В рамках міжконфесійної/міжрелігійної програми «Діалог», організованої Центром міжрелігійного діалогу «Лібертас» у партнерстві з Центром міжрелігійного порозуміння (США), Центром Івана Павла ІІ (Ватикан) та Інститутом релігії і суспільства УКУ, стартує онлайн проєкт «Екуменічний рух: діалог, досвід, дружба».

Мета поширення серед учасників проєкту розуміння важливості екуменічного діалогу та отримання досвіду практичної участі в ньому через просвітницький онлайн-курс, зустрічі з лідерами різних християнських середовищ та працю в малих групах.

Часові рамки: 10 вересня 15 жовтня 2021 року.

До участі в проєкті запрошуються члени християнських церков та спільнот, для яких питання взаєморозуміння та єдності в Тілі Христа є актуальним та важливим.

Структура проєкту:

  1. П’ять онлайн-зустрічей зі спікерами – лідерами християнських середовищ, які ділитимуться власним досвідом християнського життя та служіння, а також своїм розумінням екуменічного діалогу.

Спікери онлайн-зустрічей:

10.09 Володимир Білик старший пастор церкви «Джерело Життя», єпископ Об’єднання незалежних харизматичних християнських церков України у Львівській області.

14.09 Елі Дорфман пастор руху єврейських месіанських спільнот «Живий Ізраїль», Карміель, Ізраїль.

17.09 Антуан Аржаковський доктор історичних наук, професор. У 2004 2011 роках був директором Інституту екуменічних студій Українського Католицького Університету.

24.09 Михайло Станчишин єзуїт, священник УГКЦ, доцент екуменічного та догматичного богослов’я Теологічного Інституту ім. св. Й. Більчевського.

30.09 Михайло Черенков доктор філософських наук, професор УКУ, міжнародний директор Mission Eurasia, священнослужитель Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів.

Початок кожної зустрічі о 19.30 через платформу Ζοοm.

У програмі: лекція (1 год) та питання-відповіді (30 хв).

                   2. Чотири зустрічі в екуменічних малих групах по 8-10 учасників – представників різних конфесій та деномінацій. Мета зустрічей у групах – обмін досвідом та обговорення можливостей для екуменічного діалогу на практиці.

                   3.   Перегляд відео-курсу «Екуменізм: завдання і виклики» 8 лекцій про ключові питання та виклики, які стоять перед екуменічним діалогом. Чи можемо ми говорити про Церкву в множині, а чи вона завжди одна Церква Христова? Де проходять кордони Церкви? Яка ціль екуменічного діалогу та чи можливий компроміс у справах віри? Учасники проєкту отримають доступ до відео-лекцій курсу і зможуть переглянути його в зручний для себе час.

Автор та ведучий курсу Павло Смицнюк директор Інституту екуменічних студій УКУ у Львові, старший викладач Філософсько-богословського факультету УКУ з 2019 року. Вивчав філософію та теологію в Римі, Афінах і Санкт-Петербурзі та здобув докторську ступінь (D.Phil) в Оксфордському університеті. Його основні інтереси екуменізм, політичнa теологія, сучасне грецьке богослов’я та релігійний націоналізм.

Заявки на участь у проєкті приймаються до 15.09.2021 р.

Кожному зареєстрованому учаснику на електронну пошту буде приходити інформація про події проєкту та лінки для приєднання.

Лінк для реєстрації на сторінці проєкту:

https://dialog.apostol.ua/

Контактна особа: Лідія Москаль, ekumendialog@gmail.com