Робер Сара

Світ хоче перетворити Церкву на далеку від істин віри благодійну установу.

Про це заявив колишній префект Конгрегації Божественного культу кардинал Робер Сара, інформує Polonia Christiana.

«Сьогодні Церкву просять зосередитися виключно на ділах милосердя. Однак, коли у ділах милосердя бракує віри, тоді ми можемо говорити не про любов, а про благодійність. Світ не заперечує проти конкретних учинків милосердя, проте він виявляє ворожість до істини віри, особливо в контексті диктатури релятивізму», – сказав Робер Сара.

За словами ієрарха, від Церкви вимагають, аби вона проміняла істини віри на «світські критерії, тимчасові ідеології, інтереси правителів». Таке пристосування, стверджує кардинал, «заважало б чинити найбільше діло милосердя, яким є проголошення Євангелія».

Водночас кардинал Сара зауважив, що навіть сама благодійна діяльність релігійних структур піддається критиці та переслідуванням, якщо вона суперечить теперішнім ідеологічним віянням. Ієрарх навів приклад переслідування активістів про-лайф, які пропонують допомогу вагітним жінкам, аби відмовити їх від абортів.

Раніше кардинал Сара розкритикував прикриття вивіскою християнського милосердя політики заміщення європейського населення мігрантами.

Атаназій Шнайдер

Епідемія COVID-19 засвідчила формування своєрідної релігії здоров’я, вважає відомий католицький ієрарх Атаназій Шнайдер.

Даючи інтерв’ю під час перебування у Франції, єпископ Шнайдер сказав, що коронавірусна криза супроводжується «релігією тіла або ж релігією тілесного здоров’я».

На думку єпископа, ця релігія випливає з виключно матеріалістичного підходу до життя. «Значна частина населення дозволила себе залякати, тому що і раніше жила баченням одного лише тіла, а не духовності, вона не мала бачення того, що існує ще й вічне життя, що існує безсмертя душі. Це була демонстрація стану нашого суспільства, повністю матеріалістичного і такого, що живе в новій релігії», – сказав владика Шнайдер.

Водночас Атаназій Шнайдер, який є єпископом-помічником Астани, похвалив ревність частини французьких католиків. «Під час локдауну мене вразив приклад французьких католиків, коли вони мирно протестували проти цих свавільних заходів – заборони богослужіння. Ми бачили багатьох католиків у різних місцях Франції, які привселюдно молилися на вервиці – просто на тротуарах, стоячи на колінах, із молоддю, з дітьми… Я не знаю у Європі жодного іншого прикладу такого дуже сильного способу виразити вірність поклонінню, недільній Месі, під час локдауну», – сказав владика.

Єпископ пов’язав цю вірність із мученицькою спадщиною французької Церкви, зокрема часів революційного терору.

«Зараз ми можемо помітити, що у Франції існують громади, хоч і невеликі, які намагаються зберегти цю віру, цю вірність католицькій релігії, і передати її молодшим поколінням. Це ознака надії», – додав ієрарх.

Маючи досвід життя за умов антирелігійних переслідувань у СРСР, єпископ Шнайдер також прокоментував можливість зростання переслідувань у Європі. З одного боку, він закликав докладати всі належні зусилля задля захисту релігійної свободи. З іншого – припустив, що ситуація радикального обмеження релігійного життя таки настане.

«Можливо, настане час, коли католики знову будуть ізольовані, дискриміновані. Я не думаю, що це буде пряме, криваве переслідування, як це було під час Французької революції. На мою думку, існує ймовірність того, що католики будуть ізольовані, дискриміновані в суспільному житті та у своєму професійному житті через свою відданість вірі», – зазначив єпископ.

Роман Лаба

Жорсткі санітарні заходи стосовно COVID-19 можуть мати небезпечні соціально-психологічні наслідки.

Про це у своєму відеоблозі заявив популярний проповідник, священник Римсько-католицької Церкви в Україні Роман Лаба.

Представляючи своїм глядачам присвячене темі COVID дослідження Хосе Антоніо Урети та Фредеріко Абранчеса Віотті з Інституту Плініо Корреа де Олівейри, о. Роман Лаба зазначив, що спосіб реагування на епідемію коронавірусу «викликає занепокоєння, бо не виглядає як природний перебіг подій». Зокрема, священник наголосив на численних випадках маніпуляцій щодо масштабів небезпеки хвороби.

Крім того, о. Лаба висловив жаль, що «багато ієрархів Церкви, а також багато церковних середовищ діють всупереч християнській парадигмі», надмірно зосереджуючись на протиепідемічних заходах коштом першочергових релігійних цілей.

Як ішлося раніше, на думку італійського католицького інтелектуала Роберто де Маттеї, епідемія COVID-19 створила «вікно можливостей» для руйнівних, антихристиянських сил.

Знаним критиком різких санітарних заходів щодо COVID-19 є архієпископ Карло Марія Вігано. В одній із тематичних публікацій ієрарх ствердив, що епідемія коронавірусу використовується ліберальними елітами для нагнітання страху з метою досягнення необхідних їм змін. На його думку, гіперболізована небезпека COVID-19 виконує роль своєрідного «алібі» для «позбавлення свободи, втручання урядів у приватне життя своїх громадян, встановлення режиму псевдоохорони здоров’я».

Водночас офіційний Ватикан демонструє позицію щодо COVID, близьку до позиції ліберально-глобалістських еліт. У цьому руслі на початку травня 2021 року була проведена конференція «Дослідження розуму, тіла та душі». Зустріч об’єднала скандальних із католицької точки зору спікерів, зокрема тих, хто причетні до просування абортів та ЛГБТ, обмеження релігійної свободи та пропагування синкретичних релігійних поглядів. Одна з учасниць конференції, Челсі Клінтон, говорила про необхідність запровадження цензури щодо інформаційних повідомлень, які йдуть урозріз із офіційними інтерпретаціями стану речей стосовно COVID-19.