Комуністична партія Китаю перетворює релігію в лояльний партійний апарат

Група міжнародних експертів із зовнішньої політики заявила, що комуністична партія Китаю розглядає організовану релігію як загрозу і прагне «перетворити» її в лояльний партійний апарат.
Джерело: invictory.org
Під час недавнього виступу в Інституті Хадсона у Вашингтоні, округ Колумбія, заступник голови Комісії США з міжнародної релігійної свободи Нурі Туркель пояснив, що комуністична партія давно керує релігією в Китаї, але зараз застосовує набагато жорсткіший підхід і намагається змінити її або знищити взагалі.

За словами Туркель, партія сприймає будь-яку організовану релігію, як загрозу і намагається створити «релігію нового типу».

Група експертів зазначила, що голова КНР Сі Цзіньпін закликав до китаїзації релігії в своїй промові 2016-го року, попередивши, що мета його партії − змінити релігійну практику для просування своїх соціалістичних інтересів.

На підтвердження своїх слів експерти послалися на такі події, як масове насильницьке переміщення переважно мусульманських уйгурів в північно-західній провінції країни Синьцзян, а також примусове вилучення органів у етнічних і релігійних меншин, включно із практикуючими фалуньгун, уйгурами, тибетцями, мусульманами і християнами.

Старший науковий співробітник і директор Центру релігійної свободи в Інституті Хадсона Ніна Ши додала, що уряд затримує багатьох християнських лідерів, які не виконують вимоги партії.

Директор зі зв’язків Асоціації «Фалунь Дафа» Сяосю Шон Лі навів більш ранні дані з заяви 12-ти експертів Організації Об’єднаних Націй з прав людини, яка вийшла в червні 2021 року.

Згідно з цим документом, релігійні та етнічні меншини в Китаї проти їх волі використовуються в якості донорів органів. Медичні дані затриманих збираються в базу даних, яка ідентифікує потенційних донорів. Потім затриманих вбивають, а їх органи збирають і відправляють замовникам, пояснив експерт.

В компанії Olive Tree Bible, яка понад десять років випускає різні біблійні додатки, повідомили, що їм прийшлося видалити додаток, оскільки у них не було дозволу на поширення книг або журналів в Китаї.

Аналогічні труднощі виникли у компанії, яка випускає цифрову версію Корану. Додатком «Коран Маджид», створеним пакистанськими розробниками, користуються понад 35 мільйонів осіб, з них близько мільйона проживають в Китаї. В компанії заявили, що додаток видалили з Apple Store, тому що він містить контент, який вимагає додаткового схвалення китайських властей.
Джерело

В церквах Китаю встановлюють камери розпізнавання осіб. Поліція зможе фіксувати зміст проповіді та спостерігати за вірянами

В Китаї в період з кінця липня по вересень в понад 50 церквах «Триєдинства» було встановлено близько 200 камер, які розпізнають осіб. У деяких місцях їх налічується до 14.
Повідомляє invictory.com з посиланням на bitterwinter.org.
У провінції Цзянси уряд видав розпорядження встановити камери розпізнавання осіб в усіх затверджених державою місцях культу, виділивши на цей проєкт один мільйон юанів (близько 143000 доларів).

«Камери спеціально виготовлені та встановлені за згодою Бюро громадської безпеки, – пояснив робітник, який встановлює камери. – Вся особиста інформація зберігається в системі спостереження Бюро громадської безпеки. Як тільки камери фіксують чиєсь обличчя, система негайно повідомляє. Камери навіть виявляють осіб, занесених поліцією в чорний список».

Католицький священник розповів:

«У нашій церкві були встановлені дві камери: одна направлена на кафедру, інша – на прихожан. Ми повинні дуже обережно ставитися до того, що ми говоримо».

Пастор місцевої церкви «Триєдинства» сказав, що уряд ще минулого року встановило стандартні камери в деяких церквах. Зараз їх замінюють на камери з функціями розпізнавання осіб.

Влада Китаю почала установку пристроїв спостереження в церквах
Китай забороняє церквам онлайн трансляції навіть під час пандемії
Співробітник поліції підтвердив, що для спостереження за вірянами та прослуховування змісту проповідей встановлені камери. Вони також призначені для того, щоб показати, якщо хтось фотографує, коли видаляються релігійні символи за наказом уряду.

«Якщо камери не розпізнають особу, поліція приїжджає, щоб визначити, хто ця людина», – пояснив проповідник церкви «Триєдинства».

Директор іншої церкви «Триєдинства» в окрузі сказав, що двоє з його парафіян, які отримують соціальну допомогу, перестали відвідувати церкву з побоювання, що їх пільги будуть скасовані.
Після того як камери були встановлені, деякі церкви навіть почали організовувати підпільні служби для одержувачів соціальних допомог та членів комуністичної партії Китаю, державних службовців і неповнолітніх, тому що їм заборонено відвідувати релігійні служіння.
На зборах членів християнського духовенства, яке відбулося в серпні в окрузі Луї міста Чжоукоу, представник окружного управління об’єднаного фронту повідомив, що камери розпізнавання осіб будуть встановлені по всій провінції у всіх місцях, що належать п’яти офіційним релігіям. Всі вони будуть підключені до проєкту спостереження громадської безпеки «Sharp Eyes». Чиновник сказав, що принаймні три камери встановлені в кожному релігійному місціСвященослужителів попереджають, що проповідувати потрібно відповідно до вказівок уряду, тому що їх проповіді будуть записані.

У багатьох церквах камери розпізнавання осіб були встановлені поруч із стандартними. У церкві «Триєдинства» в окрузі міста Сіньсян в липні були встановлені два пристрої з функцією розпізнавання осіб до п’яти вже встановлених раніше звичайних камер.

«Уряд встановить камери в кожній церкві округу і закриє всі місця, які не підкоряються йому», – сказав диякон церкви.
«Уряд стежить за людьми по всій країні», – прокоментував директор церкви «Триєдинства» в Біньчжоу.

Влада використовує різні приводи для установки камер: від захисту майна церков до запобігання поширенню коронавірусу. Для релігійних об’єктів, які все ще залишалися закритими після зняття обмежень для запобігання епідемії, встановлення відеокамер стало передумовою для повторного відкриття, незалежно від того, чи були вжиті всі інші профілактичні заходи.
Проте справжня причина цього встановлення камер – постійно спостерігати, що відбувається в релігійних приміщеннях. У серпні член церкви «Триєдинства» в Біньчжоу відвідала церковну службу зі своєю дитиною. Камери зафіксували це, і урядові чиновники негайно оголосили церкві догану за те, що вона допускає неповнолітніх на територію.

«Після того, як камери були встановлені, ніхто не наважується говорити про політику, уряд, Гонконг або про будь-які інші подібні теми в церкві, – сказав диякон з церкви «Триєдинства» в місті Шеньчжень провінції Гуандун. – Церкви наймають охоронців, щоб розігнати прихожан, які розмовляють групами, з побоювання, що вони скажуть щось проти уряду, і камери це зафіксують. Подібні інциденти можуть доставити багато неприємностей церквам».
«У нашій маленькій церкві встановлено три камери, які постійно стежать за нами, – поскаржився член церкви. – Ми в жаху. Під цим спостереженням у нас немає ніякої свободи».

Джерело

Китай: комуністична влада викрала католицького єпископа



У вівторок, 26 жовтня, стало відомо, що представники китайської комуністичної влади викрали єпископа Веньчжоу Шао Чжуміня. Про це повідомляє Catholic News Agency з посиланням на AsiaNews. У звіті сказано, що влада забрала 58-річного прелата «у відпустку». Це вже не перший такий випадок — з часу його призначення єпископом дієцезії у 2016 році його вже кілька разів заарештовували. «Моліться, щоб Господь дав єпископу Шао впевненості та мужності, щоб він не впав у відчай через те, що сталося, — йдеться у заяві католиків дієцезії. — Моліться також, щоби він залишався здоровим та оновленим під проводом Христа, і щоб якомога швидше повернувся до нас випасати свою отару».  

Ватикан підтвердив кандидатуру єпископа Шао Чжуміня як керівника дієцезії після смерті його попередника, єпископа Вінсента Чжу Вейфанга, який перебував в ув’язненні протягом 16 років. Як повідомляє папська благодійна організація «Допомога Церкві у потребі», на момент його смерті поліція заарештувала єпископа Шао Чжуміня і відправила його «у подорож». Після цього влада ще кілька разів затримувала його. У квітні і травні 2017 року єпископ Шао був заарештований двічі; другий арешт тривав сім місяців. У 2018 році його знову заарештували і змусили відвідувати сеанси індоктринації Комуністичної партії Китаю.  Єпископ Шао Чжумінь народився у 1963 році і отримав пресвітерські свячення у 1989 році. У 2011 році його призначили єпископом-коад’ютором дієцезії Юнцзя. Але його призначення не було визнане Конференцією католицьких єпископів Китаю та санкціонованої державою Китайською католицькою патріотичною асоціацією (ККПА).  Арешти священнослужителів підпільної Католицької Церкви у Китаї — це звичний метод тиску, за допомогою якого їх змушують приєднуватися до ККПА. Викрадення владою релігійних лідерів зазвичай відбуваються напередодні важливих католицьких свят, таких як Великдень, Різдво, Внебовзяття Діви Марії, а також День усіх святих і День спомину всіх померлих вірних. Протягом останніх років влада блокує входи на цвинтарі напередодні Дня спомину всіх померлих, щоб уникнути зібрань католиків. Цього року китайська влада вже заарештовувала єпископа Сіньсяна Йосифа Чжана Вейчжу разом із 7-ма священниками та 10-ма семінаристами. Це відбулося 20 травня 2021 року, за кілька днів до початку Тижня молитов за католиків Китаю.
Джерело