Чому шум навколо вакцинації – ніщо в порівнянні з трансгуманістичною загрозою

Поки мільйони людей у ​​всьому світі сперечаються про необхідність чи небезпеку вакцинування, за щільним інформаційним шумом навколо пандемії виявляється непоміченою справжня загроза, яка походить від трансгуманістичного вектора розвитку людства.

Розвиток нейротехнологій у рамках трансгуманістичної концепції – міжнародного руху, який підтримує використання досягнень науки та технологій для покращення розумових та фізичних можливостей людини з метою усунення хвороб, старіння та смерті – загрожує вторгненням у особу кожної людини.

Журнал Nature опублікував дослідження нейробіологів зі Стендфордського університету, які розробили мозковий імплантат, який дозволив німому паралізованому пацієнтові набирати текст на ПК силою думки. Точність переведення імпульсів мозку в текст склала 94 %!

Імплант BrainGate дозволив людині друкувати текст силою думки зі швидкістю 115 слів за хвилину. Дослідження також показало, що застосування автокоректора збільшує точність передачі до неймовірних 99 %.

Розробники розповіли, що новий пристрій є інтерфейсом «мозок – комп’ютер». Технічно це стало можливо завдяки підключенню штучного інтелекту. Він інтерпретував сигнали нейронної активності, що генерувалися під час письма.

При цьому такого роду досягненням раді не всі – багато вчених, філософів і богословів б’ють на сполох, намагаючись звернути увагу суспільства на те, до чого можуть привести такі експерименти з точки зору біоетики.

«Череп – це бастіон приватності; мозок – остання конфіденційна частина нас самих», – вважає нейрохірург Том Окслі, засновник Synchron, яка розробила імпланти, що дозволяють надсилати електронні повідомлення силою думки.

Поки що використання технології нейроімплантації поза медициною залишається чимось умоглядним, але в майбутньому може призвести до повної втрати людиною здатності контролювати свої думки. Уряд деяких країн уже вживає заходів щодо захисту своїх громадян від такої небезпеки.

У липні цього року австралійська Synchron стала першою компанією світу, яка одержала дозвіл Управління з санітарного нагляду (FDA) США на проведення клінічних випробувань нейроінтерфейсу на людях. Том Окслі та його колеги вже вводили електроди паралізованим пацієнтам через кровоносні судини. Електроди фіксували активність мозку і надсилали дані в комп’ютер, який інтерпретував їх і виконував команди, наприклад, надсилав електронні листи.

Для людей, позбавлених можливості спілкування словами та жестами, імпланти можуть стати єдиним способом комунікації. Крім того, розвивається технологія медичного стимулювання мозку електричними імпульсами для лікування когнітивних розладів.

Однак використання технології в комерційних цілях може призвести до падіння останнього бастіону приватності, внаслідок чого людина втратить можливість контролювати процеси, що відбуваються у власному мозку.

У 2017 році біоетик з Європи Марцелло Ієнка запропонував запровадити новий клас прав: нейроправа, тобто свободу вирішувати, кому дозволено відстежувати, читати чи змінювати мої думки. Професор Ієнка консультує Євросоюз, ООН, ОЕСР та уряди з питань нейротехнологій та захисту від них недоторканності нашої свідомості.

Ще 5 років тому він говорив, що технологія, розроблена для декодування та зміни активності мозку, має потенціал впливати на особистість людини.

За словами Девіда Гранта, дослідника з Університету Мельбурна, гарнітури, що посилюють концентрацію, вже використовуються у китайських школах. Пристрої, що відстежують рівень втоми, застосовують у шахтах Австралії. Де і як зберігаються і використовуються дані активності мозку користувачів, важко встановити й ще важче контролювати.

«Не те щоб у нас може з’явитися якась безглузда утопія, коли одні люди контролюють мозок інших, змушуючи їх виконувати команди. Але може бути нудна утопія… Подивіться на компанії, що збирають особисті дані, перш за все, на Facebook та Google. Вони намагаються створити модель особистості людини, щоб потім використати її», – сказав Грант.

У вересні 2021 року уряд Чилі схвалив законопроєкт, який гарантує всім жителям право психічної цілісності. Проєкти законів, що регулюють нейротехнології, цифрові платформи та використання ІІ, також проходять розгляд у сенаті країни.

У Франції цього року запровадили закон про біоетику, який захищає право на психічну цілісність. Іспанія розробляє закон про цифрові права, у якому є параграф, присвячений імплантам. Влада Італії розмірковує, чи потрапляє психічна недоторканність під чинний у країні закон про приватність.

Навесні цього року стартап Ілона Маска Neuralink показав можливості останньої версії нейроінтерфейсу: на відео мавпа керує курсором на екрані за допомогою імплантованого в мозок чіпа. У майбутньому ця технологія дозволить користуватися смартфоном силою розуму швидше ніж деякі друкують пальцями.

Таким чином, у недалекому майбутньому смартфони можуть стати безглуздим та зайвим анахронізмом.
А користувачі з нетерпінням чекатимуть не виходу нового IPhone, а розробки нового, ще ефективнішого, чіпа з протоколом «мозок – комп’ютер».

Джерело

У США мозок людини приєднали до комп’ютера по бездротовому зв’язку



Дослідники з Університету Брауна у США навчилися передавати сигнали мозку в планшетний комп’ютер за допомогою бездротових технологій. Подібні експерименти вже проводилися у світі, але зараз вперше в історії науки мова йде про справжню «потокову» передачу даних без дротів.

Повідомляє inlight.news з посиланням на turbopages.org.

Технології нейронного інтерфейсу виходять на абсолютно новий рівень розвитку.

В ході клінічних випробувань невеликий передавач BrainGate приєднали прямо до моторної кори головного мозку паралізованих пацієнтів. В результаті чоловіки змогли використати цю систему для управління комп’ютером, причому з такою ж швидкістю набору тексту і точністю набору клавіш, як і при використанні дротових систем.

Двоє учасників останнього дослідження (35 і 63 років), були паралізовані кілька років тому через травми спинного мозку. В ході експерименту вони успішно використовували бездротову систему безперервно по 24 години. При цьому вони робили це не в лабораторних умовах, а у себе вдома.

«Тепер людям не потрібно бути фізично прив’язаними до нашого обладнання, і це відкриває неймовірні можливості з точки зору використання системи», – заявив доцент інженерних наук Університету Брауна Джон Сімерал.


У поєднанні з технологіями «розумний будинок» і доступом в Інтернет ця технологія значно полегшує життя людей з інвалідністю. Але, по суті, можливості застосування такої системи практично безмежні. Деякі дослідники вважають, що це лише перший крок людства до створення «віртуальних світів» для кожної окремої людини.

До того ж такий науковий прорив безумовно відкриває двері в новий трансгуманістичний світ як вектор наступного етапу розвитку людського суспільства.

Трансгуманізм – філософська концепція, що підтримує використання досягнень науки й технологій з метою поліпшення розумових і фізичних можливостей людини для того, щоб перемогти й усунути такі аспекти людського існування, як хвороби, старіння і смерть.

При тому, що подібні технології несуть безумовне благо для життя людини на землі, як буде реагувати Церква, коли людство почне збільшувати тривалість життя і боротися зі смертю за допомогою біотехнологій?


Джерело