Що буває, коли диктаторський режим опановує новітні технології?

Створення системи цифрового спостереження та контролю за діями громадян в росії розпочалося задовго до початку повномасштабної війни проти України. Блокування джерел інформації, якої, на думку Кремля, не повинні отримувати маси – це лише перші кроки до побудови цифрового ГУЛАГу. Вже зараз Росія подекуди випереджає навіть Китай, відомий високим рівнем контролю за своїми громадянами. Все йде до того, що будь-яка діяльність росіян – і в цифровому просторі, і поза ним – буде контролюватися та аналізуватися державою. Причому інструменти, які дозволяють уникати цього контролю, будуть недоступні. Все це зробить рф світовим лідером у стеженні за своїми громадянами та придушення будь-якого інакомислення.

Тотальний контроль

Заборона «екстремістських» соцмереж та обмеження доступу до контенту незалежних медіа — все це в росії вже реалізовано. Але цього мало: Кремль хоче бачити та розуміти, що саме роблять її громадяни в інтернеті практично в режимі 24/7.

Наприкінці травня під час засідання Громадської ради Роскомнадзору була озвучена пропозиція визнати VPN-інструменти засобом інформаційної війни проти росії. VPN (Virtual Private Network) – це додатки та онлайн-сервіси, які уміють вирішувати відразу дві задачі. По-перше, це підміна IP-адреси користувача, що дозволяє обходити блокування заборонених ресурсів. А по-друге, VPN шифрують весь трафік, який йде від користувача до сайту, який він переглядає, що дозволяє не лише заходити на заблоковані сайти, але й сховати свою активність від провайдерів. Невідомо, що з цього більше не подобається Роскомнадзору, але ще в травні головний цензор російського інтернету почав обмежувати роботу окремих VPN і робить це досі. Відповідно, росіянам радять мати декілька VPN, тому що в будь-який момент якийсь з них може перестати працювати.

Втім, боротьба з VPN – це лише початок. Уже в червні російське мінцифри запропонувало ввести оборотні штрафи для операторів зв’язку, які ще не використовують СОРМ – систему засобів технічного контролю за діяльністю громадян. Це своєрідні «чорні скриньки», які мають бути встановлені у кожного провайдера. Маючи доступ до них, спецслужби можуть відстежити всю активність громадянина в інтернеті. Тепер на провайдера, який ще не використовує СОРМ, буде накладатись оборотний штраф (такий, що пов’язаний з його доходом). На практиці це означає, що без підключення СОРМ компанія просто не зможе вести бізнес. В продовження цієї ініціативи, російське мінцифри пропонує видавати ліцензії лише тим операторам зв’язку, які підключили СОРМ. Відповідно, провайдер, який не захоче стежити за своїми клієнтами для спецслужб, просто не зможе працювати в рф.

Але і це ще не все. На додачу до цих ініціатив російське мінцифри пропонує ще й змінити вимоги до самої системи СОРМ. В поточній версії системи дані про активність користувачів зберігалися, але не аналізувалися. Нова ж версія повинна окремо зберігати записи про телефонні дзвінки, геолокацію гаджетів та історію інтернет-активності. Тобто російські спецслужби матимуть ще більше інформації про своїх користувачів.

Посиленню контролю з боку провайдерів слугуватиме також база даних заводських кодів смартфонів (IMEI), яку пропонує створити ФСБ. IMEI – це унікальний ідентифікатор для кожного смартфону, за яким його ідентифікують при підключенні до мобільної мережі. На відміну від IP-адреси, яка змінюється, IMEI – це незмінюваний показник, який допомагає впізнати конкретний смартфон. За задумом спецслужб, база IMEI дозволить ідентифікувати громадян, які використовують різні SIM-карти та смартфони. Подібні ідеї час від часу озвучуються і в інших країнах, але їх просувають задля боротьби зі злочинцями або терористами. Чи допоможуть росіянам сховатися від IMEI-бази так звані «криптофони» — смартфони із захистом від стеження – сказати важко. Скоріш за все, якщо така лазівка існуватиме, то з часом ці смартфони просто не зможуть працювати в російських мобільних мережах.

Впізнати кожного

Безконтрольне використання системи розпізнавання облич в росії вже неодноразово доводило, що ця технологія є засобом пошуку тих, хто не до вподоби Кремлю. Таких часто затримують після якихось акцій протесту, а разом з ними – й випадкових людей, які просто проходили повз. При застосуванні таких систем під час пандемії траплялося багато помилок, а дані з камер спостереження продавалися у даркнеті.

Зрозуміти те, наскільки сильним каральним інструментом стала ця технологія, можна було з історій про затримання учасників антивоєнних акцій, що відбулися під час святкуванні дня росії. Тоді поліція затримала в метро більше 30 людей. Тоді в деяких російських медіа публікували поради не спускатись в метро після акцій протесту. Дивна порада, враховуючи, що камери із технологією розпізнавання у росії активно використовуються не лише в метро.

Але, схоже, Кремль не обмежиться й обличчями. На початку червня стало відомо про створення системи розпізнавання силуетів. Постачальник цієї технології, компанія NtechLab заявляє про можливість збору знеособлених даних щодо відвідувачів публічних місць і переконує, що це допоможе, наприклад, краще будувати маршрути громадського транспорту. Але сумніватися в тому, що й цю технологію застосовуватимуть для масового спостереження, не випадає.

Рейтинг благонадійності

Логічним завершенням всіх цих заходів стане побудова системи «соціального рейтингу» для визначення неблагонадійних громадян. Тут Росія вирішила повторити чи навіть перевершити «успіхи» Китаю. Наприкінці травня стало відомо, що російські науковці вже розробляють комплексну систему прихованого моніторингу людей на основі даних з соцмереж та емпіричної оцінки «небезпеки» конкретного громадянина.

Ця система буде уміти впізнавати людину, ідентифікувати її та оцінювати ступінь її небезпеки на основі його цифрового профайлу, в тому числі – активності в соцмережах. Окрім того, система розпізнаватиме мікроміміку обличчя та ходу людини для «своєчасного виявлення потенційних загроз для суспільства». Як це працюватиме? Можна припустити, що коли на умовний публічний виступ путіна захоче прийти особа, яка «лайкала» в соцмережах антивоєнні дописи, а її мікроміміка не сподобається спецслужбам, то її не лише не допустять на захід, але й про всяк випадок заарештують. Автори ідеї не приховують, що вона призначена для «аеропортів, вокзалів, стадіонів та інших місць масового скупчення людей», щоб ідентифікувати неугодних та потенційно неблагонадійних.

Цифровий ГУЛАГ

Одним словом, плани російської влади щодо контролю онлайн-діяльності її громадян більш ніж грандіозні. Ідея змінити порядок реєстрації в соцмережах в рамках упереджувальних заходів щодо тих, хто поширює заборонений контент, та регулювання блогерської діяльності – це також приклади нещодавніх ініціатив. Враховуючи обмеження доступу росіян до закордонних соціальних сервісів, сумнівів в тому, що російські соцмережі радо впровадять нові ініціативи влади, спрямовані на спрощення ідентифікації користувачів, сумнівів немає. Цікаво, чи погодиться на такі вимоги Telegram – один з найголовніших цифрових інструментів цієї війни? Тим більше, що питання щодо співпраці цієї платформи з російським урядом залишається відкритим.

Якими будуть наслідки такої стратегії у віддаленій перспективі, спрогнозувати наразі важко. Виглядає так, що Кремль не лише хоче знати все про цифрову активність своїх громадян, але й готовий карати їх навіть за спроби отримати доступ до альтернативних джерел інформації. Технологічні рішення для блокування таких спроб вже працюють у росії, а нові інструменти зроблять їх ще ефективнішими.

На загал, можна очікувати, що росіяни перестануть навіть намагатися дізнатися щось інше, аніж те, що їм пропонують офіційні джерела. А крім того, стеження та покарання за цифрове інакодумство будуть працювати майже автоматизовано. Що ж, все логічно: країна, котра у минулому столітті створила ГУЛАГ, тепер відроджує його у цифровому просторі.

Джерело