч матимуть лише особи, які прийняли всі визначені урядом дози т. зв. вакцини від коронавірусу. Ті, кого буде допущено до богослужінь, будуть змушені носити маски та приймати Причастя на руку.

Берлінська Архиєпархія, яку очолює арх. Хайнер Кох, запроваджує т. зв. принцип 2G. Відповідно до нього, на більшість богослужінь під час Адвенту та Різдва будуть допускати лише осіб, які мають covid-сертифікат. Документи, що підтверджують “повну імунізацію” проти COVID-19 чи статус “одужання”, перевірятимуть у вірних перед тим, як впустити їх до храмів.

Відповідно до заяви митрополичої курії, санітарна сегрегація була введена у відповідь на “різко зростаючу кількість випадків COVID” у Німеччині. Для людей, які не мають сертифіката, застосовуватиметься правило 3G, яке вимагає постійно доводити те, що особа не заражена. Для таких людей будуть організовані окремі богослужіння, один раз на день, і вхід на них буде можливий лише після пред’явлення поточного негативного тесту на коронавірус.

Крім того, Берлінська Архиєпархія вводить ряд обмежень, які в офіційному повідомленні називаються “заходами охорони здоров’я”. У рамках цієї охорони здоров’я в усіх храмах опорожнять кропильниці зі свяченою водою. Вірні ж будуть змушені закривати обличчя і приймати Господнє Тіло лише “на руку”.

Як нагадує П’єр Боралеві на шпальтах LifeSiteNews, рішення про заборону нормального роздавання Святого Причастя було прийняте незважаючи на те, що у медичному середовищі немає консенсусу щодо ймовірного підвищення ризику епідемії через цю практику.

Введену митрополитом Берлінським, арх. Кохом, санітарну сегрегацію розкритикувала політик з правої партії AfD (Альтернатива для Німеччини) Кетлін Муксель, яка сказала, що це форма дискримінації віруючих, якій немає виправдання у церковному праві.

Джерело


Адвент як час «дискомфорту» через расизм: чим живуть католики-прогресивісти у США

Очікуючи Христового Різдва, варто уникати «надмірних» радості і почуття надії, зосереджуючись, натомість, на думках про екологію та расизм.

Такі поради своїм читачам дало американське видання National Catholic Reporter.

Як відзначалося раніше, «National Catholic Reporter» має за собою чималу історію просування під вивіскою католицькості лівих ідей. Це видання було засноване 1964 року на хвилі тогочасної культурної революції, яка проникла і в Церкву. Хоч воно не має офіційного інституційного зв’язку з Церквою, до його діяльності причетні представники духовенства, зокрема Ордену єзуїтів. Також, радо даючи йому інтерв’ю, видання легітимізують як католицьке ієрархи штибу кардинала Блеза Купіча.

Стосовно «католицькості» «National Catholic Reporter» можна робити висновки з огляду на такі факти як публікації прихильних рецензій на книги в стилі феміністичного роману про «дружину Ісуса». Зрозуміла річ, сайт також активно підтримує дискурс BLM. Тож стаття, присвячена «прогресивному» очікуванню Різдва, не є чимось таким, що виділяється на загальному тлі. Тим не менше, вона досить показова для розуміння способу мислення католицької лівиці у США.

Автор статті Мередіт МакКей зачіпає тему, яка у дечому справді є актуальною. Еволюція різдвяного посту у латинському обряді призвела до того, що очікування Різдва врешті-решт перестало бути постом у сенсі покутної практики. Одначе у своїй статті МакКей вказує не на важливість елементарної аскези і вимір покути за власні гріхи, а на важливість усвідомлення того, що вона вважає несправедливістю.

Одним із проявів несправедливості для неї стало те, що присяжні виправдали Кайла Ріттенхауса – юнака, який під час самозахисту застрелив двох злочинців, що брали участь у акціях BLM. Від того, що молодий хлопець уникнув довічного ув’язнення, у МакКей, згідно з її зізнанням, аж почалася задуха. Це підштовхуло її висловити застереження щодо схильності «християнської та католицької культури підкреслювати яскраві сторони Адвенту» і зосереджуватися на «надії та радості».

Основними вимірами несправедливості для автора є «расизм» та кліматична ситуація. МакКей наголошує на важливості акцій BLM та інших лівацьких середовищ. На її думку, великим позитивом стало те, що ці акції викликали інтерес серед частини білих католиків. Проте світ у цілому та США зокрема залишаються сповненими несправедливості. «Системи, які призвели до смерті Джорджа Флойда, загибелі багатьох інших і виправдання Кайла Ріттенхауса, все ще залишаються надзвичайно дієвими», – нарікає автор.

«Основна пропозиція для білих католиків на цьогорічний Адвент полягає в наступному: прийміть дискомфорт», – радить своїм читачам МакКей. Така зосередженість на світських речах, які належать до ліво-ліберального порядку денного, є «шляхом зростання нашої віри». Водночас за вірою має йти практика «за моделлю Ісуса – довга, незручна праця заради справедливості в нашому теперішньому світі».

Фактично, така риторика становить собою підміну християнства: гріх у ній замінено соціальною несправедливістю, спасіння – виправленням цієї несправедливості і побудовою Царства Божого на землі, а сам Христос постає у ролі чи то революціонера, чи то реформатора. Назагал, у цій риториці немає нічого принципово нового – подібні ідей були поширені ще в XIX столітті. Проте, як бачимо, підходи, апробовані в позаминулому столітті, активно застосовуються на службі політичним цілям і нині.

Джерело


Величезна милість уряду: австрійцям дозволили святкувати вдома Різдво

Австрія на Різдво та новорічний вечір послабить звичайні обмеження для громадян, які не мають щеплення від коронавірусу.

Про це на брифінгу оголосив міністр охорони здоров’я Вольфганг Мюкштайн. «Потрібно уможливити святкування Різдва разом із родиною», – великодушно сказав міністр. 

24-26 та 31 грудня будуть дозволені зустрічі в приватних помешканнях за участі до 10 людей, незалежно від наявності щеплення.

Нагадаємо, австрійські католики на рівні низової ініціативи протестують проти карантинних обмежень на обов’язкової вакцинації.

Як повідомлялося раніше, італійська асоціація католицьких юристів «Iustitia in Veritate» засудила урядову політику коронавірусних обмежень. Юристи підкреслили небезпеку стану речей, за якого можливості, які випливають із природного права, почали позиціонуватися як такі, що даруються владою громадянам за умов послуху.

Джерело


Китайцям заборонено святкувати Різдво та вести релігійну діяльність в Інтернеті

Державне управління у справах релігій, яке підпорядковується Державній раді Китаю, затвердило 3 грудня “адміністративні заходи щодо релігійних інформаційних послуг в Інтернеті”. Нові правила, прийняті спільно з Мінбезпеки та іншими міністерствами, набудуть чинності 1 березня 2022 року.Джерело: Asianews.it

Прийняті нововведення поширюються на Меси, проповіді, формації та всі релігійні інформаційні служби. Ці всі заборони трактуються, як «демократичний» контроль над релігіями.

Заборонено також святкувати Різдво. Це свято вважають «західною» загрозою для китайської культури. Така заборона на святкування Різдва поширюється і на школи. Вчителів та членів партії просять працювати над дотриманням китайських традицій, а всіх громадян просять повідомляти про випадки святкування Різдва в поліцію.

Іншими словами, влада Китаю вирішила посилити релігійні репресії.

За задумом верховного лідера КПК, маси віруючих повинні об’єднатися навколо партії та уряду, відкинути будь-який чужий вплив.

Організації та фізичні особи, які бажають надати релігійну інформацію в Інтернеті, змушені будуть звернутися до управління у справах релігій. Проповіді, церемонії та формаційні заходи, що проводяться релігійними органами, монастирями, церквами та окремими особами, можуть транслюватися в Інтернеті лише після отримання спеціальної ліцензії.

Також встановлено, що жодна організація чи особа не може збирати кошти «в ім’я релігії» в Інтернеті. Релігійна діяльність в Інтернеті також заборонена іноземним організаціям, які перебувають в Китаї.

Згідно з новими правилами, релігійна інформація в Інтернеті не повинна «підбурювати до підриву державної влади, протистояти керівництву партії, підривати соціалістичну систему, національну єдність і соціальну стабільність».

Вона також не повинна «пропагувати екстремізм, тероризм, етнічний сепаратизм та релігійний фанатизм».

Онлайн-комунікації не повинні «спонукати чи примушувати неповнолітніх до участі в релігійних заходах».

Щодо Католицької Церкви, то підписання у 2018 році та поновлення у жовтні 2020 року китайсько-ватиканської угоди про призначення єпископів не зупинило переслідування її членів.

Джерело


Що кажуть про Різдво діти в країнах, де бути християнином небезпечно

Незважаючи на труднощі, атмосфера Різдва не зникає.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Іран: Айля

«Мені шкода, але я не можу показати вам своє обличчя. Це було б небезпечно й для мене, й для моїх батьків», — каже 10-річна Айля.

Айля живе в Ірані, де переходити у християнство з ісламу вважається злочином. Насправді вони святкують Різдво, але таємно.

«У школі я тримаю у таємниці, що ми святкуємо Різдво. Як тільки діти дізнаються, що я християнка, вони розкажуть нашому шкільному керівництву, і нас можуть покарати, як тільки вони того забажають», – каже вона.

Щоб відвернути від себе підозру сусідів та влади, ми святкуємо Різдво у січні разом із днем народження Айли.

Сирія: Ахмад і Ліан

14-річний Ахмад і 10-річний Ліан можуть дозволити собі прикрашати ялинку відкрито. Багато християн залишають країну через громадянську війну, але християнський квартал на Різдво в їхньому місті Латакії поки ще може сяяти різдвяними вогниками.

«У дідуся на Різдво ми їмо солодощі та інші смаколики», — каже Ліан.

«Ми прикрашаємо ялинку та їмо святкову вечерю, — розповідає Ахмад. — Прогулюючись із друзями по християнському кварталу, ми дивимось, як люди прикрашають будинки. А потім ми вечеряємо у ресторані».

Інші люди проявляють неповагу до їхньої віри. І саме у дрібницях Ліан і Ахмад помічають це: «Сусіди-мусульмани, аби не дати нам спокійно відсвяткувати, галасують та використовують дітей у дрібних пакостях, як-то постукати у двері та втекти».

Палестинські території: Марія і Софі

«Хіба може бути щось краще, ніж святкувати Різдво там, де все це починалось? — діляться 10-річна Марія та 7-річна Софі. — Ми радіємо, що живемо у Бейт Сахур, містечку неподалік від Віфлеєму».

А ще вони запрошують відвідати церкву Непорочного Зачаття.

Читайте також: Пережили торнадо з Біблією: дивовижна історія порятунку двох немовлят

У місті, де народився Христос, сьогодні християни у меншості. Бути у меншості й так складно, до того ж керівники Палестини не налаштовані на мир з Ізраїлем.

Кенія: Мері

Слово, яке спадає на думку у дні святкування Різдва, — це «разом», пояснює 13-ті річна Мері. Вона розповідає: «Святкування Різдва починається із самого звичайного богослужіння: пастор проповідує, а ми молимось. А ось після богослужіння ми всі разом святкуємо за столом, адже є ті, в кого на домашнє свято просто немає грошей. А так ми сходимось разом та ділимось, щоб вистачило усім».

Богослужінням святкування не завершується, християни Кенії у цей особливий день діляться Словом Божим з іншими. Мері каже: «У цей особливий день ми ходимо по сусідах та розповідаємо про Бога. Іноді буває, що вас хтось почне штовхати та звинувачувати у чомусь, що ви не робили, або розповідати про вас неправду…»

Незважаючи на це, вона ходить разом з іншими братами і сестрами у цей особливий день та розповідає про Христа.

Ірак: Лідія та Йосиф

У християнському місті Каракош, що в Іраку, у Святвечір в будівлі церкви яблуку ніде впасти. А дім, де живе 11-річна Лідія з її сім’єю, прикрашений і у середині, і ззовні.

Місто, що нині сяє від різдвяних прикрас, всього декілька років тому було у духовній темряві. Повстанці так званого ІДІЛу захопили місто, хтось втік, а ті, хто лишився, часто потерпали від знущань, декого вбили.

Лідія почала готуватися до Різдва завчасно, аж з 1 листопаду. «На уроках християнської освіти нам нагадують про народження Христа. Кожного тижня у нас є біблійні уроки, де спочатку вчитель читає текст, а потім задає нам питання, а ми на них відповідаємо».

Ефіопія: Хаві

Хаві каже: «Ми святкуємо Різдво, запалюючи свічки та приносячи їх до церкви. У церкві ми на свято Різдва ми багато співаємо».. Тому дев’ятирічна Хаві дуже переживає, щоби її свічка не згасла.

Хаві та її родина живуть у мусульманському регіоні. Святкувати Різдво для тих, хто перейшов у християнство з ісламу, може бути небезпечно. Під час Різдва християни зазвичай йдуть до церкви, але для новонавернених це найбільше небезпечно, адже про це може дізнатися їхня мусульманська родина, а це призведе до того, що тебе можуть вигнати з дому чи міста, можуть побити.

Оскільки служіння батька Хаві полягає саме у тому, аби допомагати тим, хто нещодавно перейшов у християнство, погрози, які не умовкають, особливо сильно посилюються на Різдво.

Лаос: Денг

12-річна Денг та її друзі запалюють різдвяні свічки. Уряд контролює все, що відбувається у церкві. Для того, щоб стати проповідником або учителем, слід отримати офіційну згоду, а на усі матеріали, які будуть використані на богослужінні, потрібно мати дозвільні папери. Таємна поліція відвідує богослужіння, підраховує кількість присутніх та все фіксує.

Незважаючи на контроль, атмосфера Різдва не зникає. Дівчата продовжують репетирувати різдвяний танець, який вони виконають на Різдво.

«У нас Різдво святкується танцями, а з дорослими ми співаємо пісні і поклоняємося Богу», — каже Денг.

Джерело