25 грудня на 1+1 відбулася прем’єра історичного детективу Акіма Галімова “Таємничі манускрипти”, який став продовженням документального циклу “Україна. Повернення своєї історії”.

У ході історичного масштабного розслідування творці проекту та історики відкрили глядачам стерту із пам’яті історію так званих “темних віків” – 400 років української історії між татаро-монгольскою навалою та козацькою добою, яку раніше було прийнято вважати “руїною”.

Творці зробили сенсаційні викриття та дізнались, чому з поминальних книг Києво-Печерської Лаври було стерте ім’я великого правителя минулого – Великого князя Литовського Вітовта. Як, ким і чому фальсифікувалася українська історія.

У картині було відтворено церкву, яка пов’язана з похованням Петра Сагайдачного.

В рамках проекту “Таємничі манускрипти” команда разом із вченими відтворила у 3D Богоявленський собор, він знаходився на території Братського монастирю, де був похований великий гетьман. Унікальну пам’ятку знищили більшовики, щоб приховати правду про людину, яка ходила у військові походи проти Москви.

“Таємничі манускрипти” – це одне з наших наймасштабніших історичних розслідувань. З нами працювало близько 30 істориків, протягом 5 місяців ми готувалися до зйомок проекту: працювали в бібліотеках, вивчали історичні дослідження. Вийшло дісно сенсаційне розслідування про історію України, але через призму історії церкви та так званих “темних віків”. Це пов’язано з тим, що ми, як держава в сучасному розумінні, сформувалися саме завдяки церкві, після хрешення Русі. Все, що відбувалося з історією України, повязано з церквою і саме тут можна знайти відповіді на запитання минулого”, – прокоментував автор фільму Акім Галімов.

Лише декілька років тому українська Церква стала незалежною. 6 січня 2019 з рук Вселенського Патріарха Варфоломія метрополит Епіфаній отримав томос – церковний манускрипт, який підтверджує це.

“Однодумно проголошуємо, щоб уся православна Церква, що знаходиться в межах політичносформованої, незалежної держави Україна, існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною та самоврядною”, – йдеться в перекладі тексту томосу.

А от хто та за яких обставин зробив так, що українська Церква втратила свою незалежність, перейшла під владу Москви та століттями не могла відновити свій статус, йдеться у новій частині документального історичного розслідування.

Джерело